Grote spelers tonen interesse in 3D-printing (+video)

Bedrijfsnieuws 22/11/2012 8:36:31

De consolidatie is al een tijdje aan de gang, maar bereikt nu de allerhoogste regionen: GE koopt twee bedrijven gespecialiseerd in addivitieve fabricage. 'Onze toekomst hangt er van af...'

Lees hieronder verder   
Verwant

Sandvik toont eerste 3D-geprinte diamant

Eerste Metal3D Challenge awards uitgereikt

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

Limburgse bedrijven gebaat bij unieke 3D-printing infrastructuur

Elektromotor voorzien van metaal 3D-geprinte koelschil

Bioprinten wordt heel gewoon. Straks... - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- In tegenstelling tot wat velen denken, is 3D-printing is niet nieuw. Het bestaat al meer dan twee decennia onder de noemer 'Rapid Prototyping', maar was vooral het actieterrein van onderzoekscentra, laboratoria en kleine hightech-bedrijven. Met als afnemers de zeer kapitaalkrachtige sectoren, zoals de ruimtevaart en de vliegtuigbouw.

De afgelopen jaren is daar verandering in gekomen: de productiemachines werden goedkoper, met onder meer de medische sector als belangrijke gangmaker, en de kleinere spelers werden of opgeslorpt door al ietwat grotere ondernemingen, of ze groeiden - in enkele gevallen – op eigen kracht door en gingen zelf op het overnamepad.

Nu heeft de overnamegolf de hoogste regionen bereikt: de Amerikaanse mastodont GE ziet blijkbaar heil in additieve fabricage en heeft zich via overname de kennis van twee kleinere VS-bedrijven toegeëigend. Voor hoeveel geld, wil GE niet kwijt.

Dat GE op overnamepad ging in 3D-printing stond in de sterren geschreven: nog in oktober van dit jaar (2012) refereerde Michael Idelchik, een van de patrons van GE Global Research, naar 3-D printing als de 'next manufacturing revolution'.

“Morris Technologies en Rapid Quality Manufacturing passen in ons investeringsplan in nieuwe fabricagetechnieken", stelt nu ook Colleen Athans, de manager van GE's vliegtuigafdeling. “Onze toekomst hangt af van onze kunde om met nieuwe materialen complexe geometrieën te fabriceren."

Beide firma's hebben samen 21 machines voor additieve fabricage in huis. Alle twee werken ze als jaren voor GE's jetmotorenfabriek, vooral om snel prototypes af te leveren, maar ook voor andere divisies, zoals Power Systems en Research.

Belangrijk zijn overigens niet de overnames zelf, maar wel het feit dat een wereldwijde speler zoals GE heil ziet in additieve fabricage en bereid is erin te investeren. Dat kan zijn weerslag hebben op de houding en investeringsbereidheid van andere grote fabrikanten, iets waar Vlaanderen als pionier in 3D-printing alleen maar baat kan hebben.

En vermits Vlaanderen de grootste 3D-printing capaciteit van alle Europese landen heeft, spreken we we vanaf nu misschien beter over 'Flanders 3D Printing Valley'? << (BB) (foto: GE)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners