Marc Begijn uitgeroepen tot Maintenance Manager van Jaar 2013

personalia 13/06/2013 21:17:12

Marc Begijn, Plant Maintenance Manager bij Volvo Car Gent, is de nieuwe Maintenance Manager van het Jaar. Hij haalde het van twee kandidaten van Stora Enso: Katrien Bouckaert en Peter Heyndrickx.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Zoals elk jaar, reikte Bemas – de Belgium Maintenance Assocation – in juni zijn award uit voor de beste Maintenance Manager in België uit. Tijdens een networking-event, waarop de 'fine fleur' van de onderhoudswereld vertegenwoordigd was, bleek de eer te gaan naar Marc Begijn, Plant Maintenance Manager bij Volvo Car Gent. Katrien Bouckaert en Peter Heyndrickx van Stora Enso Langerbrugge deelden de tweede plaats.

Marc Begijn werkt al zijn hele carrière bij Volvo, en is sinds 2006 Plant Maintenance Manager. In deze functie staat hij in voor alle productiemateriaal op een bedrijventerrein van 547.000m² met 828 robots, 8000 te onderhouden toestellen en 15,7 kilometer lopende band. Dit alles om jaarlijks meer dan 250.000 wagens te produceren, en met het oog op een toekomstige productie van 800.000 wagens.

Onderhoudsmanager Marc Begijn geeft bij Volvo Car leiding aan een onderhoudsteam van een negentigtal personen, waaronder 75 onderhoudstechnici, op een totaal van 290 voor de gehele plant. Hij beheert zijn eigen onderhoudsbudget en is ook verantwoordelijk voor de selectie en opleidingen van het onderhoudspersoneel. Op het vlak van productie- en bedrijfsinvesteringen heeft hij een raadgevende stem in het kapittel.VCMS-productiesysteem
Om de rol van de onderhoudsafdeling in te schatten, is het belangrijk te weten dat Volvo wereldwijd met een gestandaardiseerd productiesysteem werkt: VCMS.

Dat is gebaseerd op de principes van Lean Manufacturing en streeft naar uniforme kwaliteits- en efficiëntiestandaarden in alle fabrieken. Op managementniveau vereist VCMS 'duidelijk leiderschap' om de competenties en gedrevenheid van de medewerkers te verhogen.

Toch niet onbelangrijk, vooral inzake de kwaliteit van het gepresteerde werk: de in Gent gebouwde V40 scoorde niet minder dan vijf sterren in de zogenaamde 'Euro NCAP' collisietest - volgens het instituut de hoogste score die ze ooit optekende.

VCG Handboek Onderhouds-engineering
Centraal bij Volvo staat het 'VCG Handboek Onderhouds-engineering', dat vertrekt vanuit de stelling dat beslissingen in het kader van onderhoud (meestal) een invloed hebben op de Life Cycle Cost van uitrustingen. Om deze te verlagen zijn betrouwbare en goed onderhoudbare systemen nodig, waaraan gewerkt wordt via RCM - Reliability Centered Maintenance.

De effectiviteit van de uitrusting wordt daarbij gemeten via OEE (Overall Equipment Effectiveness). De onderhoudsstrategie CBM (condition based), TBM (time based) of BDM (brake down mode) worden door onderhoudsingenieurs opgemaakt in een 'maintenance matrix'.De onderhoudsfunctie maakt bij Volvo integraal deel uit van het totale bedrijfsproces. Verbeterideeën ontstaan vanuit Brainstorm Sessies met alle leden van het onderhoudsnetwerk. << (BB) (foto's: Bemas)

ACHTERGROND
Marc Begijn (53) studeerde af als industrieel ingenieur Electronica, optie telecommunicatie. Hij kwam in 1983 in dienst bij Volvo Car Gent, waar hij - via een ommetje bij Nedcar (in die perriode een samenwerking tussen Volvo en Mitsubishi) in Nederlands Limburg als manufacturing engineer in de periode 1993-1996 - opklom tot Plant Maintenance Manager. Al bij al kan hij bogen op zowat 20 jaar ervaring met de onderhoudsmaterie, maar hij puurde ook ervaring uit bijvoorbeeld zijn 6-jarige periode als zoneverantwoordelijke Productie in de lasfabriek.

OVER DE AWARD
Met deze jaarlijkse verkiezing, die plaatsvindt sinds 1998 en de actieve steun geniet van de Mainpress-uitgaven 'Engineeringnet' en 'Maintenance Magazine', wil Bemas de cruciale rol van onderhoud en de onderhoudsverantwoordelijke in de industrie onderstrepen. Onderhoud draait vandaag niet langer rond het herstellen van pannes, maar rond het actief werken aan de betrouwbaarheid en het rendement van de productieinstallatie. Efficiënt en effectief onderhoud zijn de beste manier waarmee een Belgische productiesite haar loon- en energiekostenhandicap kan compenseren. Onderhoud op een hoog niveau is dus de beste verzekering voor de continuïteit van een productiesite in ons land.<<
LEESTIPS

Lees meer over de Maintenance Manager van het Jaar Award:

Stora Enso-duo deelt tweede plaats

Onze industrie zit in 'survival mode' - column door Wim Vancauwenberge van Bemas

Maintenance Managers: ‹verzorgers van kampioenspaarden›? - opiniestuk door door Eric Rensen van BraintainEr

En ook, over vroegere laureaten:

Maintenance Manager 2012: Harold Villers, ArcelorMittal

Frédéric Deleuze van CBR wordt Maintenance Manager van het Jaar 2011<<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Belangrijke Belgische rol bij realisatie van een waterstofeconomie

Het energielandschap zal de komende jaren flink veranderen. Waterstof is een van de hernieuwbare energiebronnen die bij zal dragen aan de realisatie van een kool­stof­neutraliteit.

Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Cleantech Flanders heeft onlangs zijn cleantech rapport 2021 uitgebracht en geeft een overzicht van de belangrijkste facts & figures op gebied van cleantech-activiteit in Vlaanderen.

Engineeringnet Magazine 156 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

GEA profiteert van het geavanceerde gebruikers­beheer­systeem van Ixon

Voor de lancering van het nieuwe Ixon Cloud platform, was GEA een van de eerste beta­gebruikers. Ze zijn zeer te spreken over het overzichtelijke en uitgebreide gebruikers­beheer­systeem.

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Universiteit van Amsterdam, Unilever Vlaardingen en EPFL Lausanne onderzochten het fenomeen van breken, en ontdekten dat er twee heel verschillende processen aan ten grondslag liggen.

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

De Vlajo Awards zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren.

Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

De warmte­recuperatie-eenheid bevindt zich in een bestaande Borealis productie­vestiging voor lage­dicht­heids­poly­ethyleen in de Antwerpse haven en kwam tot stand in samenwerking met Qpinch.

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Upgrade voor Yokogawa WT5000 Precision Power Analyzer

Yokogawa heeft een nieuw sensorelement gelanceerd en de firmware voor zijn WT5000 Precision Power Analyzer kreeg een upgrade. De verbeteringen helpen bedrijven hun prestaties te verbeteren bij het ontwikkelen of evalueren van elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld aan elektrische voertuigen (EV), zonne-installaties ... >>

Partners