Veiligere offshore staalconstructies door nieuwe innovatieve methode

Onderzoek & Wetenschap 5/04/2013 9:12:37

Om de brosheid van schepen en offshore constructies te beoordelen, gebruikt de industrie vijftig jaar oude methodes. Deze methodes zijn weinig accuraat, maar alternatieven zijn te duur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veiligere offshore staalconstructies door nieuwe innovatieve methode

Europees onderzoek helpt overstromingen voorkomen (+video)

Nederlandse optische en mechanische systemen als Star Separators

Spijsvertering gesimuleerd met TIM (+video)

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Het nederlandse TNO ontwikkelt nieuwe inzichten over bros staal en werkt aan een oplossing die veel accurater is dan de oude techniek, en ook nog eens goedkoper is dan het dure alternatief.

Broze scheeps- en offshore constructies brengen veel kosten met zich mee. Denk aan de veiligheid van de bemanning, verlies van waardevolle lading, hoge milieukosten, mogelijke imagoproblemen en juridische problemen.

Daarom doen ingenieurs, ontwerpers en klassenbureaus er alles aan om bros staal te voorkomen. In het verleden waren deze testmethodes gebaseerd op ervaring en een hoge veiligheidsmarge. Bedrijven maken echter steeds grotere structuren met nieuwe staalsoorten die ze op andere plekken willen inzetten, zoals in het Arctisch gebied.

Voor hen is een grote veiligheidsmarge niet langer acceptabel. Ook het nut van ervaring gaat bij nieuwe materialen en nieuwe gebieden niet op. TNO speelt hierop in met de ontwikkeling van een goedkopere methode om brosheid in te schatten, en met het wetenschappelijk modelleren van broze staalconstructies.

TNO heeft hiervoor een Joint Industry Project in het leven geroepen genaamd AFSUM, met de partners Huisman, Allseas, SBM, MTI, SSAB, Arcelor Mittal, Nippon Steel, Lloyds Register, ABS, Nieuwstraten, Element en TUD-3ME.

De hele waardeketen, van staalproducenten tot scheepseigenaren, is hierin samengebracht. Het doel is om een goedkope maar accurate testmethode voor breuken te ontwikkelen. Een standaard testmethode gebruikt stukken staal ter grootte van 200mm x400mm x2m.

Een testmachine die groot genoeg is voor de grootste en sterkste staalsoorten is moeilijk te vinden in Nederland. TNO heeft nu een testopstelling gemaakt waarin het mogelijk is kleinere stukken staal te testen, van slechts 100x10x20 mm, met een standaard laboratoriumuitrusting.

De taaiheid en brosheid van het staal wordt bepaald door kracht, snelheid en hoge en lage temperaturen. De nieuwe test kan dus worden uitgevoerd met een kleinere machine, met minder voorbereidingstijd, op hogere snelheid, met minder instrumenten en met kleinere proefmaterialen. Met deze methode is het testen van de brosheid van staal vele malen goedkoper dan de dure testmethodes.

Daarnaast ontwikkelt TNO een innovatieve methode waarmee ontwerpers nieuwe kennis opdoen over de brosheid van materialen. Deze methode is samen met het Finse onderzoeksinstituut VTT ontwikkeld. Er is nog steeds veel onbekend over de gedragingen van staal. Op hoge temperaturen vervormt staal, maar op lage temperaturen wordt het bros, en dat is veel gevaarlijker.

Vooral het gebied tussen vervorming en brosheid is interessant: op welke temperatuur vindt die omslag plaats? Hoe kunnen we dat meten? En hoe taai of bros is het materiaal dan? Om die vragen te beantwoorden ontwikkelt TNO technieken en kennis over de microscopische structuur van staal.

De komende jaren wordt deze kennis gebruikt om betere modellen te ontwikkelen die het gedrag van het materiaal analyseren, maar ook om nieuwe methoden te maken voor het ontwerp van nieuwe materialen. TNO wil daarvoor nieuwe projecten starten en de waardeketen bijeen brengen. << (GL) (foto: Wikipedia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners