• 14/05/2013
  • |     BB

Noodzakelijk kwaad: cyberbeveiliging van industriële automatisering

Drie leveranciers - Egemin, Siemens en Phoenix Contact - richten eind mei een seminarie in over beveiliging van industriële automatisering. Met input van de Federale Computer Crime Unit.

Trefwoorden: #beirens, #egemin, #kaspersky, #lsec, #mcafee, #phoenix contact, #siemens

Lees verder

Techniek

( Foto: Kaspesky )

ENGINEERINGNET.BE – Er zijn nogal wat IT-systemen in de industrie die om het zacht uit te drukken 'verouderd' zijn. Dat heeft alles te maken met het credo 'If it's not broken, don't fix it' – waarbij aanbiedingen voor upgrades, updates en dies meer steevast geweigerd worden.

Dat leidt in principe onvermijdelijk tot riskante situaties. Doordat de communicatie met andere systemen buiten de site steeds eenvoudiger verloopt, stijgt ook het gevaar van manipulatie of verlies van waardevolle bedrijfsinformatie, zij het onvrijwillig door mensen binnen het bedrijf, of met kwaad opzet door hackers. Wie meer wil weten over deze problematiek, raden we aan het artikel 'Nieuw onkwetsbaar industrieel besturingssysteem in de maak' te lezen (zie link onderaan).

Reden genoeg voor drie gekende leveranciers om er een infoseminarie over in te richten. Leverancier zijnde drukken zij zich uiteraard diplomatischer uit: 'Het essentieel om veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en aan te pakken'.

Luc Beirens, hoofd van de Federale Computer Crime Unit, zorgt voor een originele omkadering waarin hij een boeiend beeld zal schetsen van hoe de overheid dit probleem aanpakt. Het seminarie wordt georganiseerd in samenwerking met LSEC en McAfee.


PRAKTISCH
Seminarie rond ‘Industrial Automation Security
dinsdag 28 mei 2013
De Ark in Antwerpen
Meer informatie: www.industrialautomationsecurity.be

CITAAT
Eugene Kaspersky van de gelijknamige cyberbeveiliger: " In industriële omgevingen ligt de hoogste prioriteit bij het draaiend houden van productie of infrastructuur. Ten alle koste, zelfs als de wereld vergaat. Even een (deel)systeem stilleggen - bijvoorbeeld een installatie in een petrochemische plant of een deel van het elektriciteitsnet - is niet aan de orde. Het is zo voor elke industriële installatie, waar ook ter wereld: beveiliging komt altijd en overal op de tweede plaats. Precies de angst voor (productie)onderbrekingen heeft daar de mentaliteit gekweekt om elke nieuwe software, upgrade of patch eindeloos lang te screenen op fouttolerantie. 'Want de productie mocht eens stilvallen'…"

LEESTIP
Cybersecurity & Safety op de scheidingslijn tussen ingenieurstechniek en IT

Nieuw «onkwetsbaar» industrieel besturingssysteem in de maak -artikel