Maintenance Manager 2012: Harold Villers, ArcelorMittal

Maintenance 21/06/2012 13:36:33

Dit jaar gaat ing. Harold Villers met de eer strijken BEMAS Maintenance Manager van het Jaar 2012 geworden te zijn.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

Harold, afgestudeerd als industrieel ingenieur aan het Institut Gramme de Liège (sectie ‘industrie’), is sinds 2008 de Maintenance Manager van ArcelorMittal in Luik. Dat is de voormalige TDM-plant - Tôleries Delloye-Matthieu - die sinds 2005 onderdeel is van de groep ArcelorMittal Flat Carbon Europe.

De fabriek in Marchin is gespecialiseerd in het elektrolytisch verzinken van staalbobijnen en het versnijden van staalrollen tot platen. Er zijn in totaal 7 productielijnen. Een eerste is de HP5-lijn, die hoofdzakelijk uitlevert aan in hoofdzaak Duitse autoconstructeurs, zoals VAG, BMW, Daimler en Porsche. Deze lijn is momenteel goed voor ongeveer de helft van de totale productie-output van de plant. Bovendien geldt ze vandaag als ‘Best in Class’ binnen de hele ArcelorMittal-groep. Daarnaast zijn er de HP3, HP4 en diverse snijlijnen. HP3 en 4 staan in voor ongeveer een vierde van de productie, en werken in hoofdzaak voor de bouwers van de huishoudapparaten, hifi-installaties en conserven. Omwille van de grote hoeveelheid chemicaliën ter plaatse, is de site recentelijk gecatalogeerd als 'Groot Seveso-bedrijf'.

Harold geeft leiding aan een team van 42 personen voor het onderhoud van de gehele site. We willen u alvast twee van zijn uitspraken, die hem typeren, niet onthouden: «Ik weiger toe te geven aan de 'zwartgalligheid' die hier heerst als gevolg van de aangekondigde sluitingen in de Luikse staalindustrie, maar heb altijd manieren gezocht om de troepen te blijven motiveren.»

En ook, wat veel zegt over zijn resultaten: «40% van de opdrachten in het huidige orderboek voor onze HP5-elektrolyselijn kon tien jaar geleden niet eens op die installatie uitgevoerd worden. Dat is de drijfveer van ons dynamisme. Daar doen we het voor.»

Lees in de septembereditie van Maintenance Magazine een uitgebreid interview. <<

Gezamenlijke tweede plaats voor:
Rudi Frederix (l) en Geert Smekens (r) Genzyme Belgium in Geel
Voor de eerste maal in de geschiedenis maakte dit jaar een duo kans de prestigieuze prijs ‘Maintenance Manager van het Jaar’ van BEMAS - de Belgian Maintenance Association - in de wacht te slepen: Geert Smekens, Maintenance Manager en ing. Rudi Frederix, Maintenance / I&C Manager. Ze sleepten samen een verdienstelijke twee prijs in de wacht. Rudi en Geert zijn werkzaam bij Genzyme Belgium in Geel.

Van farmaceutische en biofarma-productiebedrijven is geweten dat ze moeten voldoen aan zeer strenge eisen. Dat is niet anders met Genzyme Belgium in Geel. Dat Amerikaanse bedrijf, één van de wereldleiders op het vlak van biotechnologie, produceert in Geel de eiwittherapie voor de ziekte van Pompe, een genetische spierziekte die vaak een fataal verloop kent. De ziekte ontstaat doordat een eiwit bij deze patiënten niet goed werkt, en in de productieplant in Geel wordt dat eiwit geproduceerd via celculturen van genetisch gewijzigde cellen. De cellen worden op grote schaal opgegroeid in roestvrij stalen bioreactoren en scheiden het eiwit af in de voedingsoplossing waarin ze zich vermenigvuldigen. Dit is een tijdrovend en complex proces in ingewikkelde en hoogtechnologische uitrustingen, met een lage opbrengst. Dit eiwit wordt dan gezuiverd en verdeeld over kleine flesjes, die dan gelabeld en verpakt worden, en verdeeld worden via de ziekenhuizen om de patiënten te behandelen.

