Vlaamse bedrijven die investeren betalen minder onroerende voorheffing

Economie 27/09/2013 13:03:34

Ondernemingen die komende 3 jaar investeren in machines en outillage kunnen tot tien procent besparen. Dat is gevolg van door minister Muyters en de Vlaamse regering genomen maatregel.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

‘Crisis Code Cracker’ helpt bedrijven aan actieplan

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

Vlaamse provincies krijgen Digital Experience Lab

Machels reconversieproject creëert 3.200 nieuwe jobs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Concreet komt het er op neer dat de onroerende voorheffing op machines en uitrusting met 15 miljoen euro extra per jaar zal verminderd worden voor de bedrijven die in aanmerking komen.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is alvast tevreden. Hun oude eis tot afschaffing van deze onroerende voorheffing is dan wel niet meteen gerealiseerd, toch spreken ze tevreden van een dubbele winsituatie.

Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, stelt dat deze maatregel enerzijds de lasten op ondernemingen verlaagt en anderzijds nieuwe investeringen promoot.

"Het is een belangrijk signaal van de Vlaamse regering dat ze het behoud van onze industrie nog altijd als een prioriteit ziet”, aldus Libeer. Bedrijven die fors investeren in uitrusting kunnen teller voor deze onroerende voorheffing zelfs op nul zien komen te staan.

Jaarlijks kost deze taks ongeveer 200 miljoen euro aan iets minder dan 17.000 Vlaamse bedrijven. Omgerekend is dat zo'n 12.000 euro per onderneming.

Hier zit echter wel wat speling op. Het spreekt voor zich dat kapitaalintensieve ondernemingen meer onroerende voorheffing betalen op hun machines en uitrusting.

Hoeveel een bedrijf net kan besparen hangt af van hun investeringstempo en van het nog belastbare kadastrale inkomen. Uit berekeningen van Voka zou dit jaarlijks kunnen neerkomen op een gemiddelde daling van de onroerende voorheffing van 5 tot 10 procent voor een onderneming die zijn machinepark om de tien à vijftien jaar vernieuwt.

Bedrijven die fors investeren in uitrusting kunnen hun teller voor deze onroerende voorheffing zelfs op nul zien komen te staan.

Twee voorbeelden
Een industriële onderneming (omzet 260 miljoen) betaalt in 2012 in totaal 880.000 euro aan onroerende voorheffing op materieel en outillage aan haar provincie en gemeente. De onderneming voorziet in 2014 voor ongeveer 10 miljoen euro aan investeringen in machines en uitrusting. Als gevolg daarvan zal ze volgend jaar ongeveer 80.000 euro minder belasting betalen. Een vermindering met ongeveer 9,5 procent.

De volgende jaren valt het investeringsritme terug tot 4 miljoen euro. Dit betekent nog steeds een jaarlijkse besparing van ongeveer 30.000 euro. De onderneming zal aan dit tempo zijn resterende onroerende voorheffing materieel en outillage afbouwen in 20 jaar. Indien bestaand materieel en outillage buiten gebruik wordt gesteld, zal de afbouw sneller plaatsvinden.

Een middelgroot bedrijf met een omzet van 45 miljoen op jaarbasis betaalt in 2013 onroerende voorheffing materieel en outillage voor 74.000 euro. Ze gaat de volgende jaren telkens 2 miljoen euro investeren in materieel en outillage. Dat zal telkens een extra vermindering van onroerende voorheffing opleveren van ongeveer 16.000 euro. In een periode van 5 jaar zal deze onderneming zo de onroerende voorheffing materieel en outillage afbouwen. << (Dominique De Vos) (foto: Engineeringnet)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners