Noodzakelijk kwaad: cyberbeveiliging van industriële automatisering

Bedrijfsnieuws 14/05/2013 18:05:20

Drie leveranciers - Egemin, Siemens en Phoenix Contact - richten eind mei een seminarie in over beveiliging van industriële automatisering. Met input van de Federale Computer Crime Unit.

Lees hieronder verder   
Verwant

CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

Hello Customer haalt 6 miljoen euro op voor verdere expansie

Nieuw fabricageproces voor fotonische geïntegreerde schakelingen

Ultradunne tantalumdisulfide supergeleider wordt beter door rijping

Europees actieplan brengt ICT-normalisatiebehoeften in kaart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Er zijn nogal wat IT-systemen in de industrie die om het zacht uit te drukken 'verouderd' zijn. Dat heeft alles te maken met het credo 'If it's not broken, don't fix it' – waarbij aanbiedingen voor upgrades, updates en dies meer steevast geweigerd worden.

Dat leidt in principe onvermijdelijk tot riskante situaties. Doordat de communicatie met andere systemen buiten de site steeds eenvoudiger verloopt, stijgt ook het gevaar van manipulatie of verlies van waardevolle bedrijfsinformatie, zij het onvrijwillig door mensen binnen het bedrijf, of met kwaad opzet door hackers. Wie meer wil weten over deze problematiek, raden we aan het artikel 'Nieuw onkwetsbaar industrieel besturingssysteem in de maak' te lezen (zie link onderaan).

Reden genoeg voor drie gekende leveranciers om er een infoseminarie over in te richten. Leverancier zijnde drukken zij zich uiteraard diplomatischer uit: 'Het essentieel om veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en aan te pakken'.

Luc Beirens, hoofd van de Federale Computer Crime Unit, zorgt voor een originele omkadering waarin hij een boeiend beeld zal schetsen van hoe de overheid dit probleem aanpakt. Het seminarie wordt georganiseerd in samenwerking met LSEC en McAfee. << (BB) (foto: Kaspesky)

PRAKTISCH
Seminarie rond ‘Industrial Automation Security
dinsdag 28 mei 2013
De Ark in Antwerpen
Meer informatie: www.industrialautomationsecurity.be

CITAAT
Eugene Kaspersky van de gelijknamige cyberbeveiliger: " In industriële omgevingen ligt de hoogste prioriteit bij het draaiend houden van productie of infrastructuur. Ten alle koste, zelfs als de wereld vergaat. Even een (deel)systeem stilleggen - bijvoorbeeld een installatie in een petrochemische plant of een deel van het elektriciteitsnet - is niet aan de orde. Het is zo voor elke industriële installatie, waar ook ter wereld: beveiliging komt altijd en overal op de tweede plaats. Precies de angst voor (productie)onderbrekingen heeft daar de mentaliteit gekweekt om elke nieuwe software, upgrade of patch eindeloos lang te screenen op fouttolerantie. 'Want de productie mocht eens stilvallen'…"

LEESTIP
Cybersecurity & Safety op de scheidingslijn tussen ingenieurstechniek en IT

Nieuw «onkwetsbaar» industrieel besturingssysteem in de maak -artikel <<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners