Encon Energieprijs 2012 geeft kans aan jonge afgestudeerde ingenieurs

Economie 11/10/2012 13:03:05

Voor de tweede keer al reikte het snel groeiende Genkse Encon haar Energieprijs uit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eddy Poncelet: Hoe ver voel je de ontploffing van een stoomketel? - opinie

Encon Energieprijs 2012 geeft kans aan jonge afgestudeerde ingenieurs

Robin Bruninx: 'Een elektriciteitsblack-out kan geld opbrengen' - opinie

Hebben Vlaamse bedrijven een energieke toekomstvisie? - column

Robin Bruninx: hebben Vlaamse bedrijven een energieke toekomstvisie?

Encon bij 10 beste relighting-bureaus in Europa

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Jaarlijks beloont ze hiermee de afstuderende ingenieur met een thesis rond energiebesparing of hernieuwbare energie in de bedrijfswereld.

Die wint een job én een geldprijs van 2.500 euro. Door dit duwtje in de rug kunnen deze jonge uitblinkers zich verder specialiseren in energie-optimalisatie voor bedrijven.

Vijf jonge afgestudeerden stonden deze zomer met hun eindwerken (van warmtekrachtkoppeling over demand side management tot passiefbouw) in de finale voor een strenge en professionele jury van mensen uit de sector, projectingenieurs en managers van onder meer Bayer, Agoria, KBC, C-Power, Vasco én de Vlaamse overheid.

Joran Peeters, 23, student industrieel ingenieur aan het Lessius Mechelen (Campus De Nayer), kaapte de hoofdprijs weg met zijn eindwerk “Haalbaarheidsstudie van een warmtekrachtkoppeling (WKK) voor droogovens”.

Een warmtekrachtkoppeling (WKK) is de gecombineerde, gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. De warmte die de generator produceert, wordt tegelijkertijd ook gebruikt.

Joran ontving zijn beloning, een job bij het bedrijf en een premie van 2500 euro, uit handen van Wim Lameire van het Vlaams Energieagentschap tijdens het event ‘Duurzame energie voor gebouwen’, een organisatie van de Vlaamse Confederatie Bouw.

De jury was lovend over het eindwerk van de winnaar. Het is doordacht uitgewerkt en goed onderbouwd. Tijdens zijn mondelinge verdediging toonde Joran aan dat hij zijn onderwerp uitstekend in de vingers heeft.

Bijzonder sterk daarbij vond de jury de kritische houding die Joran ook toonde tegenover de juiste conclusies van zijn eigen studiewerk.

Kathleen Venderickx, voorzitter van de jury: “Alhoewel zijn thesis onderzoekt onder welke omstandigheden een WKK-installatie rendabel is, concludeert Joran dat het toch interessanter is om eerst te kijken waar een bedrijf zijn warmteverliezen kan tegen gaan vooraleer te onderzoeken of een WKK nuttig kan zijn. Een juiste houding, die heel erg aansluit bij de filosofie van Encon en die ingaat tegen de gewoonte om te vertrekken vanuit een techniek en dan pas de behoefte van een bedrijf te onderzoeken.”

Joran haalde het van 4 andere finalisten uit onder meer UGent, Universiteit Hasselt, KUL en de KHK. Jaarlijks dingen tientallen studenten vanuit alle Vlaamse windhoeken mee naar deze prijs.

Robin Bruninx van Encon: “Deze week bleek nog uit de Technologiebarometer van Agoria dat er een nijpend tekort is aan technologiestudenten. Voor ons een reden temeer om te blijven investeren en met deze Energieprijs jonge talenten te overtuigen voor een studie in dit razend interessante werkdomein.”

De deadline voor de Energieprijs 2013 valt in mei. Klik hier voor alle info en deadlines. << (GL) (foto: Encon)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners