Studentencoöperatie bewijst haalbaarheid districtverwarming voor stad Eeklo

Economie 15/04/2013 8:25:49

Warmtenetten zijn niet populair in België. Ten onrechte, vindt de studentencoöperatie CORE uit Leuven, dat voor Eeklo een haalbaarheidsstudie mocht uitvoeren. 'Het is wél rendabel'.

Lees hieronder verder   
Verwant

Electrabels biomassacentrale ‘Max Green’ terug opgestart

Factor 4:”Black-out is vermijdbaar door snelle energiebesparingen” (+video)

Infrarood als nieuwe duurzame energiebron?

Electrawinds doet 23 zonne-energieprojecten van de hand

PV-Gum consortium installeert eerste testdak met ingebouwde zonnecellen

Slechts helft bedrijven doet aan energiebeheer in gebouwen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- In sommige Europese landen is een warmtenetwerk – ook wel 'districtverwarming' genoemd - de normaalste zaak van de wereld. In de noordelijke landen bijvoorbeeld worden er hele stadswijken mee verwarmd.

Maar niet in België. Er zijn er wel enkele, maar om één of andere reden is het systeem niet populair. Nochtans zijn er thermische bronnen te over die zo'n warmtenet zouden kunnen voeden.

In Eeklo bijvoorbeeld bevindt er zich al een warmtebron, namelijk de afvalverbrandingsinstallatie van IVM, stelt de studentencoöperatie CORE uit Leuven, dat voor de stad Eeklo, IVM, Veneco, Ecopower en REScoop.be een haalbaarheidsstudie mocht uitvoeren.

Bij IVM komt tijdens het afvalverbrandingsproces een gigantische hoeveelheid warmte vrij, die gedeeltelijk wordt omgezet in elektriciteit met een stoomturbine van 7 MWe. "Daarbij gaat er nog 18 MW aan restwarmte verloren in de luchtcondensor die zorgt voor de koeling van de stoomcyclus. Met deze warmte die nu in de lucht wordt geblazen, kan een groot deel van alle gebouwen in Eeklo verwarmd worden", aldus de coöperatie.

Een warmtenet is te vergelijken met een grote centrale verwarmingsinstallatie, een netwerk van buizen dat de warmte die in zulke processen vrijkomt, transporteert naar de gebruikers. Zo'n netwerk kan verschillende vormen aannemen.

In de voorstudie werden twee vormen in detail bekeken en berekend: een antennenetwerk, waarbij de westelijke en zuidelijke zijde van Eeklo van warmte kunnen worden voorzien, en een netwerk in ringstructuur, waarbij ook aan de noordelijke kant warmte kan afgenomen worden.

De kostprijs voor een warmtenet wordt geraamd op 18 en 22 miljoen euro voor respectievelijk het antennenetwerk en ringnetwerk.

De terugverdientijden zijn voor beide cases zowat gelijk en liggen op ongeveer 11 jaar. De levensduur van moderne warmtenetten wordt op 40 tot 60 jaar geschat.

In de visie van CORE kunnen zowel particulieren als bedrijven zich aansluiten op het warmtenet. Het aantal afnemers bepaalt mee de rendabiliteit van het project, zodra meer dan 20% van de restwarmte wordt afgenomen, wordt het warmtenet levensvatbaar.

CORE ziet de coöperatieve ondernemingsvorm overigens 'als ideale model voor dit project waarbij de warmteklanten mee participeren door een stukje mee te investeren in het warmtenet en daardoor inspraak bekomen en meedelen in de winst.' << (BB) (foto: CORE)

ACHTERGROND
Het project kan volgens CORE een aantrekkelijk financieel voordeel opleveren voor zowel de investeerders als voor de consument, maar ook het milieu vaart er zéér wel bij.
Voor de investeerders is het een interessante en vooral een redelijk veilige belegging. Uit de sensitiviteitsanalyse blijkt immers dat enkel indien de gasprijs constant blijft gedurende de komende 40 jaar de rentabiliteit niet gegarandeerd is.

De consument die de warmte afneemt heeft als groot voordeel dat hij niet meer onderhevig is aan het grillige gedrag van de fossiele brandstofprijzen.
De winst voor het milieu is gigantisch en loopt op tot een reductie van 14 000 tot 16 000 ton CO2 per jaar voor respectievelijk de antenne- en de ringstructuur. In vergelijking met bestaande Belgische warmtenetten heeft het warmtenet hier een grotere dichtheid van afnemers. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners