Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Onderzoek & Wetenschap 18/02/2020 11:57:03

Het project MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet: een combinatie van 3D-techniek, lichte materialen en slim textiel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

Maakindustrie aan de slag met gezichtsmaskers voor zorgsector

VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Corona als bron van inspiratie

Medicatie tegen longproblemen veroorzaakt door coronavirus getest

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Exoskeletapparaten voor volwassenen bestaan al een tijdje, maar een lichtgewicht robot exoskeleton om het lopen bij kinderen te stimuleren is nieuw.

MOTION werkt dit hiaat weg door een op 3D-technieken gebaseerde bionische revalidatietechnologie te ontwikkelen, waarbij lichte materialen gecombineerd worden met slim textiel.

Dit exoskelet is aan te passen tijdens de groei van het kind waardoor ook de economische haalbaarheid van de technologie verzekerd wordt. De integratie van allerlei sensoren in het textiel reikt informatie aan die nuttig is voor gebruikers, ouders en zorgverstrekkers waardoor de basis gelegd wordt voor zorg op afstand.

Centexbel, KU Leuven Campus Geel en Thomas More-MOBILAB werken hiertoe samen met het Vlaams revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren (Pulderbos), Ortho-Medico Benelux, en Franse, Nederlandse en Engelse organisaties.

Een transregionaal netwerk van gebruikers, zorgverstrekkers, industrie en beleidsmakers zorgt voor een transfer van onderzoek naar praktische toepassingen. Ook de interactie met beleidsmakers wordt niet uit het oog verloren.

Dit project bevordert ook het ondernemerschap door bedrijven als Ortho-Medico, VIGO en de textielnijverheid - om deze via Centexbel te betrekken het ontwikkelde exoskelet in een latere fase op de markt te brengen.

Het MOTION-project heeft een budget van 7.5 miljoen euro. Het project kan daarbij rekenen op een ondersteuning van 4,4 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg 2 Zeeën programma. << (Lydia Heida) (foto: VLAIO)

Vlaams minister Hilde Crevits kent aan MOBILAB (Thomas More-Hogeschool) een cofinanciering toe van 132.330 euro voor deelname. Eerder ontvingen ook Centexbel en KU Leuven een Vlaamse cofinanciering van respectievelijk 49.323 euro en 113.663 euro voor deelname aan dit project. De middelen hiervoor komen uit het Hermesfonds bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners