• 25/10/2012

Eindelijk methode voor opsporen van voedselfraude (+video)

Dankzij vergelijken van isotopen in product met die in bodem van bepaald gebied is tamelijk trefzeker herkomst van voedsel of grondstoffen te achterhalen.

Trefwoorden: #isotopen, #voedselfraude

Lees verder

Techniek

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET -- Komt die palmolie wel van een duurzame plantage? Is er niet gesjoemeld met de herkomst van die honing? Het vaststellen van echtheid was tot voor kort niet eenvoudig. Onderzoekers van Wageningen UR, echter, ontwikkelden met Europese collega's een trefzekere methode die de oorsprong van producten vaststelt.

Door de verhouding tussen lichtere en zwaardere isotopen in een product te vergelijken met de isotopenkaart van het gebied wordt duidelijk of die peperdure olijfolie echt uit dat ene Toscaanse dorpje komt.

Dankzij het vergelijken van isotopen in een product met die in de bodem van een bepaald gebied is tamelijk trefzeker de herkomst van voedsel of grondstoffen te achterhalen. Dat kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het opsporen van fraude daarmee. Tot voor kort was dat veel moeilijker omdat dit soort fraude alleen maar kon worden achterhaald met onderzoek van boekhouding en andere schriftelijke stukken.

Van veel chemische elementen bestaan ‘zware’ en ‘lichte’ versies; afhankelijk van het aantal neutronen in de atoomkern. Die versies van een element, isotopen genoemd, komen in de natuur in verschillende verhoudingen voor. Aan de hand daarvan is steeds beter te achterhalen waar het element vandaan komt. Want de verhouding waarin isotopen voorkomen in producten, verschilt vaak per locatie. Dat wordt vastgelegd in isotopenkaarten, isotopic landscapes, ofwel isoscapes.

Onderzoekers van RIKILT, het instituut voor voedselveiligheid van Wageningen UR, ontwikkelde samen met collega’s van meer dan 60 partners zulke methodes om voedingsmiddelen en andere producten te traceren naar de bron.


(KV)

Figuur: Variations in Oxygen-18 isotopes in leaves through out the world (Values are relative to standard sea water):

Video: