Maintenance Managers: ‹verzorgers van kampioenspaarden›? - opinie

Columns & Blogs 13/06/2013 21:21:34

Wat is het toch geweldig dat er elk jaar weer onderhoudsmanagers bereid zijn hun nek uit te steken en hun doen en laten te onderwerpen aan een deskundige vakjury. Toch enkele kanttekeningen. Door Eric Rensen, BraintainEr.

Lees hieronder verder   
Verwant

ISO 9001:2015 voor Factory of The Future E.D.&A. in Kalmthout

Overlegplatform om België in wereldtop chemie en life sciences te houden

Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

RoboJob op weg naar 200ste installatie in vier jaar tijd

UNIZO reikt award uit voor beste Belgische souvenir en relatiegeschenk

Crimineel idee: niet-justitiële bestemming kelders justitiepaleis Brussel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Dit is geen loterij, maar een stevige beoordeling in een speelveld met sterke collega’s. Niets dan hulde dus voor de moedige deelnemers. Toch komen er bij mij ook wel wat ongemakkelijke gevoelens boven. En dit is de tijd om die te delen. Juist om diegenen te prikkelen die zich niet wagen aan deze moeilijke competitie.

Het tijdschrift ‘Onze Taal’ interviewt in elke editie een lezer, waarin onder andere gevraagd wordt naar het meest lelijke woord dat of de meest lelijke uitdrukking die hij kent. Naast apert scabreuze woorden tref ik dan ook regelmatig de zogenaamd politiek correcte uitdrukkingen aan. Ik noem als voorbeeld: ‘het kan niet zo zijn dat ...’ , terwijl er eigenlijk bedoeld wordt: ‘dit is onaanvaardbaar’.

Voor mij persoonlijk zou het woord ‘leidinggevende’ hoge ogen gooien. Dat heeft zeker te maken met het feit dat ik enkele jaren heb gewerkt in een bedrijf waar de core-business leek te bestaan uit het jaarlijks doorvoeren van alweer een reorganisatie zonder visie. Die meestal neerkwam op een ander organisatieschema met andere leidinggevenden/managers. Zonder enig positief effect op de operationele activiteiten waarmee het geld verdiend werd.

Te danken aan het team
Ziedaar, het woord 'manager' is gevallen. Naar verluid waren managers vroeger de verzorgers van kampioenspaarden. Daar ligt de oorsprong. Si no e vero, e ben trovato. Want ook de huidige manager zou zich bewust moeten zijn van zijn belangrijkste verantwoordelijkheid: zijn kampioenen zó verzorgen dat zij tot maximale prestaties komen.

Ik denk dat de kandidaten voor de Maintenance Manager van het Jaar dit goed begrepen hebben. Ondanks het feit dat zij zelf als kampioen worden geëtaleerd (ja, ook degenen die de titel niet in de wacht slepen, maar ‘slechts’ de competitie zijn aangegaan), benadrukken zij zonder uitzondering dat het vooral aan hun team te danken is dat zij hebben durven meedoen of zelfs de finish hebben gehaald.

Terug naar het woord 'leidinggevende'. Wat heb ik toch met de woorden leiding en leidinggevende? Met mijn technische achtergrond denk ik bij leiding vooral aan iets dat hol is, bedoeld om een medium te kanaliseren en af te zonderen van zijn omgeving.

Er zijn ook nog wel grappige opmerkingen te maken zoals over druk, bochten, en transport. Bij mij heeft het woord leiding in de niet-technische betekenis daarom ook altijd een hoog giechelgehalte. Drukke baasjes die zich in allerlei bochten wringen om de instructies van boven met de nodige druk naar beneden te transporteren. Zonder enige eigen toegevoegde waarde of inbreng.

Wend u tot...
Als we het dan toch over lelijke uitdrukkingen hebben, hier is er nog een: ‘als u vragen heeft, kunt u zich wenden tot uw leidinggevende’. Vaak een griezelige communicatie van de top om de handen schoon te houden en de hete patat te laten serveren door een ondergeschikte.

Want wat is in vredesnaam een leidinggevende? Ik ben er nooit goed uitgekomen. Leiding geven betekent volgens mij dat er ook iemand (of iemanden) moet zijn die de leiding neemt, als ware het een geschenk.

Maar in de praktijk is het kenmerk van een leidinggevende niet alleen dat hij leiding geeft, maar ook dat hij de leiding neemt. Er zijn dan geen andere ontvangers, en misschien is dat in veel bedrijven ook precies waaraan het schort.

En nu we het toch over geschenken hebben: een goede vriend van mij zei eens dat een écht geschenk iets is waaraan de behoefte bij de ontvanger ontstaat tijdens het uitpakken.

Misschien raken we daarmee de essentie van de kandidaten voor de titel Maintenance Manager van het Jaar: zijn medewerkers herkennen bij zijn aantreden een betrokken, integer, deskundig en gedreven mens.

Zij ervaren dat als een geschenk. En geven hem de leiding, die hij vervolgens met dankbaarheid, respect, enthousiasme, en daadkracht neemt. Op weg naar de titel. <<

Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhoudsmanagement, asset management en productiviteitsverhoging. <<
LEESTIPS

Lees meer over de Maintenance Manager van het Jaar Award:

Marc Begijn uitgeroepen tot Maintenance Manager van Jaar 2013

Stora Enso-duo deelt tweede plaats

Onze industrie zit in 'survival mode' - column door Wim Vancauwenberge van Bemas

En ook, over vroegere laureaten:

Maintenance Manager 2012: Harold Villers, ArcelorMittal

Frédéric Deleuze van CBR wordt Maintenance Manager van het Jaar 2011<<


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners