Minirobots opereren in zwermen (+video)

Bedrijfsnieuws 7/01/2013 13:05:26

Robotjes ter grootte van een golfbal, kunnen op een dag wellicht helpen bij het koloniseren van Mars. De ontwikkelaars verwachten veel van deze 'droplets', zoals zij deze zelf noemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

Synthetische huid laat robots zweten

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De robots kunnen samenwerken in een zwerm van duizenden om woonstructuren voor mensen te maken en tuiniertaken uit te voeren.

De bedenker van deze droplets is Nikolaus Correll; een hoogleraar aan de University of Colorado in Boulder. Volgens Correll zijn de robots nog in een vroege fase van ontwikkeling.

De 20 droplets die tot nu toe zijn gebouwd hebben een RGB-lamp en infrarode sensoren aan boord, bewegen zich voort met vibrerende motoren en communiceren via een draadloos netwerk.

Het doel van Correll is om een compleet autonoom robot-platform te hebben dat als zwerm kan opereren en ingezet kan worden voor onderzoek en zelfs constructie op afstand.

Correll ziet de zwerm als een "vloeistof die denkt", met praktisch geen limiet aan de dingen die de robotjes in potentie kunnen bereiken.

Hij vergelijkt ze met de ‘zwerm' aan cellen die het menselijk lichaam opmaken en die een ongelooflijk scala aan verschillende functionaliteiten hebben.

De robotjes kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk een olievlek bestrijden, of samen een habitat vormen op een buitenaardse planeet.

De droplets zijn echter nog steeds in de beginfase van hun ontwikkeling en er is nog een lange weg te gaan voordat de robotjes de intelligente, veelzijdige zwerm kunnen vormen die Correll in gedachten heeft.

De software voor de communicatie tussen de sensoren en de processoren wordt nog ontwikkeld en het zwermgedrag beperkt zich tot nu toe tot computersimulaties.

Voorlopig is Correll van plan om de droplets te gebruiken bij zelf-assemblage en kleine zwermgedragingen. Deze experimenten kunnen dan uiteindelijk uitgebreid worden.

De software van de droplets is door Correll online gepubliceerd zodat andere ontwikkelaars kunnen voortborduren op het werk wat tot op heden is gedaan.

Hij hoopt ook een methode te kunnen verzinnen waarmee complexe voorwerpen kunnen worden gebouwd, zoals bijvoorbeeld een ruimtetelescoop, of vliegtuigen. << (bron en foto: Engineers Online)

Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

De nieuwe studie van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten, kunstmatige kristallen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit, zijn te stabiliseren.

SCK•CEN stuurt landbouw-experiment de ruimte in

Er zijn ambitieuze plannen om een maandorp te bouwen, als springplank naar planeet Mars. Een van de grootste uitdagingen om daarin te slagen, is een autonome voedsel- en watervoorziening.

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners