Ethernet blaast dit jaar veertig kaarsjes uit

Bedrijfsnieuws 23/05/2013 16:50:24

Ethernet, de 'loodgieterij' van het internet, wordt deze week veertig jaar. Zij het dat de datum ietwat lukraak gekozen is door uitvinder Robert M. Metcalfe van het legendarische Xerox PARC-lab.

Lees hieronder verder   
Verwant

CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

Hello Customer haalt 6 miljoen euro op voor verdere expansie

Nieuw fabricageproces voor fotonische geïntegreerde schakelingen

Ultradunne tantalumdisulfide supergeleider wordt beter door rijping

Europees actieplan brengt ICT-normalisatiebehoeften in kaart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - De officiële verjaardag van de kabeltechnologie met de vreemdsoortige uitstulpingen is inderdaad wat lukraak gekozen. Metcalfe, die destijds werkzaam was bij het legendarische Xerox PARC-lab, werd gevraagd een manier te vinden om wat computers en een printer met elkaar te verbinden en hij koos 22 mei achteraf als geboortedatum toen de marketingafdeling hem daar om vroeg.

Zijn methode, die hij vereeuwigde in de hierboven getoonde memo uit 1973, was de voorbode van een studie over datapakketjes die hij in 1973 publiceerde. Het was niet de eerste of de laatste methode voor de aanleg van computernetwerken, maar het is wel de technologie die alle andere alternatieven heeft overleefd.

“De technologie rondom ethernet is extreem divers en heeft weinig te maken met wat destijds is verschenen. Het goede nieuws is dat ze het nog steeds Ethernet noemen, en dat is mijn woord”, zei Metcalfe tien jaar geleden tijdens de dertigste verjaardag tegen Cnet.

Nadat Metcalfe zijn theorie publiceerde, duurde het nog een paar jaar voor de eerste bekabeling ook daadwerkelijk werd gelegd. PARC bouwde het eerste netwerk in 1976 en in 1980 kwam ethernet op de markt. Vervolgens groeide het in korte tijd uit tot de meest dominante technologie voor LAN-netwerken, waarbij opeenvolgende generaties snelheidsrecord na snelheidsrecord braken. Vandaag de dag zijn al snelheden van 100 gigabit mogelijk en er lijkt nog geen einde te komen aan de mogelijke acceleratie.

“Ethernet staat hoog op de ranglijst van alle technologieën die invloed hebben op het dagelijkse leven over de hele wereld”, schrijft de standaardenorganisatie IEEE op zijn website. “Datacenternetwerken, pc’s, laptops, tablets, smartphones en nu het smart grid, persoonlijke medische toestellen, het Internet der Dingen, verbonden auto’s en meer. Ethernet beïnvloedt ze allemaal op de één of andere manier.

Metcalfe baseerde de naam voor de netwerkverbinding op de ether, een onzichtbare stof waarvan wetenschappers eeuwenlang geloofden dat die verantwoordelijk was voor de verplaatsing van licht en elektromagnetische straling. Einstein ontkrachte die theorie later met zijn relativiteitstheorieën. Er is weinig onzichtbaars aan de bekabeling, maar toch heeft het na al die jaren nog altijd iets magisch. << (bron: ZDNet, Rowald Pruyn (foto: Xerox)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners