Verkiezing Maintenance Manager: Stora Enso-duo deelt tweede plaats

personalia 13/06/2013 21:19:30

Katrien Bouckaert en Peter Heyndrickx van Stora Enso Langerbrugge delen dit jaar de tweede plaats van de prijs Maintenance Manager van het Jaar. Hun concept is gebaseerd op RCM.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Net als vorige editie, was het weerom een duo dat de tweede plaats in de wacht sleepte op de Maintenance Manager van het Jaar verkiezing van Belgian Maintenance Association: Katrien Bouckaert, manager technische dienst EI, en Peter Heyndrickx, manager technische dienst mechanisch bij Stora Enso in Langerbrugge. De eerste plaats was voor Marc Begijn, Plant Maintenance Manager bij Volvo Car Gent.

Stora Enso behoort tot de allergrootste papierproducenten ter wereld. In Langerbrugge bij Gent vervaardigt Stora Enso jaarlijks 555.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van 100% gerecycleerd papier.

Naast continue productverbetering focust Stora Enso Langerbrugge op recyclage en het ontwikkelen van hernieuwbare energie. De energieproductie op de site is gebaseerd op de verbranding van slib uit de ontinktingsinstallaties en waterzuivering aangevuld met extern verworven b-hout, c-hout en RDF. Er werken 400 mensen in de productieplant.

Katrien Bouckaert
... is master in de elektronica (met optie automatisatie) en studeerde af aan het IHSR-BME in Gent (1986). Datzelfde jaar trad zij in dienst bij Stora Enso in Langerbrugge, oorpronkelijk als technisch bediende, om in 1993 diensthoofd instrumentatie te worden en in 1995 hoofd meet- en regeltechniek.

In 2002 vinden we haar terug als maintenance manager EI centraal onderhoud en sinds 2009 is zij maintenance manager EI voor de hele fabriek. Sinds 2011 is Katrien manager technische dienst EI en en geeft ze leiding aan 50 hooggekwalificeerde arbeiders en bedienden.

Peter Heyndrickx
... is industrieel ingenieur elektromechanica, opgeleid aan de Hogeschool Gent (1997). Na een carrièrestart bij Artmetal in Wichelen (1997-2002), vervoegde hij Stora Enso als mechanisch onderhoudsingenieur voor de 'News-lijn'. In 2007 wordt hij onderhoudsmanager voor de SC-lijn, vanaf 2009 is hij maintenance manager voor de hele fabriek, en sinds 2011 bekleedt hij de functie van manager technische dienst mechanisch. Hij geeft leiding aan 56 medewerkers waaronder arbeiders, bedienden, bachelors en masters.

Technische dienst toegelicht
Hun technische dienst bestaat uit onderhoud en engineering. Samen met de partners van productie en andere diensten zorgen ze voor een kwalitatief eindproduct naar de eindklant.Samen bepalen en implementeren ze het volledige technisch management beleid en zijn ze eindverantwoordelijk voor alle technische KPI’s. Veiligheid wordt hoog in het vaandel gedragen.

Hiervoor worden verschillende tools gebruikt met actieve betrokkenheid van alle medewerkers. Het onderhoudsconcept van de plant in Langerbrugge is gebaseerd op de principes van Reliability Centered Maintenance (RCM). Het proactief onderhoudsprogramma wordt voor de verschillende productieafdelingen op regelmatige basis volgens hetzelfde principe doorgelicht.

De onderhoudsprocessen worden via een jaarlijkse interne onderhoudsaudit met vertegenwoordigers van productie en onderhoud tegen het licht gehouden van waaruit het 3-jaren actieplan wordt bijgestuurd.

Hun onderhoudbeheersyteem ondersteunt de werking van de technische dienst. Dit zorgt er voor dat de werkstroomprocessen ordelijk verlopen.Hun technische dienst streeft naar continue verbetering door onder andere het gericht opleiden van medewerkers en het analyseren van problemen aan de hand van Root Cause Analysis (RCA).

Enkele belangrijke streefdoelen zijn 98,7% technische beschikbaarheid voor de papiermachines en een onderhoudskost per Asset Replacement Value (ARV) < 2%. << (BB) (foto’s: Bemas)
LEESTIPS

Lees meer over de Maintenance Manager van het Jaar Award:

Marc Begijn uitgeroepen tot Maintenance Manager van Jaar 2013

Onze industrie zit in 'survival mode' - column door Wim Vancauwenberge van Bemas

Maintenance Managers: ‹verzorgers van kampioenspaarden›? - opiniestuk door door Eric Rensen van BraintainEr

En ook, over vroegere laureaten:

Maintenance Manager 2012: Harold Villers, ArcelorMittal

Frédéric Deleuze van CBR wordt Maintenance Manager van het Jaar 2011<<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Cleantech Flanders heeft onlangs zijn cleantech rapport 2021 uitgebracht en geeft een overzicht van de belangrijkste facts & figures op gebied van cleantech-activiteit in Vlaanderen.

Engineeringnet Magazine 156 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

GEA profiteert van het geavanceerde gebruikers­beheer­systeem van Ixon

Voor de lancering van het nieuwe Ixon Cloud platform, was GEA een van de eerste beta­gebruikers. Ze zijn zeer te spreken over het overzichtelijke en uitgebreide gebruikers­beheer­systeem.

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Universiteit van Amsterdam, Unilever Vlaardingen en EPFL Lausanne onderzochten het fenomeen van breken, en ontdekten dat er twee heel verschillende processen aan ten grondslag liggen.

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

De Vlajo Awards zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren.

Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

De warmte­recuperatie-eenheid bevindt zich in een bestaande Borealis productie­vestiging voor lage­dicht­heids­poly­ethyleen in de Antwerpse haven en kwam tot stand in samenwerking met Qpinch.

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Upgrade voor Yokogawa WT5000 Precision Power Analyzer

Yokogawa heeft een nieuw sensorelement gelanceerd en de firmware voor zijn WT5000 Precision Power Analyzer kreeg een upgrade. De verbeteringen helpen bedrijven hun prestaties te verbeteren bij het ontwikkelen of evalueren van elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld aan elektrische voertuigen (EV), zonne-installaties ... >>

Partners