Software analyseert Alzheimer, Multiple Sclerose en Parkinson

Economie 7/06/2013 8:36:23

Een nieuw softwareprogramma maakt het mogelijk om MRI-scans van het brein nauwkeuriger en bovendien sneller te analyseren.

Lees hieronder verder   
Verwant

CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

Hello Customer haalt 6 miljoen euro op voor verdere expansie

Nieuw fabricageproces voor fotonische geïntegreerde schakelingen

Ultradunne tantalumdisulfide supergeleider wordt beter door rijping

Europees actieplan brengt ICT-normalisatiebehoeften in kaart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Een nieuw softwareprogramma maakt het mogelijk om MRI-scans van het brein nauwkeuriger en bovendien sneller te analyseren. Daardoor kan een neuroloog een betere diagnose stellen.

Quantib maakt zich sterk, de diagnoses te versnellen en accurater te maken. Meer dan 250.000 Nederlanders lijden aan de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose. De totale kost voor de behandeling van deze drie ziektes loopt op tot €3,5 biljoen euro per jaar. Dus het is noodzakelijk software te ontwikkelen die deze kost significant omlaag haalt.

De software is een product van het bedrijf Quantib (Quantitative Imaging Biomarkers), waarin het Erasmus MC in Rotterdam en het Amerikaanse technologiebedrijf GE samenwerken.

De software die het bedrijf Quantib heeft ontwikkeld, wordt in eerste instantie gebruikt om de diagnose van de ziekte van Alzheimer te verbeteren. In een later stadium wordt gekeken om dat ook te doen voor multiple sclerose en parkinson.

De nieuwe onderzoeksmethode werd in Rotterdam door prof. Wiro J. Niessen, hoogleraar biomedische beeldanalyse van het Erasmus MC en TU Delft, gepresenteerd.

Neuroradioloog prof. dr. A. van der Lugt van het Erasmus Medisch Centrum spreekt van een enorme verbetering. „Tot nu toe deed ik er soms een dag of nog langer over om de duizenden beelden van MRI-scans van een patiënt met de vermoedelijke diagnose alzheimer te vergelijken met eerder gemaakte scans van die patiënt. Om die dan weer te vergelijken met die van andere patiënten en van een referentiepopulatie.”

Die hoeveelheid analysetijd lijkt met de komst van het nieuwe softwareprogramma tot het verleden te behoren. „Nu al deze beelden in een database gestopt worden, doet Quantib daar een halfuur over. Daar kun je als arts niet tegenop”, dixit neuroradioloog Van der Lugt. << (LVD) (foto: Quantib)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners