Eindelijk methode voor opsporen van voedselfraude (+video)

Bedrijfsnieuws 25/10/2012 11:23:31

Dankzij vergelijken van isotopen in product met die in bodem van bepaald gebied is tamelijk trefzeker herkomst van voedsel of grondstoffen te achterhalen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Minder verspilling dankzij chip

Eerste landelijke regenkaarten via mobiel telefoonnetwerk (+video)

Het raadsel van de soms slecht schuimende biomelk

Wageningen wint EcoTrophelia Europe met voedzaam product

Eindelijk methode voor opsporen van voedselfraude (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Komt die palmolie wel van een duurzame plantage? Is er niet gesjoemeld met de herkomst van die honing? Het vaststellen van echtheid was tot voor kort niet eenvoudig. Onderzoekers van Wageningen UR, echter, ontwikkelden met Europese collega's een trefzekere methode die de oorsprong van producten vaststelt.

Door de verhouding tussen lichtere en zwaardere isotopen in een product te vergelijken met de isotopenkaart van het gebied wordt duidelijk of die peperdure olijfolie echt uit dat ene Toscaanse dorpje komt.

Dankzij het vergelijken van isotopen in een product met die in de bodem van een bepaald gebied is tamelijk trefzeker de herkomst van voedsel of grondstoffen te achterhalen. Dat kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het opsporen van fraude daarmee. Tot voor kort was dat veel moeilijker omdat dit soort fraude alleen maar kon worden achterhaald met onderzoek van boekhouding en andere schriftelijke stukken.

Van veel chemische elementen bestaan ‘zware’ en ‘lichte’ versies; afhankelijk van het aantal neutronen in de atoomkern. Die versies van een element, isotopen genoemd, komen in de natuur in verschillende verhoudingen voor. Aan de hand daarvan is steeds beter te achterhalen waar het element vandaan komt. Want de verhouding waarin isotopen voorkomen in producten, verschilt vaak per locatie. Dat wordt vastgelegd in isotopenkaarten, isotopic landscapes, ofwel isoscapes.

Onderzoekers van RIKILT, het instituut voor voedselveiligheid van Wageningen UR, ontwikkelde samen met collega’s van meer dan 60 partners zulke methodes om voedingsmiddelen en andere producten te traceren naar de bron. << (KV) (foto: Wageningen UR)

Figuur: Variations in Oxygen-18 isotopes in leaves through out the world (Values are relative to standard sea water):


Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners