De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening - column

Columns & Blogs 5/03/2013 9:11:45

David Walker over de belangrijkste wereldwijde trends in energiedistributie, in het kader van DNV KEMA's nieuwe testlab voor mega-elektriciteitsnetten.

Lees hieronder verder   
Verwant

De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening - column

Koolwaterstofuitstoot minder door beter onderhoud WKK’s

DNV Kema maakt wereldwijde inventaris van alle 'smart grid'-demoprojecten

Raamovereenkomst DNV KEMA met Duitse windprojectontwikkelaar SoWiTec

Groen licht voor nieuw certificatiebedrijf DNV KEMA

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2018

Europahotel Gent

van 9/10/2018 tot 10/12/2018

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De wereldwijde vraag naar elektriciteit zal de komende decennia snel toenemen. Volgens het onlangs door het Internationaal Energieagentschap gepubliceerde rapport World Energy Outlook (WOE) 2012 zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit tegen 2035 met meer dan 70% toenemen tot bijna 32.000 TWh. Deze groei komt vooral van landen buiten de OESO, meer dan de helft alleen al van China en India.

Volgens hetzelfde rapport zal de elektriciteitsopwekking uit duurzame energiebronnen tegen 2035 bijna drie keer zo hoog zal zijn als in 2010; het aandeel van elektriciteit uit duurzame energie in de totale elektriciteitsopwekkingmix zal toenemen van 20% tot 31%.

De toename van de wereldwijde vraag naar elektriciteit is een gevolg van de wereldwijde economische groei, bevolkingstoename (met name in opkomende landen) en het groeiende gebruik van elektrische voertuigen, elektrische apparaten, warmtepompen en andere vormen van elektrificatie.

Extra capaciteit nodig
Het WEO-rapport van het Internationaal Energieagentschap concludeert ook dat tot 2035 een extra capaciteit van 5890GW nodig zal zijn.

Dit is hoger dan het in 2011 totale opgesteld elektriciteitsproductievermogen in de wereld.

Een derde deel hiervan zal worden gebruikt ter vervanging van verouderde centrales, en de resterende capaciteit om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit.

Met een volume van 3000GW zullen duurzame energiebronnen de helft van de extra capaciteit voor hun rekening nemen in de periode 2012–2035, gevolgd door gas dat goed zal zijn voor 1400GW.

In de periode 2012–2035 zal voor de totale elektriciteitssector een investering van USD 16,9 biljoen nodig zijn.

Dit komt overeen met bijna de helft van de investeringen die nodig zijn in de gehele energievoorziening in deze periode, inclusief olie en gas.

Tweevijfde deel van de investering in de elektriciteitssector gaat naar elektriciteitsnetwerken en de rest naar capaciteit voor elektriciteitsopwekking.

Trend 1: méér lokale elektriciteitsopwekking
Er zijn vier belangrijke trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening.

De eerste trend is de sterke toename van gedistribueerde en lokale elektriciteitsopwekking, waarbij mensen steeds meer zelf voorzien in hun eigen elektriciteitsbehoefte.

Dit omvat tevens de ontwikkeling van intelligente energiediensten en energienetten, evenals het gebruik van intelligente apparaten.

Trend 2: super grids
De tweede trend is de ontwikkeling van super grids, ofwel mega-elektriciteitsnetten: een omvangrijk, transnationaal of zelfs transcontinentaal transmissienetwerk dat het transport van grote volumes elektriciteit over grote afstanden mogelijk maakt. Deze mega-elektriciteitsnetten maken onder meer de grootschalige integratie van duurzame energie mogelijk.

Voorbeelden van mega-elektriciteitsnetten zijn de lange afstand ultra-hoogspanningsleidingen tussen de waterkrachtcentrales in het westen van China en de grote afnamegebieden van elektriciteit aan de Chinese oostkust, zoals Peking en Sjanghai.

Andere voorbeelden zijn te vinden in Canada en India, en ook de mogelijke verbinding tussen het Europese continent en grootschalige zonnecentrales in de Sahara-woestijn in Afrika.

Trend 3: T&D-componenten
De derde trend die zich voordoet, is de sterke, wereldwijde groei van traditionele hoogspanningsnetten en de toename van nieuwe fabrikanten van T&D-componenten zoals elektriciteitsschakelaars en vermogenstransformatoren.

Energiebedrijven eisen dat deze nieuwe T&D-componenten worden getest en dat ze naar behoren werken voordat ze in het elektriciteitsnetwerk worden geïnstalleerd.

Trend 4: betrouwbaarder infrastructuur
De laatste belangrijke trend is dat energiebedrijven, investeerders, regelgevende instanties en verzekeringsmaatschappijen het testen van componenten steeds vaker als een essentieel onderdeel beschouwen van een veilige en betrouwbare energie-infrastructuur.

De aanwezigheid van niet-geteste onderdelen in een elektriciteitsnetwerk kan leiden tot onvoorziene onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening met grote technische, financiële, economische en sociale gevolgen. << (foto: DNV KEMA)

David Walker (56) begon zijn carrière als geoloog bij Amoco, werkte vervolgens bij BHP Billiton, om in 2007 DNV te vervoegen, waar hij tot 2012 de managementfunctie van Chief Strategy Officer vervulde. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VLAIO krijgt nieuwe administrateur-generaal

De Vlaamse Regering heeft Mark Andries, de huidige kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van VLAIO. Hij start in januari 2019.

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

De Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor de vlucht vooruit en sturen binnenkort allerlei staalnames, en biopsies met een drone naar het lab. En binnen de regelgeving ... die er anders moet uitzien.

Nieuw acceleratieprogramma mikt op digital en engineering start-ups

Microsoft Innovation Center Brussels en ICAB Incubator lanceren samen Amplitude+, een acceleratieprogramma voor digitale en engineering start-ups uit het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest.

Flanders Make en Sirris openen industrie 4.0 labo’s (+fotoreportage)

Vandaag werden de gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur van Flanders Make en Sirris in Leuven officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters.

VeroTech benoemt Strategy & Business Development Director

Het Leuvense engineering- en consultancybedrijf VeroTech meldt dat het Jean-Christophe Van Dycke aangesteld heeft als Strategy & Business Development Director.

Rittal lanceert nieuwe VX25 Blue e+ integratieoplossing - techniek

Voormontage is het sleutelwoord. Waar koelaggregaten tot nu toe als aparte componenten werden gemonteerd (bvb. op schakelkasten) maakt een nieuwe plug & play oplossing deze stap overbodig.

UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

Wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, zoals de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, wordt ingezet om patiënten met complexe revalidatie­problemen te helpen.

CECIMO zet nieuw comité Additive Manufacturing op

CECIMO besliste om naast de constructeurs van klassieke, verspanende machines voortaan ook de gehele waardenketen van de additieve maakindustrie te vertegenwoordigen.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners