Elia: Stroompannes dreigen op windstille dagen als de zon niet schijnt…

Economie 3/12/2012 8:45:37

Door het stilliggen van Doel 3 en Tihange 2 kan de Belgische energiebevoorrading deze winter in de problemen raken, 'vooral op koude, winstille winterdagen als de zon niet schijnt'...

Lees hieronder verder   
Verwant

Waalse bedrijven krijgen 10 à 85% korting op Elia's tariefverhoging

CREG certificeert Elia als onafhankelijk transmissienetbeheerder

Elia: 'Veel meer elektrische auto's geen probleem voor net'

KU Leuven: 'Slimmer investeren dankzij ICT in slimme netten'

Pilootproject bij Elia: met optische vezel omwikkelde bliksemkabels

Elia: vanaf 2013 alvast 300MW extra invoercapaciteit vanuit Nederland

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- ENTSO-E, de Europese vereniging van transmissienetbeheerders, heeft zijn Winter Outlook voor de komende winter 2012-2013 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat België tijdens de winterpiek structureel afhankelijk zal zijn van invoer om de vraag naar elektriciteit te dekken, 'met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie'.

Dat heeft, aldus de prognose, direct te maken met de onbeschikbaarheid van productie-eenheden, zoals geweten Doel 3 en Tihange 2 die stilliggen ten gevolge van de ontdekking van 'scheurtjes'. Bovenden heeft de vervroegde sluiting van de Duitse kerncentrales in 2011 naar verluidt nog steeds een impact op het Europese elektrische systeem.

Doordat De Belgische beheerder Elia zijn interconnecties met onze buurlanden heeft versterkt, kan de grenscapaciteit gaan tot 3500MW - het equivalent van 3,5 kerncentrales. In principe is dat voldoende, maar buitenlandse energieleveranciers zullen uiteraard eerst bereid zijn te exporteren nadat hun klanten in eigen land bediend zijn.

Een koudegolf in grote delen van Europa kan dus tot tekorten in België leiden. ENTSO-E: "De situatie voor de winter 2012-2013 wordt (redactie: voor heel Europa) als bevredigend geëvalueerd, echter met een matig risico op stroomonderbreking indien heel Europa door een belangrijke koudegolf wordt getroffen, samen met windstil weer en weinig zonlicht."

Nieuw is dat Elia vanaf 3 december een indicator van het evenwicht tussen vraag en aanbod in België op de homepage van zijn website zal publiceren.

Deze indicator zal opgebouwd zijn als een verkeerslicht dat op groen, oranje of rood staat, afhankelijk van de situatie voor vandaag en voor morgen. De indicator geeft ook een vooruitzicht geeft voor de komende 5 dagen. << (BB) (foto: E.ON)

ACHTERGROND
Alle elektriciteitstransmissienetbeheerders in Europa (Elia in België) maken previsionele studies voor verschillende tijdshorizonten om na te gaan of de productiecapaciteiten en de netelementen op de vraag voorzien zijn, rekening houdend met een bijkomende reserve om het hoofd te bieden aan het verlies van de belangrijkste productie-eenheid of het belangrijkste netelement. Iedere transmissienetbeheerder maakt dergelijke prognoses. Deze worden door ENTSO-E, de vereniging van Europese TNB’s, voor heel Europa geconsolideerd, en dit voor elke zomerperiode (‘Summer Outlook’) en voor elke winterperiode (‘Winter Outlook’). <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

De nieuwe studie van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten, kunstmatige kristallen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit, zijn te stabiliseren.

SCK•CEN stuurt landbouw-experiment de ruimte in

Er zijn ambitieuze plannen om een maandorp te bouwen, als springplank naar planeet Mars. Een van de grootste uitdagingen om daarin te slagen, is een autonome voedsel- en watervoorziening.

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners