• 17/06/2013

'Recht van opstal' bij het plaatsen van windmolens

Wat betekent 'recht van opstal' precies en wat zijn de mogelijkheden bij een dergelijk contract?

Trefwoorden: #burgerlijk recht, #juriste, #recht van opstal, #solange tastenoye, #windmolens

Lees verder

Columns

Het plaatsen van windmolens zit ongetwijfeld in de lift. Heel wat particulieren en bedrijfsleiders worden dan ook vaak gecontacteerd door aangestelden van een dergelijk windmolenbedrijf om op hun terrein één of meerdere windmolens te plaatsen. Deze bedrijven voorzien hiertoe een 'recht van opstal'.

Een 'recht van opstal' betekent dat men het recht heeft om de eigendom te hebben van bepaalde gebouwen of beplantingen op de gronden die aan iemand anders toebehoren. Dit recht is goed voor een periode van maximaal 50 jaar.

Twee partijen
Bij een recht van opstal zijn twee partijen betrokken: in de eerste plaats de 'opstalgever'. Dit is de persoon die het recht verleent om op zijn gronden bebouwingen of beplantingen te laten opnemen (in dit geval de eigenaars van deze grond).

Anderzijds hebben we als tweede partij de 'opstalhouder': dit is diegene die het recht verkrijgt om bebouwingen of beplantingen op te trekken (in dit geval de firma die de windmolens wenst te bouwen).

Bij een recht van opstal hebben we te maken met twee eigendommen, namelijk de eigendom van de opstalgever en de eigendom van de bebouwingen (de windmolens). De opstalhouder blijft eigenaar van de gebouwen (windmolens) die hij heeft opgetrokken en dit voor een bepaalde periode van 50 jaar.

Deze periode kan in het contract wel veranderd worden, maar ze mag dus de 50 jaar niet te boven gaan.

Merken we op dat de firma die de windmolens wenst te bouwen (de opstalhouder) over de nodige vergunningen zal moeten beschikken. Dit zal natuurlijk een hele boterham zijn want er zullen ook studies en dergelijke moeten verricht worden met het oog op de juiste plaatsing van de windmolens.

Verder moet de opstalhouder ook alle nodige taksen en belastingen betalen die te maken hebben met de bouw van zijn constructies. In de overeenkomst betreffende het recht van opstal kunnen opstalhouder en opstalgever verder nog overeenkomen tot het betalen van bepaalde schadevergoedingen, kosten van doorgang enz…

We willen hier ook nog even meegeven dat bij een recht van opstal de betrokken partijen vrij zijn om overeen te komen wat zij wensen. Voor zover natuurlijk er geen clausules in het contract terug te vinden zijn die in tegenstrijd zijn met de wet of met de openbare orde. Alleen de duurtijd van 50 jaar mag niet overschreden worden.

Komt het recht van opstal tot zijn einde dan wil dit niet zeggen dat de opstalgever automatisch ook eigenaar wordt van de opgetrokken gebouwen. Hierover moeten in het contract bepalingen worden opgenomen van wat er precies op het einde van het opstalrecht moet gebeuren.

Ons advies
Wordt u benadert door een firma die windmolens wenst te plaatsen op het terrein van uw bedrijf, wees dan toch aandachtig en lees het contract van de firma die de windmolens wenst te plaatsen steeds zeer goed na. Ga na of je akkoord bent met alle bepalingen die erin zijn opgenomen.

Zo niet, aarzel dan zeker niet om een tegenvoorstel te doen en om het contract aan te passen. Neem er zoveel mogelijk informatie in op, het is beter te voorkomen dan te genezen!

Recht van opstal is géén erfpacht!
Naast dit 'recht van opstal' zoals hierboven besproken, bestaat er ook nog een 'erfpacht'.
Dit is het recht om het volledige genot te hebben van een onroerende eigendom die aan iemand anders toebehoort. De periode van deze erfpacht ligt tussen de 27 jaar en de 99 jaar. Dit is dus een minimum en een maximum termijn waarvan niet mag worden afgeweken. Diegene die het recht verleent om zijn eigendom te laten gebruiken noemen we de 'eigenaar'.

Diegene die het recht verkrijgt om deze eigendom te gebruiken wordt de 'erfpachter' genoemd. Het verschil tussen het 'recht van opstal' en de 'erfpacht' bestaat erin dat het opstalrecht het recht is om op grond die aan iemand anders toebehoort, de eigendom van gebouwen te hebben.

Een erfpacht is eerder het recht om het genot te hebben van grond (van onroerende goederen) die aan iemand anders toebehoort.


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.