Loopbaan
Beide onderhoudsspecialisten zijn door de wol geverfd. Rudi Frederix studeerde af als master in productie-automatisering aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen, en vervulde vervolgens verschillende functies bij diverse productiebedrijven, waaronder Nyrstar, Tessenderlo Chemie en Celanese Acetate. Sinds 2009 is hij als Maintenance / I&C Manager bij Genzyme, verantwoordelijk voor onder meer de supervisie van de technische productie-aspecten, zoals automatisering, elektrische installaties en instrumentatie, en staat hij daarnaast ook in voor het preventief en correctief onderhoud op bedrijfsniveau.

Maintenance Manager Geert Smekens op zijn beurt studeerde af Hoger Technisch Instituut St. Antonius Gent, en ging vervolgens aan de slag bij onder meer Siersema, Ensysta en Fabricom. Van 2002 tot 2007 had hij een eigen zaak: Gelis bvba. Geert geeft bij Genzyme dagelijks leiding aan een groep van een 30-tal onderhoudsmedewerkers en is in dat opzicht verantwoordelijk voor het onderhouden van GMP-gebouwen, nutsvoorzieningen en processystemen, om de productie te allen tijde te waarborgen en dit in volledige naleving van de kwaliteit, veiligheid en cGMP-normen.

Accent op beschikbaarheid
Beide Genzyme-managers staan samen in voor het onderhoud voor een productie-eenheid met een omzet van 350 miljoen euro en meer dan 530 werknemers. Eén van hun belangrijkste verdiensten is het opzetten van een volwaardige en gemotiveerde onderhoudsorganisatie met alle bijhorende processen. De resultaten van deze inspanning worden mooi geïllustreerd door hun resultaten in de maintenance assesment piramide, met een overall score van 85% eind 2011, waar die begin 2009 nog véél lager was.

«Doordat de geproduceerde medicatie van cruciaal belang is voor de gezondheid van de patiënt, is de beschikbaarheid van de productie-installaties vele malen belangrijker dan de onderhoudskost», zo benadrukken ze.

«Een zeer belangrijk punt om onze onderhoudsstrategie te kunnen maintainen is werken aan de cultuur binnen de onderhoudsdienst. In deze context hebben wij van elk van onze medewerkers verscheidene MBTI-sessies laten volgen zodat zij een inzicht kregen enerzijds in hun eigen 'ik' maar vooral ook in de 'ik' van hun collega’s. Het uiteindelijk doel van de sessies was onze medewerkers een inzicht te geven in de manier waarop zij als individu het liefst, of van nature, functioneren. Deze 'theorie' helpt mensen in teams specifiek door de onderlinge communicatie te verklaren en te verbeteren, méér uit de samenwerking halen, een objectieve taal aan te reiken om met conflictsituaties om te gaan, en mensen te helpen begrijpen hoe verschillende perspectieven en methodes tot praktische en effectieve oplossingen voor problemen kunnen zorgen.» << (foto’s: BEMAS)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Cleantech Flanders heeft onlangs zijn cleantech rapport 2021 uitgebracht en geeft een overzicht van de belangrijkste facts & figures op gebied van cleantech-activiteit in Vlaanderen.

Engineeringnet Magazine 156 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

GEA profiteert van het geavanceerde gebruikers­beheer­systeem van Ixon

Voor de lancering van het nieuwe Ixon Cloud platform, was GEA een van de eerste beta­gebruikers. Ze zijn zeer te spreken over het overzichtelijke en uitgebreide gebruikers­beheer­systeem.

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Universiteit van Amsterdam, Unilever Vlaardingen en EPFL Lausanne onderzochten het fenomeen van breken, en ontdekten dat er twee heel verschillende processen aan ten grondslag liggen.

Winnaars Vlajo Awards 2021 zijn gekend

De Vlajo Awards zijn een initiatief van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren.

Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

De warmte­recuperatie-eenheid bevindt zich in een bestaande Borealis productie­vestiging voor lage­dicht­heids­poly­ethyleen in de Antwerpse haven en kwam tot stand in samenwerking met Qpinch.

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Upgrade voor Yokogawa WT5000 Precision Power Analyzer

Yokogawa heeft een nieuw sensorelement gelanceerd en de firmware voor zijn WT5000 Precision Power Analyzer kreeg een upgrade. De verbeteringen helpen bedrijven hun prestaties te verbeteren bij het ontwikkelen of evalueren van elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld aan elektrische voertuigen (EV), zonne-installaties ... >>

Partners