• 13/06/2013

Maintenance Managers: ‹verzorgers van kampioenspaarden›?

Wat is het toch geweldig dat er elk jaar weer onderhoudsmanagers bereid zijn hun nek uit te steken en hun doen en laten te onderwerpen aan een deskundige vakjury. Toch enkele kanttekeningen. Door Eric Rensen, BraintainEr.

Trefwoorden: #BEMAS, #Maintenance Manager van het jaar, #managers, #Rensen, #verkiezing

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE -- Dit is geen loterij, maar een stevige beoordeling in een speelveld met sterke collega’s. Niets dan hulde dus voor de moedige deelnemers. Toch komen er bij mij ook wel wat ongemakkelijke gevoelens boven. En dit is de tijd om die te delen. Juist om diegenen te prikkelen die zich niet wagen aan deze moeilijke competitie.

Het tijdschrift ‘Onze Taal’ interviewt in elke editie een lezer, waarin onder andere gevraagd wordt naar het meest lelijke woord dat of de meest lelijke uitdrukking die hij kent. Naast apert scabreuze woorden tref ik dan ook regelmatig de zogenaamd politiek correcte uitdrukkingen aan. Ik noem als voorbeeld: ‘het kan niet zo zijn dat ...’ , terwijl er eigenlijk bedoeld wordt: ‘dit is onaanvaardbaar’.

Voor mij persoonlijk zou het woord ‘leidinggevende’ hoge ogen gooien. Dat heeft zeker te maken met het feit dat ik enkele jaren heb gewerkt in een bedrijf waar de core-business leek te bestaan uit het jaarlijks doorvoeren van alweer een reorganisatie zonder visie. Die meestal neerkwam op een ander organisatieschema met andere leidinggevenden/managers. Zonder enig positief effect op de operationele activiteiten waarmee het geld verdiend werd.

Te danken aan het team
Ziedaar, het woord 'manager' is gevallen. Naar verluid waren managers vroeger de verzorgers van kampioenspaarden. Daar ligt de oorsprong. Si no e vero, e ben trovato. Want ook de huidige manager zou zich bewust moeten zijn van zijn belangrijkste verantwoordelijkheid: zijn kampioenen zó verzorgen dat zij tot maximale prestaties komen.

Ik denk dat de kandidaten voor de Maintenance Manager van het Jaar dit goed begrepen hebben. Ondanks het feit dat zij zelf als kampioen worden geëtaleerd (ja, ook degenen die de titel niet in de wacht slepen, maar ‘slechts’ de competitie zijn aangegaan), benadrukken zij zonder uitzondering dat het vooral aan hun team te danken is dat zij hebben durven meedoen of zelfs de finish hebben gehaald.

Terug naar het woord 'leidinggevende'. Wat heb ik toch met de woorden leiding en leidinggevende? Met mijn technische achtergrond denk ik bij leiding vooral aan iets dat hol is, bedoeld om een medium te kanaliseren en af te zonderen van zijn omgeving.

Er zijn ook nog wel grappige opmerkingen te maken zoals over druk, bochten, en transport. Bij mij heeft het woord leiding in de niet-technische betekenis daarom ook altijd een hoog giechelgehalte. Drukke baasjes die zich in allerlei bochten wringen om de instructies van boven met de nodige druk naar beneden te transporteren. Zonder enige eigen toegevoegde waarde of inbreng.

Wend u tot...
Als we het dan toch over lelijke uitdrukkingen hebben, hier is er nog een: ‘als u vragen heeft, kunt u zich wenden tot uw leidinggevende’. Vaak een griezelige communicatie van de top om de handen schoon te houden en de hete patat te laten serveren door een ondergeschikte.

Want wat is in vredesnaam een leidinggevende? Ik ben er nooit goed uitgekomen. Leiding geven betekent volgens mij dat er ook iemand (of iemanden) moet zijn die de leiding neemt, als ware het een geschenk.

Maar in de praktijk is het kenmerk van een leidinggevende niet alleen dat hij leiding geeft, maar ook dat hij de leiding neemt. Er zijn dan geen andere ontvangers, en misschien is dat in veel bedrijven ook precies waaraan het schort.

En nu we het toch over geschenken hebben: een goede vriend van mij zei eens dat een écht geschenk iets is waaraan de behoefte bij de ontvanger ontstaat tijdens het uitpakken.

Misschien raken we daarmee de essentie van de kandidaten voor de titel Maintenance Manager van het Jaar: zijn medewerkers herkennen bij zijn aantreden een betrokken, integer, deskundig en gedreven mens.

Zij ervaren dat als een geschenk. En geven hem de leiding, die hij vervolgens met dankbaarheid, respect, enthousiasme, en daadkracht neemt. Op weg naar de titel.


Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhoudsmanagement, asset management en productiviteitsverhoging.