Eindelijk methode voor opsporen van voedselfraude (+video)

Bedrijfsnieuws 25/10/2012 11:23:31

Dankzij vergelijken van isotopen in product met die in bodem van bepaald gebied is tamelijk trefzeker herkomst van voedsel of grondstoffen te achterhalen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Minder verspilling dankzij chip

Eerste landelijke regenkaarten via mobiel telefoonnetwerk (+video)

Het raadsel van de soms slecht schuimende biomelk

Wageningen wint EcoTrophelia Europe met voedzaam product

Eindelijk methode voor opsporen van voedselfraude (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Komt die palmolie wel van een duurzame plantage? Is er niet gesjoemeld met de herkomst van die honing? Het vaststellen van echtheid was tot voor kort niet eenvoudig. Onderzoekers van Wageningen UR, echter, ontwikkelden met Europese collega's een trefzekere methode die de oorsprong van producten vaststelt.

Door de verhouding tussen lichtere en zwaardere isotopen in een product te vergelijken met de isotopenkaart van het gebied wordt duidelijk of die peperdure olijfolie echt uit dat ene Toscaanse dorpje komt.

Dankzij het vergelijken van isotopen in een product met die in de bodem van een bepaald gebied is tamelijk trefzeker de herkomst van voedsel of grondstoffen te achterhalen. Dat kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het opsporen van fraude daarmee. Tot voor kort was dat veel moeilijker omdat dit soort fraude alleen maar kon worden achterhaald met onderzoek van boekhouding en andere schriftelijke stukken.

Van veel chemische elementen bestaan ‘zware’ en ‘lichte’ versies; afhankelijk van het aantal neutronen in de atoomkern. Die versies van een element, isotopen genoemd, komen in de natuur in verschillende verhoudingen voor. Aan de hand daarvan is steeds beter te achterhalen waar het element vandaan komt. Want de verhouding waarin isotopen voorkomen in producten, verschilt vaak per locatie. Dat wordt vastgelegd in isotopenkaarten, isotopic landscapes, ofwel isoscapes.

Onderzoekers van RIKILT, het instituut voor voedselveiligheid van Wageningen UR, ontwikkelde samen met collega’s van meer dan 60 partners zulke methodes om voedingsmiddelen en andere producten te traceren naar de bron. << (KV) (foto: Wageningen UR)

Figuur: Variations in Oxygen-18 isotopes in leaves through out the world (Values are relative to standard sea water):


Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners