• 18/06/2013

Google-heliumballonnen maken internet bereikbaar voor iedereen (+video)

Google wil iedereen toegang tot het internet geven dankzij luchtballonen gevuld met helium, die twee keer zo hoog zweven als vliegtuigen en communiceren via speciale antennes met de aarde.

Trefwoorden: #ballonnen, #Google, #helium, #internet, #internet voor iedereen, #wireless

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot video )

ENGINEERINGNET -- Google heeft Project Loon officieel aangekondigd. De internetreus wil met dit project twee derde van de wereldbevolking online krijgen.

“We zijn ervan overtuigd dat we een ring van ballonnen kunnen bouwen die de wereld rond vliegt en op die manier internettoegang kan verschaffen tot iedereen op aarde. We zitten nog in een beginstadium maar we hebben al een systeem uitgedokterd waarmee ballonnen internet kunnen bieden tegen een snelheid die vergelijkbaar is met 3G-netwerken.”

Google zegt dat het zwevend netwerk ideaal is om bijvoorbeeld plattelandsgebieden van internet te voorzien. De naam van het project, Project Loon, verwijst niet enkel naar ‘balloon’ maar ook naar ‘loon’, een Engelse term voor ‘gek’.

Naast het aanbieden van internet tot twee derde van de wereldbevolking zegt Google dat Project Loon ook hulp kan bieden bij de communicatie tijdens en na natuurrampen.

De ballonnen zijn van op afstand bestuurbaar en zijn voorzien van zonne-energie. Via stratosferische winden zouden ze op z’n 20 kilometer hoogte zweven. In vergelijking met satellieten zouden de ballonnen via speciale antennes kunnen communiceren met de ontvangstations op de grond.

Eén van de grootste struikelblokken is dat de ballonnen altijd in beweging zijn. De eerste test van Project Loon is gestart in Nieuw-Zeeland.


(bron: ZDnet, Evi Maquoi)

Video: