Kunt u vervanging eisen na de garantietermijn? - column

Columns & Blogs 6/09/2013 9:24:48

Een tijdje geleden kocht u een nieuwe machine aan voor uw productielijn. Al tijdens de garantieperiode moest de technieker er regelmatig naartoe komen: de machine werkte meer niet dan wel!

Lees hieronder verder   
Verwant

Telewerk wettelijk geregeld - column

#ManuMatters: industrie essentiële hoeksteen van economie - column

Beoordeel, innoveer, kies en begin opnieuw - column

Overmacht en corona - column

Slimmer automatiseren in industrie met AI-gestuurde robots - column

Coronamaatregelen en privacy - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Tijdens de garantieperiode was er natuurlijk geen probleem en werden de mankementen en herstellingen gratis hersteld.

Maar ondertussen is deze garantietermijn voorbij en blijkt dat uw machine nog steeds vaak hapert! Kunt u uw leverancier niet dwingen om na al deze problemen, een volledig nieuwe machine te komen installeren?

Een vervanging na de garantietermijn
Een vervanging vragen buiten de garantietermijn is natuurlijk niet altijd evident. Bovendien kunt u ook geen toepassing maken van de wettelijke garantietermijn van twee jaar. Een degelijke garantietermijn kan alleen toegepast worden tussen een consument (een gewone particulier) en een professionele verkoper voor zover deze particulier koopt voor privédoeleinden.

Daar u als bedrijfsleider optreedt en dus handelt voor professionele doeleinden, bent u dus geen gewone particulier die een machine koopt voor privédoeleinden. U hebt deze machine gekocht voor beroepsdoeleinden zodat u ook geen recht hebt op deze wettelijke garantietermijn van twee jaar.

Tussen handelaars wordt de garantie onderling overeengekomen en meestal staan er hierover clausules op de bestelbon of op de achterzijde van de factuur. Daar staat wellicht vermeld hoelang de fabrieksgarantie loopt en hoe u moet optreden in geval van mankementen tijdens deze periode. In ons geval blijkt de garantietermijn dus verlopen te zijn.

De vraag die zich hier stelt is of u documenten in uw bezit hebt in verband met de herstellingen tijdens de garantietermijn aan uw machine?

Dit is een belangrijk punt omdat, indien u een vervanging van de machine wenst, u moet kunnen aantonen dat uw huidige machine meermaals stuk is geweest en u hierdoor dus niet de machine hebt gekregen die u bestelde!

De machine die u nu hebt beantwoordt dus niet aan wat u bij de aankoop met de verkoper hebt afgesproken, nl een machine die functioneert en geen gebreken heeft. Vandaar dat het belangrijk is dat u alle documenten in verband met de herstellingen uitgevoerd tijdens de garantieperiode zorgvuldig bijhoudt: dit kan bijvoorbeeld een verplaatsingsbon zijn, emailberichten, een fax, een document waaruit blijkt dat de technieker een herstelling heeft uitgevoerd enz…

Het is dus zeker nuttig om dergelijke documenten te vragen ten tijde van een herstelling tijdens de garantietermijn. Op die manier kunt u aantonen dat uw machine al meermaals stuk geweest is en dat u niet geleverd gekregen hebt wat u bestelde!

De koop ontbinden op basis van 'dwaling'?
Normaal gezien is een koop definitief! Maar hierop kunnen uitzonderingen bestaan. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van 'dwaling'. Men 'dwaalt' indien men onvrijwillig de zaken anders voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn.

Om een koop teniet te doen op basis van dwaling moeten echter een paar voorwaarden worden voldaan. Vooreerst moet de dwaling bestaan op het ogenblik van het afsluiten van de koopovereenkomst. Bovendien moet de dwaling betrekking hebben op de zelfstandigheid van de zaak.

Dit houdt in dat het moet gaan om alle elementen waaraan de koper een groot belang hecht, in die zin dat de bepaling waarover 'gedwaald' werd van doorslaggevende aard moet geweest zijn om tot de aankoop over te gaan. Een kleine vergissing is dus niet voldoende

In laatste instantie moet de dwaling verschoonbaar zijn. Dit betekent dat een redelijk mens voldoende voorzichtig moet geweest zijn alvorens hij zijn toestemming geeft. De koper zelf mag niet nalatig geweest zijn.

Wat kunt u doen?
Kunt u het bewijs leveren van herhaaldelijke technische mankementen aan uw machine, dan kan u vragen een andere machine in de plaats te zetten, of de koop te laten ontbinden en de verkoper het aankoopbedrag te laten terugbetalen.

Natuurlijk is de kans groot dat de verkopende partij hier niet mee akkoord zal gaan, maar indien u over de nodige bewijsstukken beschikt, zoals hierboven werd uiteengezet, dan hebt u wel een sterk dossier indien u zou beslissen om naar de rechter te stappen!

Spreek de verkoper hier dus zeker over aan en probeer tot een akkoord te komen. Lukt dit niet, dan kunt u nog altijd naar de rechter stappen! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Met positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater kun je energie opwekken via speciale membranen. TU Eindhoven ontwikkelde technologie om dit proces te verbeteren.

Betonprinters en metselrobots: opmars van automatisering in bouw - artikel

Op Kamp C in Westerlo heeft de grootste 3D-betonprinter van Europa vorig jaar in één stuk een volledig huis met verdieping geprint. Dat was een wereldprimeur.

CTG lanceert zomerklassen om IT basiskennis bij te brengen

IT-dienstenleverancier CTG lanceert zomerklassen om alle werknemers (van HR-verantwoordelijke tot boekhouder) basisvaardigheden aan te leren om IT-systemen en softwareprogramma’s te testen.

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

De Nederlandse WUR spin-off Surfix ontvangt 8,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nanocoatings voor biosensoren die buiten het lichaam biologisch materiaal kunnen meten.

Vlaanderen onderzoekt uitrol Hyperloop netwerk

Onze Vlaamse industrie en universiteiten kunnen hier mee koploper zijn. Daarom heeft minister Crevits de opdracht gegeven aan VIL om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.

Toegang op maat met modulair heksysteem

Elke toepassing stelt andere eisen aan het veiligheidsconcept. De keuze varieert dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van gevarenzones met veilig­heids­heksys­temen.

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Het Basware quality management system is gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015-norm, de meest algemeen erkende internationale norm voor kwaliteitsmanagement.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners