De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening - column

Columns & Blogs 5/03/2013 9:11:45

David Walker over de belangrijkste wereldwijde trends in energiedistributie, in het kader van DNV KEMA's nieuwe testlab voor mega-elektriciteitsnetten.

Lees hieronder verder   
Verwant

De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening - column

Koolwaterstofuitstoot minder door beter onderhoud WKK’s

DNV Kema maakt wereldwijde inventaris van alle 'smart grid'-demoprojecten

Raamovereenkomst DNV KEMA met Duitse windprojectontwikkelaar SoWiTec

Groen licht voor nieuw certificatiebedrijf DNV KEMA

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De wereldwijde vraag naar elektriciteit zal de komende decennia snel toenemen. Volgens het onlangs door het Internationaal Energieagentschap gepubliceerde rapport World Energy Outlook (WOE) 2012 zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit tegen 2035 met meer dan 70% toenemen tot bijna 32.000 TWh. Deze groei komt vooral van landen buiten de OESO, meer dan de helft alleen al van China en India.

Volgens hetzelfde rapport zal de elektriciteitsopwekking uit duurzame energiebronnen tegen 2035 bijna drie keer zo hoog zal zijn als in 2010; het aandeel van elektriciteit uit duurzame energie in de totale elektriciteitsopwekkingmix zal toenemen van 20% tot 31%.

De toename van de wereldwijde vraag naar elektriciteit is een gevolg van de wereldwijde economische groei, bevolkingstoename (met name in opkomende landen) en het groeiende gebruik van elektrische voertuigen, elektrische apparaten, warmtepompen en andere vormen van elektrificatie.

Extra capaciteit nodig
Het WEO-rapport van het Internationaal Energieagentschap concludeert ook dat tot 2035 een extra capaciteit van 5890GW nodig zal zijn.

Dit is hoger dan het in 2011 totale opgesteld elektriciteitsproductievermogen in de wereld.

Een derde deel hiervan zal worden gebruikt ter vervanging van verouderde centrales, en de resterende capaciteit om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit.

Met een volume van 3000GW zullen duurzame energiebronnen de helft van de extra capaciteit voor hun rekening nemen in de periode 2012–2035, gevolgd door gas dat goed zal zijn voor 1400GW.

In de periode 2012–2035 zal voor de totale elektriciteitssector een investering van USD 16,9 biljoen nodig zijn.

Dit komt overeen met bijna de helft van de investeringen die nodig zijn in de gehele energievoorziening in deze periode, inclusief olie en gas.

Tweevijfde deel van de investering in de elektriciteitssector gaat naar elektriciteitsnetwerken en de rest naar capaciteit voor elektriciteitsopwekking.

Trend 1: méér lokale elektriciteitsopwekking
Er zijn vier belangrijke trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening.

De eerste trend is de sterke toename van gedistribueerde en lokale elektriciteitsopwekking, waarbij mensen steeds meer zelf voorzien in hun eigen elektriciteitsbehoefte.

Dit omvat tevens de ontwikkeling van intelligente energiediensten en energienetten, evenals het gebruik van intelligente apparaten.

Trend 2: super grids
De tweede trend is de ontwikkeling van super grids, ofwel mega-elektriciteitsnetten: een omvangrijk, transnationaal of zelfs transcontinentaal transmissienetwerk dat het transport van grote volumes elektriciteit over grote afstanden mogelijk maakt. Deze mega-elektriciteitsnetten maken onder meer de grootschalige integratie van duurzame energie mogelijk.

Voorbeelden van mega-elektriciteitsnetten zijn de lange afstand ultra-hoogspanningsleidingen tussen de waterkrachtcentrales in het westen van China en de grote afnamegebieden van elektriciteit aan de Chinese oostkust, zoals Peking en Sjanghai.

Andere voorbeelden zijn te vinden in Canada en India, en ook de mogelijke verbinding tussen het Europese continent en grootschalige zonnecentrales in de Sahara-woestijn in Afrika.

Trend 3: T&D-componenten
De derde trend die zich voordoet, is de sterke, wereldwijde groei van traditionele hoogspanningsnetten en de toename van nieuwe fabrikanten van T&D-componenten zoals elektriciteitsschakelaars en vermogenstransformatoren.

Energiebedrijven eisen dat deze nieuwe T&D-componenten worden getest en dat ze naar behoren werken voordat ze in het elektriciteitsnetwerk worden geïnstalleerd.

Trend 4: betrouwbaarder infrastructuur
De laatste belangrijke trend is dat energiebedrijven, investeerders, regelgevende instanties en verzekeringsmaatschappijen het testen van componenten steeds vaker als een essentieel onderdeel beschouwen van een veilige en betrouwbare energie-infrastructuur.

De aanwezigheid van niet-geteste onderdelen in een elektriciteitsnetwerk kan leiden tot onvoorziene onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening met grote technische, financiële, economische en sociale gevolgen. << (foto: DNV KEMA)

David Walker (56) begon zijn carrière als geoloog bij Amoco, werkte vervolgens bij BHP Billiton, om in 2007 DNV te vervoegen, waar hij tot 2012 de managementfunctie van Chief Strategy Officer vervulde. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners