Elia: Stroompannes dreigen op windstille dagen als de zon niet schijnt…

Economie 3/12/2012 8:45:37

Door het stilliggen van Doel 3 en Tihange 2 kan de Belgische energiebevoorrading deze winter in de problemen raken, 'vooral op koude, winstille winterdagen als de zon niet schijnt'...

Lees hieronder verder   
Verwant

Waalse bedrijven krijgen 10 à 85% korting op Elia's tariefverhoging

CREG certificeert Elia als onafhankelijk transmissienetbeheerder

Elia: 'Veel meer elektrische auto's geen probleem voor net'

KU Leuven: 'Slimmer investeren dankzij ICT in slimme netten'

Pilootproject bij Elia: met optische vezel omwikkelde bliksemkabels

Elia: vanaf 2013 alvast 300MW extra invoercapaciteit vanuit Nederland

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(23/5) Endress+Hauser kende sterke groei in 2018 - advertorial

(22/5) BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- ENTSO-E, de Europese vereniging van transmissienetbeheerders, heeft zijn Winter Outlook voor de komende winter 2012-2013 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat België tijdens de winterpiek structureel afhankelijk zal zijn van invoer om de vraag naar elektriciteit te dekken, 'met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie'.

Dat heeft, aldus de prognose, direct te maken met de onbeschikbaarheid van productie-eenheden, zoals geweten Doel 3 en Tihange 2 die stilliggen ten gevolge van de ontdekking van 'scheurtjes'. Bovenden heeft de vervroegde sluiting van de Duitse kerncentrales in 2011 naar verluidt nog steeds een impact op het Europese elektrische systeem.

Doordat De Belgische beheerder Elia zijn interconnecties met onze buurlanden heeft versterkt, kan de grenscapaciteit gaan tot 3500MW - het equivalent van 3,5 kerncentrales. In principe is dat voldoende, maar buitenlandse energieleveranciers zullen uiteraard eerst bereid zijn te exporteren nadat hun klanten in eigen land bediend zijn.

Een koudegolf in grote delen van Europa kan dus tot tekorten in België leiden. ENTSO-E: "De situatie voor de winter 2012-2013 wordt (redactie: voor heel Europa) als bevredigend geëvalueerd, echter met een matig risico op stroomonderbreking indien heel Europa door een belangrijke koudegolf wordt getroffen, samen met windstil weer en weinig zonlicht."

Nieuw is dat Elia vanaf 3 december een indicator van het evenwicht tussen vraag en aanbod in België op de homepage van zijn website zal publiceren.

Deze indicator zal opgebouwd zijn als een verkeerslicht dat op groen, oranje of rood staat, afhankelijk van de situatie voor vandaag en voor morgen. De indicator geeft ook een vooruitzicht geeft voor de komende 5 dagen. << (BB) (foto: E.ON)

ACHTERGROND
Alle elektriciteitstransmissienetbeheerders in Europa (Elia in België) maken previsionele studies voor verschillende tijdshorizonten om na te gaan of de productiecapaciteiten en de netelementen op de vraag voorzien zijn, rekening houdend met een bijkomende reserve om het hoofd te bieden aan het verlies van de belangrijkste productie-eenheid of het belangrijkste netelement. Iedere transmissienetbeheerder maakt dergelijke prognoses. Deze worden door ENTSO-E, de vereniging van Europese TNB’s, voor heel Europa geconsolideerd, en dit voor elke zomerperiode (‘Summer Outlook’) en voor elke winterperiode (‘Winter Outlook’). <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nabeschouwing Hannover Messe - artikel

Het was één groot technologiefeest. Meer dan 215.000 bezoekers namen bij 6.500 exposanten de pols en focusten op artificiële intelligentie, robotica, 5G, Industrie 4.0, energie-transitie, …

BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)

De komende weken printen BAM Infra en Weber Beamix bijna 100 onderdelen van de brug die als een legpuzzel in elkaar passen, compleet met uitsparingen om het beton te kunnen spannen.

AP Hogeschool lanceert duaal leren op bachelor niveau

AP Hogeschool pakt als eerste uit met een volwaardige bacheloropleiding werkplekleren en studeren. In het secundair onderwijs bestaat duaal leren al een tijdje met zo’n 1.026 leerlingen.

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Start it @KBC en Jobat.be sluiten partnershap

Accelerator Start it @KBC en jobplatform Jobat.be hebben besloten om de krachten te bundelen. De komende zes maanden moeten bijna 1.000 extra vacatures ingevuld worden.

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners