Genderongelijkheid in academische wereld?

Economie 22/04/2013 16:59:57

Vrouwen in topfuncties zijn nog steeds schaars. Ook in de academische wereld. In het 200-jarige bestaan van de UGent schopte nog geen enkele vrouw het tot rector of vicerector.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met het decreet van 13 juli 2012 voerde UGent genderquota in waarbij nu per functie een vrouwelijke en mannelijke kandidaat moet worden voorgedragen. De verkiezingen van de kandidaten door het kiescollege zullen plaats vinden op 6 mei 2013.

Op basis hiervan zal de Raad van Bestuur op 8 mei beslissen over de benoeming van rector en vicerector. De voorwaarde tot benoeming is dat de kandidaat een hoogleraar, buitengewoon hoogleraar of gewoon hoogleraar aan de UGent is en de leeftijdsgrens van 66 jaar niet bereikt tijdens het mandaat.

Quota
Anne De Paepe, gewoon hoogleraar aan de UGent en vicerectorkandidaat, heeft een genuanceerde mening over de genderquota: “In de gegeven omstandigheden was dit een duidelijke manier om vanuit de politieke wereld een signaal te geven, maar het is anderzijds zeker wenselijk dat zoiets spontaan kan groeien. Je moet natuurlijk op de eerste plaats kijken naar capaciteit en competentie, wat totaal los staat van geslacht.”

“Het decreet is relatief nieuw en de nadruk op gender zal nog moeten wennen. Ik kan mij voorstellen dat veel vrouwelijke collega’s daar nu niet actief mee bezig zijn, maar binnen vier jaar waarschijnlijk wel", vervolgt zij. Bij de keuze voor een nieuwe rector en vicerector geldt bovendien een ongeschreven regel: het nastreven van evenwicht op diverse vlakken zoals gender, faculteit en geloof.

Implicit bias
Ook aan andere universiteiten blijft de ondervertegenwoordiging van vrouwen een pertinent probleem.

Aan de Katholieke Universiteit Leuven tracht de werkgroep Vrouw en Universiteit daar iets aan te doen. Volgens Anya Topolski, een van de coördinatoren van de werkgroep, blijkt uit cijfers van Europees onderzoek dat in België slechts 12% van de academische topfuncties ingevuld worden door vrouwen. Daarmee is België op twee na het slechtst scorende land in Europa.

“Uit onderzoek van professor Yvonne Benschop van de Radboud Universiteit van Nijmegen blijkt dat, als alles verloopt op het huidige tempo, we nog zeventig jaar moeten wachten op gelijkheid. Onze evolutie verloopt dus veel te traag”, waarschuwt Topolski.

“Één van de grote redenen van ondervertegenwoordiging is ‘implicit bias’: zowel mannen als vrouwen zien vrouwen onbewust op een andere manier, zeker in academische instellingen. Het is dus een kwestie van perceptie, maar ook een kwestie van structuur en het nemen van structurele maatregelen”, aldus Topolski.

Andere sectoren
Ondervertegenwoordiging van de vrouw op hoger niveau is een probleem dat zich ook in andere sectoren blijft voordoen.

Uit cijfers van het IGVM van 2011 zien we dat er zo ‘n 25% te weinig vrouwelijke leidinggevenden zijn in vergelijking met hun aandeel in de totale tewerkstelling. In het onderwijs, de culturele sector en in de financiële sector is er zelfs een tekort van meer dan 30% vrouwelijke leidinggevenden. (bron: StampMedia, Laura Lefever) (foto: Ugent, Hilde Christiaens, afscheidsfeest door de UGent-studenten georganiseerd voor de huidige rector Paul Van Cauwenberghe)

UPDATE
Dit jaar zijn bij de zeven kandidaten voor het rector- en vicerectorschap van de UGent twee vrouwen: gewoon hoogleraar Anne De Paepe (1955), doctor in de Genees-, Heel- en Verloskunde, en gewoon hoogleraar ir Lieva Van Langenhove, Burgerlijk Ingenieur der Textielnijverheid.

LEESTIP
Vijf van zeven kandidaten voor (vice)rectorschap UGent zijn ingenieur <<Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners