Ontrafelen samenstelling van complexe moleculaire systemen

Onderzoek & Wetenschap 20/02/2020 6:11:14

De twee Amsterdamse universiteiten werken met het Nederlands Forensisch Instituut, Genentech, Shell en DSM aan geautomatiseerde methoden voor de karakterisering van complexe monsters.

Lees hieronder verder   
Verwant

VIB bouwt innovatieve bioincubator en nieuw hoofdkantoor

Wereldprimeur: DNA vouwt zich op in zigzag structuur

Wereldprimeur: cellen hebben ‘corvee’ binnen elektrische samenwerking

TU Eindhoven onderzoekt innovatieve argonmotor en 2D-nanomaterialen

Ontrafelen samenstelling van complexe moleculaire systemen

Eerste tewaterlating van nieuw onderzoeksschip RV Belgica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Analytische instrumenten zijn onmisbaar op vele gebieden van de moderne samenleving, zoals gezondheid, voedsel, energie, materialen en het milieu. De te analyseren monsters worden echter steeds complexer.

Om de samenstelling van deze monsters te kunnen ontrafelen, is vaak een reeks van analytische methoden nodig. Vaak worden deze methoden echter onafhankelijk van elkaar gebruikt, waardoor geen relatie is te leggen tussen afzonderlijke belangrijke eigenschappen.

Een voorbeeld zijn medicijnen die bestaan uit kleine deeltjes die langzaam en gecontroleerd hun actieve stof afgeven. Met de beschikbare analysemethoden is bijvoorbeeld hun samenstelling vast te stellen, net als hun stabiliteit en de afgifte-eigenschappen.

Maar meestal is het onmogelijk om deze eigenschappen in samenhang te bestuderen. Je kunt de inhoud van de deeltjes vaststellen, of hun grootte, maar niet beide - de eerstgenoemde analyse vergt immers de vernietiging van de deeltjes.

Om de volgende stap te kunnen maken richten de onderzoekers zich in dit voorstel op twee-dimensionale chromatografie. Twee bekende technieken zijn twee-dimensionale gaschromatografie (GC×GC) en twee-dimensionale vloeistofchromatografie (LC×LC).

In het PARADISE project worden deze technieken verder ontwikkeld, onder andere door het ontwerpen van speciale schakelsystemen en reactoren. Een speciaal aandachtspunt bij de ontwikkeling van deze innovatieve technologie is robuuste implementatie binnen een aantal belangrijke chemische domeinen: materiaalonderzoek, duurzame chemie en energie, farma en forensische wetenschappen. << (Lydia Heida) (foto: UvA)

Het project is gefinancierd met bijna een miljoen euro uit het Science PPP Fund van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Op de figuur boven:
Voorbeeld van de kracht van uitgebreide tweedimensionale vloeistofchromatografie. De afbeelding toont het resultaat van de tweedimensionale scheiding van eeuwenoude verfstoffen. Gele vlekken duiden op verschillende kleurstofbestanddelen die op basis van lading (horizontale as) en waterafstotendheid (verticale as) zijn gescheiden. (Pirok et al. Anal Chem., 2019). (Beeld: HIMS)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners