UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

De Universiteit Antwerpen coördineert het nieuwe project ‘Rapid European COVID-19 Emergency Research response’, kortweg RECOVER, in samenwerking met negen internationale partners.

Trefwoorden: #coronavirus, #COVID-19, #RECOVER, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het project is een reactie op de impact die het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de Europese samenleving heeft. Het zal gefinancierd worden door de Europese Unie binnen het Horizon 2020-onderzoekskader.

De inspanningen binnen RECOVER vormen een aanvulling op onderzoeken die momenteel in China en andere delen van de wereld worden uitgevoerd. Het project ging op 10 maart officieel van start met een meeting in Amsterdam, die werd bijgewoond door de internationale partners, de Europese Commissie, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Het consortium van RECOVER heeft overeenstemming bereikt over enkele dringende volgende stappen, waaronder:

  • Een onderzoek naar de ervaringen van de EU-burgers met COVID-19 en de impact van die ziekte;
  • Een studie om inzicht te krijgen in de overdracht van het virus binnen gezinnen en het effect van interventies om die overdracht te beperken;
  • Een studie om beter te begrijpen of en hoe kinderen kunnen bijdragen aan de verspreiding van het virus;
  • Aanbevelingen aan de EU om de gezondheid te beschermen van degenen die de strijd tegen het virus aangaan.

De resultaten van alle RECOVER-studies zullen de Europese reacties op COVID-19 concreet sturen.


Op de foto:
Herman Goossens van de UAntwerpen heeft de leiding over het RECOVER-project.

ACHTERGROND
RECOVER is een voortzetting van het door de EU gefinancierde PREPARE-project (Platform for European Preparedness Against (Re-) Emerging Epidemics) en zal als basis dienen voor toekomstige onderzoeksinspanningen om de paraatheid van Europa voor de uitbraken van nieuwe besmettelijke ziekten verder te versterken.