Verkiezing Maintenance Manager: Stora Enso-duo deelt tweede plaats

personalia 13/06/2013 21:19:30

Katrien Bouckaert en Peter Heyndrickx van Stora Enso Langerbrugge delen dit jaar de tweede plaats van de prijs Maintenance Manager van het Jaar. Hun concept is gebaseerd op RCM.

Lees hieronder verder   
Verwant

GEA profiteert van het geavanceerde gebruikers­beheer­systeem van Ixon

VUB-onderzoekster bouwt met schimmels

Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

Serkobras draagt constructeur-onafhankelijkheid hoog in het vaandel

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Joystick zorgt voor precieze besturing beton­afwerk­machines

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Net als vorige editie, was het weerom een duo dat de tweede plaats in de wacht sleepte op de Maintenance Manager van het Jaar verkiezing van Belgian Maintenance Association: Katrien Bouckaert, manager technische dienst EI, en Peter Heyndrickx, manager technische dienst mechanisch bij Stora Enso in Langerbrugge. De eerste plaats was voor Marc Begijn, Plant Maintenance Manager bij Volvo Car Gent.

Stora Enso behoort tot de allergrootste papierproducenten ter wereld. In Langerbrugge bij Gent vervaardigt Stora Enso jaarlijks 555.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van 100% gerecycleerd papier.

Naast continue productverbetering focust Stora Enso Langerbrugge op recyclage en het ontwikkelen van hernieuwbare energie. De energieproductie op de site is gebaseerd op de verbranding van slib uit de ontinktingsinstallaties en waterzuivering aangevuld met extern verworven b-hout, c-hout en RDF. Er werken 400 mensen in de productieplant.

Katrien Bouckaert
... is master in de elektronica (met optie automatisatie) en studeerde af aan het IHSR-BME in Gent (1986). Datzelfde jaar trad zij in dienst bij Stora Enso in Langerbrugge, oorpronkelijk als technisch bediende, om in 1993 diensthoofd instrumentatie te worden en in 1995 hoofd meet- en regeltechniek.

In 2002 vinden we haar terug als maintenance manager EI centraal onderhoud en sinds 2009 is zij maintenance manager EI voor de hele fabriek. Sinds 2011 is Katrien manager technische dienst EI en en geeft ze leiding aan 50 hooggekwalificeerde arbeiders en bedienden.

Peter Heyndrickx
... is industrieel ingenieur elektromechanica, opgeleid aan de Hogeschool Gent (1997). Na een carrièrestart bij Artmetal in Wichelen (1997-2002), vervoegde hij Stora Enso als mechanisch onderhoudsingenieur voor de 'News-lijn'. In 2007 wordt hij onderhoudsmanager voor de SC-lijn, vanaf 2009 is hij maintenance manager voor de hele fabriek, en sinds 2011 bekleedt hij de functie van manager technische dienst mechanisch. Hij geeft leiding aan 56 medewerkers waaronder arbeiders, bedienden, bachelors en masters.

Technische dienst toegelicht
Hun technische dienst bestaat uit onderhoud en engineering. Samen met de partners van productie en andere diensten zorgen ze voor een kwalitatief eindproduct naar de eindklant.Samen bepalen en implementeren ze het volledige technisch management beleid en zijn ze eindverantwoordelijk voor alle technische KPI’s. Veiligheid wordt hoog in het vaandel gedragen.

Hiervoor worden verschillende tools gebruikt met actieve betrokkenheid van alle medewerkers. Het onderhoudsconcept van de plant in Langerbrugge is gebaseerd op de principes van Reliability Centered Maintenance (RCM). Het proactief onderhoudsprogramma wordt voor de verschillende productieafdelingen op regelmatige basis volgens hetzelfde principe doorgelicht.

De onderhoudsprocessen worden via een jaarlijkse interne onderhoudsaudit met vertegenwoordigers van productie en onderhoud tegen het licht gehouden van waaruit het 3-jaren actieplan wordt bijgestuurd.

Hun onderhoudbeheersyteem ondersteunt de werking van de technische dienst. Dit zorgt er voor dat de werkstroomprocessen ordelijk verlopen.Hun technische dienst streeft naar continue verbetering door onder andere het gericht opleiden van medewerkers en het analyseren van problemen aan de hand van Root Cause Analysis (RCA).

Enkele belangrijke streefdoelen zijn 98,7% technische beschikbaarheid voor de papiermachines en een onderhoudskost per Asset Replacement Value (ARV) < 2%. << (BB) (foto’s: Bemas)
LEESTIPS

Lees meer over de Maintenance Manager van het Jaar Award:

Marc Begijn uitgeroepen tot Maintenance Manager van Jaar 2013

Onze industrie zit in 'survival mode' - column door Wim Vancauwenberge van Bemas

Maintenance Managers: ‹verzorgers van kampioenspaarden›? - opiniestuk door door Eric Rensen van BraintainEr

En ook, over vroegere laureaten:

Maintenance Manager 2012: Harold Villers, ArcelorMittal

Frédéric Deleuze van CBR wordt Maintenance Manager van het Jaar 2011<<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners