• 13/06/2013
  • |     BB

Verkiezing Maintenance Manager: Stora Enso-duo deelt tweede plaats

Katrien Bouckaert en Peter Heyndrickx van Stora Enso Langerbrugge delen dit jaar de tweede plaats van de prijs Maintenance Manager van het Jaar. Hun concept is gebaseerd op RCM.

Trefwoorden: #bemas, #maintenance manager, #maintenance manager van het jaar, #onderhoud, #stora enso, #volvo car, #volvo car gent

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET.BE – Net als vorige editie, was het weerom een duo dat de tweede plaats in de wacht sleepte op de Maintenance Manager van het Jaar verkiezing van Belgian Maintenance Association: Katrien Bouckaert, manager technische dienst EI, en Peter Heyndrickx, manager technische dienst mechanisch bij Stora Enso in Langerbrugge. De eerste plaats was voor Marc Begijn, Plant Maintenance Manager bij Volvo Car Gent.

Stora Enso behoort tot de allergrootste papierproducenten ter wereld. In Langerbrugge bij Gent vervaardigt Stora Enso jaarlijks 555.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van 100% gerecycleerd papier.

Naast continue productverbetering focust Stora Enso Langerbrugge op recyclage en het ontwikkelen van hernieuwbare energie. De energieproductie op de site is gebaseerd op de verbranding van slib uit de ontinktingsinstallaties en waterzuivering aangevuld met extern verworven b-hout, c-hout en RDF. Er werken 400 mensen in de productieplant.

Katrien Bouckaert
... is master in de elektronica (met optie automatisatie) en studeerde af aan het IHSR-BME in Gent (1986). Datzelfde jaar trad zij in dienst bij Stora Enso in Langerbrugge, oorpronkelijk als technisch bediende, om in 1993 diensthoofd instrumentatie te worden en in 1995 hoofd meet- en regeltechniek.

In 2002 vinden we haar terug als maintenance manager EI centraal onderhoud en sinds 2009 is zij maintenance manager EI voor de hele fabriek. Sinds 2011 is Katrien manager technische dienst EI en en geeft ze leiding aan 50 hooggekwalificeerde arbeiders en bedienden.

Peter Heyndrickx
... is industrieel ingenieur elektromechanica, opgeleid aan de Hogeschool Gent (1997). Na een carrièrestart bij Artmetal in Wichelen (1997-2002), vervoegde hij Stora Enso als mechanisch onderhoudsingenieur voor de 'News-lijn'. In 2007 wordt hij onderhoudsmanager voor de SC-lijn, vanaf 2009 is hij maintenance manager voor de hele fabriek, en sinds 2011 bekleedt hij de functie van manager technische dienst mechanisch. Hij geeft leiding aan 56 medewerkers waaronder arbeiders, bedienden, bachelors en masters.

Technische dienst toegelicht
Hun technische dienst bestaat uit onderhoud en engineering. Samen met de partners van productie en andere diensten zorgen ze voor een kwalitatief eindproduct naar de eindklant.

Samen bepalen en implementeren ze het volledige technisch management beleid en zijn ze eindverantwoordelijk voor alle technische KPI’s. Veiligheid wordt hoog in het vaandel gedragen.

Hiervoor worden verschillende tools gebruikt met actieve betrokkenheid van alle medewerkers. Het onderhoudsconcept van de plant in Langerbrugge is gebaseerd op de principes van Reliability Centered Maintenance (RCM). Het proactief onderhoudsprogramma wordt voor de verschillende productieafdelingen op regelmatige basis volgens hetzelfde principe doorgelicht.

De onderhoudsprocessen worden via een jaarlijkse interne onderhoudsaudit met vertegenwoordigers van productie en onderhoud tegen het licht gehouden van waaruit het 3-jaren actieplan wordt bijgestuurd.

Hun onderhoudbeheersyteem ondersteunt de werking van de technische dienst. Dit zorgt er voor dat de werkstroomprocessen ordelijk verlopen.

Hun technische dienst streeft naar continue verbetering door onder andere het gericht opleiden van medewerkers en het analyseren van problemen aan de hand van Root Cause Analysis (RCA).

Enkele belangrijke streefdoelen zijn 98,7% technische beschikbaarheid voor de papiermachines en een onderhoudskost per Asset Replacement Value (ARV) < 2%.


(foto’s: Bemas)