Zes op tien digitale gegevenslekken door menselijke en IT-systeemfouten

Economie 10/06/2013 13:25:54

Twee derde van de digitale gegevenslekken bij bedrijven waren vorig jaar te wijten aan slordigheden van de eigen medewerkers of problemen met de informaticasystemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

Hello Customer haalt 6 miljoen euro op voor verdere expansie

Nieuw fabricageproces voor fotonische geïntegreerde schakelingen

Ultradunne tantalumdisulfide supergeleider wordt beter door rijping

Europees actieplan brengt ICT-normalisatiebehoeften in kaart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Dit staat te lezen in de achtste editie van de jaarlijkse ‘Cost of data breach study’ van het Ponemon Institute in opdracht van Symantec.

Een derde van de gegevenslekken is het werk van cybercriminelen. “Externe aanvallers en hun evoluerende methodes vormen een grote bedreiging voor bedrijven, maar de interne gevaren kunnen even destructieve gevolgen hebben”, zegt voorzitter Larry Ponemon van het Ponemon Institute.

In vergelijking met de eerste studie is het interne risico met 22 procent gestegen.

Ander recent onderzoek toonde aan dat 62% van de werknemers er geen graten in ziet om gegevens van de eigen firma buiten de beveiligingsperimeter van het bedrijf te brengen.

Uit dat onderzoek bleek ook dat de meeste werknemers nooit gegevens deleten, waardoor die gegevens blootstaan aan lekken.

De gemiddelde wereldwijde kost per ‘record’ (gegevens bevatten over klanten, consumenten, werknemers, burgers, patiënten of studenten) dat gecompromitteerd is door een gegevenslek, is 103 euro.

De gemiddelde kost van gegevensverlies varieert sterk van land tot land. Die verschillen zijn te verklaren door de soorten gevaren waarmee ondernemingen geconfronteerd worden en de verschillen tussen landen op het gebied van wetgeving rond gegevensbescherming.

Als het lek het gevolg is van een cyberaanval, dan is de kost hoger dan wanneer het lek er gekomen is door interne onachtzaamheid.

Uit het onderzoek blijkt dat de kosten van gegevenslekken 70% hoger liggen in sterk gereguleerde sectoren –zoals de gezondheidszorg, de financiële sector en de farmaceutische branche– dan in andere bedrijfstakken.

De landen waar gegevenslekken het meeste geld kosten aan de bedrijven die er het slachtoffer van worden, zijn Duitsland en de VS.

Het onderzoek is gebaseerd op de gegevenslekken die in 2012 plaatsvonden bij 277 bedrijven in negen landen: de VS, de Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, India, Japan, Australië en Brazilië.

Ondernemingen kunnen zelf hun risico op gegevensverlies inschatten met de ‘data breach risk calculator’ op Symantecs website.

Symantec formuleert vier aanbevelingen om digitale gegevenslekken te voorkomen, of om de kost van een lek zo laag mogelijk te houden.

Ten eerste: geef personeelsleden opleiding over hoe ze moeten omgaan met vertrouwelijke digitale gegevens.

Twee: maak gebruik van ‘data loss prevention’-technologie (DLP) die het verlies van gevoelige gegevens voorkomt.

Drie: gebruik technologie voor encryptie en authenticatie.

En tot slot: maak een plan met de stappen die het bedrijf moet zetten wanneer er een geval van gegevensverlies is. << (GL) (foto: Symantec)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners