Gardner: «niet te snel investeren in big data» - opinie

Plant & Factory 20/02/2013 13:08:47

Debra Logan (Gardner): «Softwarebedrijven verdienen hun geld aan méér data en hoe minder goed die data georganiseerd zijn, hoe meer geld ze kunnen aanrekenen.»

Lees hieronder verder   
Verwant

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

Nieuw PIC-fabricageproces pakt tekortkomingen aan

Mobiele apparaten koelen via toekomstvoorspelling

Productiesite Rittal klaar voor 5G-netwerk

RootLabs: community en events rond toegepast AI-onderzoek

5G-ready netwerk voor Wilrijkse productiesite Atlas Copco

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Velen kijken naar big data –grote gegevensverzamelingen uit meerdere bronnen- en proberen uit te vogelen wat het is, volgens Gartner-VP Debra Logan.

“Mensen denken dat ze achterop raken eens een dergelijk fenomeen gehyped wordt”, zegt ze in een Londens rondetafelgesprek. “Maar ik zou zeggen dat 95 tot 97 procent van de bedrijven die ik ken hoogstens in de verkenningsfase zitten. En van die 97 procent, hoeveel gaan er daarvan bigdataproblemen of bigdatavoordelen hebben?” Of nog volgens Logan: “Het is bijna alsof je een oplossing hebt die op zoek is naar een probleem.”

De ervaringen van Logan worden tegengesproken door een onderzoek dat Microsoft liet uitvoeren. Dat beweert dat meer dan 75 procent van de middelgrote tot grote ondernemingen in de komende 12 maanden een project gaat starten dat verband houdt met big data.

Hoe minder structuur, hoe lucratiever
Maar Logan is skeptisch over de beweegredenen die vendors hebben in verband met data. Softwarebedrijven hebben in het algemeen geen interesse om je te helpen iets kleiner en bevattelijker te maken. Ze verdienen hun geld aan meer data en hoe minder goed die data georganiseerd zijn, hoe meer geld ze aanrekenen.”

Logan geeft aan dat sommige organisaties vooruitgang boeken met big data en dan vooral de retailers. “De meest geavanceerde sector met big data is retail. Het is het spul dat ze doen met RFID, de voorraadketen en klantenkaarten. Dat zijn allemaal echte bigdataproblemen”, zegt ze.

Grote internetbedrijven en en mediahuizen zijn ook geavanceerde gebruikers. Terwijl Logan de BBC omschrijft als een schoolvoorbeeld, zijn banken hier eens niet de pioniers omdat hun gegevens goed gestructureerd zijn en vertoeven in mainframes.

“Zelfs banken doen niet aan big data voor hun core business. Ze onderzoeken het natuurlijk wel want ze vragen zich af wat het betekent."

“Ze willen over Hadoop leren, ze willen leren wat voor technische architectuur en de soort methodes die je nodig hebt om te programmeren en om analyses uit te voeren. Maar ook hier zitten we in de vroege fases.”

Niet te snel investeren in big data
Gartners eigen gegevens voorspellen een uitgave aan big data die 34 miljard dollar bereikt tegen eind 2013. Maar Logan raadt wel aan om voorzichtig te zijn met grote investeringen in bigdata-infrastructuur.

“Niemand moet hier een centraal deel van zijn zakenmodel van maken, met de uitzondering van retail en misschien media. Laat ons hopen dat er vooral in mensen wordt geïnvesteerd en niet in infrastructuur. Als iemand in dit soort infrastructuur gaat investeren, raad ik dat hen helemaal af”, aldus Logan.

Langs de andere kant zou het wel steek houden om bigdata-diensten te kopen van een derde partij. “als het goedkoop is, als big data iets is dat je van iemand anders kan krijgen, dan kan je de infrastructuur huren. Je kan een deel van je gegevens verschepen en zien wat er gebeurt. Waarom zou je zoiets niet doen?”

Voordelen moeilijk te berekenen
Volgens Logan hebben veel bedrijven het moeilijk om het punt te bepalen vanaf waar big data een echt zakelijk voordeel geeft en hoe je dat kan aantonen. “Ik heb niet veel moeilijkheden om aan te tonen dat te veel ongecontroleerde informatie een gevaar is, dat is vrij evident. Mensen kunnen niets weggooien. Er is gewoon deze vreemde mentaliteit die bedrijven hebben over gegevens wissen. Je moet beslissingen maken over wat mogelijk niet nuttig is. Sommige gegevens zijn geen troef, maar kosten je gewoon geld”, voegt ze nog toe.

“Welke vraag stel je nu weer? Wat vertelt een enorme set gegevens je meer dat een iets gematigdere hoeveelheid data je niet kan vertellen.”

Tekort aan datawetenschappers
Een van de grootste struikelblokken is de juiste vragen vinden om te stellen. Dat komt door een gebrek aan expertise en een tekort aan datawetenschappers. Logan stelt dat sommige van haar Londense klanten recent op zoek waren naar experts bij vendors en consultants. “Ze zeiden dat ze niemand konden vinden. Ze moesten dus alles zo goed als zelf leren.”

“De mensen die spul als dit verstaan werken op dit ogenblik in plekken zoals het CERN: in astrofysica en de plaatsen waar er massa’s data zijn en mensen mathematische en statisctische modellen moeten kunnen maken.”

Ze zegt dat ontwikkelaars niet opgeleid worden voor dit soort vaardigheden. “Dat is dus zowel een grote kans als een enorme lacune in de markt. En dat is meteen ook een waarschuwing,” zegt Logan.
“Bij iedereen die nu met een papier zwaait dat zegt dat hij een dataspecialist is, moet je dieper onderzoeken om te zien wat het eigenlijk is dat ze doen”, voegt ze eraan toe. << (bron: ZDNet) (foto: IBM)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners