De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening - column

Columns & Blogs 5/03/2013 9:11:45

David Walker over de belangrijkste wereldwijde trends in energiedistributie, in het kader van DNV KEMA's nieuwe testlab voor mega-elektriciteitsnetten.

Lees hieronder verder   
Verwant

De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening - column

Koolwaterstofuitstoot minder door beter onderhoud WKK’s

DNV Kema maakt wereldwijde inventaris van alle 'smart grid'-demoprojecten

Raamovereenkomst DNV KEMA met Duitse windprojectontwikkelaar SoWiTec

Groen licht voor nieuw certificatiebedrijf DNV KEMA

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De wereldwijde vraag naar elektriciteit zal de komende decennia snel toenemen. Volgens het onlangs door het Internationaal Energieagentschap gepubliceerde rapport World Energy Outlook (WOE) 2012 zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit tegen 2035 met meer dan 70% toenemen tot bijna 32.000 TWh. Deze groei komt vooral van landen buiten de OESO, meer dan de helft alleen al van China en India.

Volgens hetzelfde rapport zal de elektriciteitsopwekking uit duurzame energiebronnen tegen 2035 bijna drie keer zo hoog zal zijn als in 2010; het aandeel van elektriciteit uit duurzame energie in de totale elektriciteitsopwekkingmix zal toenemen van 20% tot 31%.

De toename van de wereldwijde vraag naar elektriciteit is een gevolg van de wereldwijde economische groei, bevolkingstoename (met name in opkomende landen) en het groeiende gebruik van elektrische voertuigen, elektrische apparaten, warmtepompen en andere vormen van elektrificatie.

Extra capaciteit nodig
Het WEO-rapport van het Internationaal Energieagentschap concludeert ook dat tot 2035 een extra capaciteit van 5890GW nodig zal zijn.

Dit is hoger dan het in 2011 totale opgesteld elektriciteitsproductievermogen in de wereld.

Een derde deel hiervan zal worden gebruikt ter vervanging van verouderde centrales, en de resterende capaciteit om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit.

Met een volume van 3000GW zullen duurzame energiebronnen de helft van de extra capaciteit voor hun rekening nemen in de periode 2012–2035, gevolgd door gas dat goed zal zijn voor 1400GW.

In de periode 2012–2035 zal voor de totale elektriciteitssector een investering van USD 16,9 biljoen nodig zijn.

Dit komt overeen met bijna de helft van de investeringen die nodig zijn in de gehele energievoorziening in deze periode, inclusief olie en gas.

Tweevijfde deel van de investering in de elektriciteitssector gaat naar elektriciteitsnetwerken en de rest naar capaciteit voor elektriciteitsopwekking.

Trend 1: méér lokale elektriciteitsopwekking
Er zijn vier belangrijke trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening.

De eerste trend is de sterke toename van gedistribueerde en lokale elektriciteitsopwekking, waarbij mensen steeds meer zelf voorzien in hun eigen elektriciteitsbehoefte.

Dit omvat tevens de ontwikkeling van intelligente energiediensten en energienetten, evenals het gebruik van intelligente apparaten.

Trend 2: super grids
De tweede trend is de ontwikkeling van super grids, ofwel mega-elektriciteitsnetten: een omvangrijk, transnationaal of zelfs transcontinentaal transmissienetwerk dat het transport van grote volumes elektriciteit over grote afstanden mogelijk maakt. Deze mega-elektriciteitsnetten maken onder meer de grootschalige integratie van duurzame energie mogelijk.

Voorbeelden van mega-elektriciteitsnetten zijn de lange afstand ultra-hoogspanningsleidingen tussen de waterkrachtcentrales in het westen van China en de grote afnamegebieden van elektriciteit aan de Chinese oostkust, zoals Peking en Sjanghai.

Andere voorbeelden zijn te vinden in Canada en India, en ook de mogelijke verbinding tussen het Europese continent en grootschalige zonnecentrales in de Sahara-woestijn in Afrika.

Trend 3: T&D-componenten
De derde trend die zich voordoet, is de sterke, wereldwijde groei van traditionele hoogspanningsnetten en de toename van nieuwe fabrikanten van T&D-componenten zoals elektriciteitsschakelaars en vermogenstransformatoren.

Energiebedrijven eisen dat deze nieuwe T&D-componenten worden getest en dat ze naar behoren werken voordat ze in het elektriciteitsnetwerk worden geïnstalleerd.

Trend 4: betrouwbaarder infrastructuur
De laatste belangrijke trend is dat energiebedrijven, investeerders, regelgevende instanties en verzekeringsmaatschappijen het testen van componenten steeds vaker als een essentieel onderdeel beschouwen van een veilige en betrouwbare energie-infrastructuur.

De aanwezigheid van niet-geteste onderdelen in een elektriciteitsnetwerk kan leiden tot onvoorziene onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening met grote technische, financiële, economische en sociale gevolgen. << (foto: DNV KEMA)

David Walker (56) begon zijn carrière als geoloog bij Amoco, werkte vervolgens bij BHP Billiton, om in 2007 DNV te vervoegen, waar hij tot 2012 de managementfunctie van Chief Strategy Officer vervulde. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners