Verkiezing Maintenance Manager: Onze industrie zit in 'survival mode' - column

Columns & Blogs 13/06/2013 21:20:50

Bemas heeft zopas zijn nieuwe maintenance manager van het jaar gekozen. Opmerkelijk: qua onderhoudsstrategie blijken alle kandidaten een vrij gelijklopend pad te bewandelen. Door Wim Vancauwenberghe, Bemas.

Lees hieronder verder   
Verwant

ISO 9001:2015 voor Factory of The Future E.D.&A. in Kalmthout

Overlegplatform om België in wereldtop chemie en life sciences te houden

Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

UNIZO reikt award uit voor beste Belgische souvenir en relatiegeschenk

Crimineel idee: niet-justitiële bestemming kelders justitiepaleis Brussel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Ook de andere finalisten, Katrien Bouckaert en Peter Heyndrickx, verdienen een pluim voor het uitstekende werk dat ze bij Stora Enso verwezenlijken. Qua onderhoudstrategie bewandelen ze allemaal een vrij gelijklopende weg.

Op het eerste gezicht zijn beide bedrijven totaal verschillend. Bij Volvo Car assembleren ze auto’s, Stora Enso maakt papier. Maar toch hebben hun respectieve onderhoudsdiensten heel wat uitdagingen gemeen.

Alomtegenwoordig is natuurlijk de crisis. Die weegt op zowat elk industrieel bedrijf in ons land. Een dalende marktvraag en stijgende import uit lage loonlanden duwt onze industrie naar de grenzen van de rendabiliteit.Dit geldt ook voor de finalisten.

Zo opereert Stora Enso in een krantenpapiermarkt die sinds 2008 jaarlijks met 5% daalt. In dergelijke omstandigheden is het primordiaal om ook in ‘survival mode’ positieve ambities te hebben. CEO van Stora Enso Chris De Hollander verwoordt dit schitterend met de boutade «Wij willen de laatste krantenpapierfabriek van Europa worden».

Daling «met visie»
En ja, ook achter een dergelijk statement gaat een daling van de onderhoudsbudgetten schuil, maar dan wel mét visie. Niet het blinde wegsnijden van onderhoud, maar juist investeren in een proactieve onderhoudsorganisatie. Beide cases illustreren dat onderhoud en productiebetrouwbaarheid de sleutel zijn voor het overleven van de fabriek. En zowel Volvo Car als Stora Enso bewandelen hierin een vrij gelijklopende weg.

Een centrale coördinatie van onderhoud blijkt daarbij van groot belang. In beide bedrijven was het onderhoud tot voor enkele jaren decentraal ingericht. Toen de onderhoudspraktijken in de verschillende afdelingen teveel uit elkaar groeiden, en er teveel storingen en te hoge onderhoudskosten ontstonden, werd beslist om opnieuw een centraal gecoördineerde onderhoudsdienst op te richten.

Bij Volvo blijven er echter ook technici in de locale productieafdelingen werken. In beide gevallen werd gestart met het goed beschrijven van de onderhoudsprocessen, met focus op verbetering van de onderhoudsproductiviteit en verhoging van betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de productielijnen door het toepassen van beste praktijken, maar met een aanvaardbare kostprijs natuurlijk.

Samen met het stijgen van de betrouwbaarheid, daalt het reactieve storingsonderhoud. Dit maakt dat de onderhoudskosten dalen. Onze finalisten bewijzen dit met prima resultaten in interne benchmarks.

Omgaan met steeds oudere installaties
Naast de budgettaire druk is er in het licht van de huidige crisis echter nog een grotere uitdaging voor onze onderhoudsdiensten: hoe omgaan met steeds oudere installaties.

Op enkele uitzonderingen na, zoals de recent aangekondigde investering in de Antwerpse Total-raffinaderij, is er immers ook steeds minder budget om bestaande installaties te vervangen.

De echte 'survival'-uitdaging voor onze industrie is dan ook om in de komende jaren competitief te blijven met een verouderend machinepark. << (foto: Bemas)
door Wim Vancauwenberghe, Maintenance Evangelist
LEESTIPS

Lees meer over de Maintenance Manager van het Jaar Award:

Marc Begijn uitgeroepen tot Maintenance Manager van Jaar 2013

Stora Enso-duo deelt tweede plaats

Maintenance Managers: ‹verzorgers van kampioenspaarden›? - opiniestuk door door Eric Rensen van BraintainEr

En ook, over vroegere laureaten:

Maintenance Manager 2012: Harold Villers, ArcelorMittal

Frédéric Deleuze van CBR wordt Maintenance Manager van het Jaar 2011<<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners