• 22/08/2012
  • |     BB

Bericht zonder foto 1

C-Power heeft de installatie van 30 nieuwe turbines van 6,15 MW op de offshore Thorntonbank twee weken sneller dan gepland afgerond.

Trefwoorden: #C-power, #thornton, #windpark

Lees verder

interview

( Foto: REpower - Christian Eiche )

ENGINEERINGNET.BE -- 2012 is het belangrijkste constructiejaar voor het 325MW offshore windpark van C-Power op de Thorntonbank (op 30km van de Belgische kust in de Noordzee).

Eerder dit jaar werd reeds het 2000 ton zware offshore transformatorstation geïnstalleerd en werd er een tweede 40 km lange zeekabel naar het strand aangelegd.

Na het pilootproject van de eerste zes turbines van 5MW, die reeds operationeel zijn sinds 2009, begon C-Power vanaf midden maart (2012) meta de installatie van 30 nieuwe turbines van 6,15MW elk.

Deze werken zijn nu voltooid, 2 weken vroeger dan gepland, 'ondanks de slechte weersomstandigheden van de voorbije weken, zowel in de haven als op zee', zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Dit brengt de totale capaciteit van het park op 215MW. Stelselmatig worden nu de nieuwe windturbines in werking gesteld, op dit moment zijn er reeds 14 nieuwe turbines productief.

Ter voorbereiding van de installatie van de laatste 18 windturbines in 2013, zijn alle funderingswerken al uitgevoerd en wordt de laatste hand gelegd aan de verbindingskabels.

C-Power werkt samen met een aantal partners: het consortium THV Seawind (een joint venture tussen DEME en Fabricom), REpower Systems SE, ABB en de haven van Oostende.

CEO Jaak Rutten: “Samen met onze drie hoofdaannemers zorgen we voor een tewerkstelling gedurende de constructieperiode van ongeveer 1400 jobs. Tel je er de onderaannemers bij, dan mag je dit aantal gemakkelijk verdubbelen".

"Daarnaast bouwen heel veel jonge medewerkers een grote ervaring op in de verschillende technische en organisatorische domeinen van de offshore windindustrie, die in de komende jaren in Europa een van de snelst groeiende sectoren wordt".


ACHTERGROND
Interessant om weten:
- C-Power heeft een contract afgesloten met REpower Systems uit Duitsland en met intussen een vestiging in Oostende, voor de levering en het onderhoud van in totaal 54 windturbines.
- Het 2000 ton zware transformatorplatform, dat gebouwd werd in opdracht van ABB, meet 40 x 27 meter en telt vier verdiepingen.
- Alle installatiewerken op zee (opbouw turbines, kabels leggen, funderingen plaatsen...) alsook de productie van de funderingen werden uitgevoerd door verschillende dochterbedrijven en onderaannemers van de Belgische maritieme bouwgroep DEME.


VIDEO: