Grote spelers tonen interesse in 3D-printing (+video)

Bedrijfsnieuws 22/11/2012 8:36:31

De consolidatie is al een tijdje aan de gang, maar bereikt nu de allerhoogste regionen: GE koopt twee bedrijven gespecialiseerd in addivitieve fabricage. 'Onze toekomst hangt er van af...'

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling programmeerbare zachte actuatoren (+video)

Sandvik toont eerste 3D-geprinte diamant

Eerste Metal3D Challenge awards uitgereikt

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

Limburgse bedrijven gebaat bij unieke 3D-printing infrastructuur

Elektromotor voorzien van metaal 3D-geprinte koelschil

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- In tegenstelling tot wat velen denken, is 3D-printing is niet nieuw. Het bestaat al meer dan twee decennia onder de noemer 'Rapid Prototyping', maar was vooral het actieterrein van onderzoekscentra, laboratoria en kleine hightech-bedrijven. Met als afnemers de zeer kapitaalkrachtige sectoren, zoals de ruimtevaart en de vliegtuigbouw.

De afgelopen jaren is daar verandering in gekomen: de productiemachines werden goedkoper, met onder meer de medische sector als belangrijke gangmaker, en de kleinere spelers werden of opgeslorpt door al ietwat grotere ondernemingen, of ze groeiden - in enkele gevallen – op eigen kracht door en gingen zelf op het overnamepad.

Nu heeft de overnamegolf de hoogste regionen bereikt: de Amerikaanse mastodont GE ziet blijkbaar heil in additieve fabricage en heeft zich via overname de kennis van twee kleinere VS-bedrijven toegeëigend. Voor hoeveel geld, wil GE niet kwijt.

Dat GE op overnamepad ging in 3D-printing stond in de sterren geschreven: nog in oktober van dit jaar (2012) refereerde Michael Idelchik, een van de patrons van GE Global Research, naar 3-D printing als de 'next manufacturing revolution'.

“Morris Technologies en Rapid Quality Manufacturing passen in ons investeringsplan in nieuwe fabricagetechnieken", stelt nu ook Colleen Athans, de manager van GE's vliegtuigafdeling. “Onze toekomst hangt af van onze kunde om met nieuwe materialen complexe geometrieën te fabriceren."

Beide firma's hebben samen 21 machines voor additieve fabricage in huis. Alle twee werken ze als jaren voor GE's jetmotorenfabriek, vooral om snel prototypes af te leveren, maar ook voor andere divisies, zoals Power Systems en Research.

Belangrijk zijn overigens niet de overnames zelf, maar wel het feit dat een wereldwijde speler zoals GE heil ziet in additieve fabricage en bereid is erin te investeren. Dat kan zijn weerslag hebben op de houding en investeringsbereidheid van andere grote fabrikanten, iets waar Vlaanderen als pionier in 3D-printing alleen maar baat kan hebben.

En vermits Vlaanderen de grootste 3D-printing capaciteit van alle Europese landen heeft, spreken we we vanaf nu misschien beter over 'Flanders 3D Printing Valley'? << (BB) (foto: GE)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners