Agoria blijft op telecomfout in indexberekening hameren

Economie 27/09/2013 13:51:27

De inflatie is in september verder gedaald tot 0,89 procent op jaarbasis. Maar het indexcijfer berust nog altijd op foute berekeningen, zo stelt technologiefederatie Agoria vast.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

‘Crisis Code Cracker’ helpt bedrijven aan actieplan

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

Vlaamse provincies krijgen Digital Experience Lab

Machels reconversieproject creëert 3.200 nieuwe jobs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Agoria, de spreekbuis van de technologische bedrijven in België, wees de Belgische regering eerder al op een foute verrekening van de telecomprijzen in de index.

Dat komt doordat enerzijds de weging van vaste telefonie in de index hopeloos verouderd is, en anderzijds omdat de prijsopnames verkeerd zijn. Het VBO berekende dat dit laatste alleen al 250 miljoen euro kost.

Door een hogere inflatie en de eruit voortvloeiende bijkomende lasten zou de fout de privésector sinds 2008 zelfs al tot 1 miljard euro hebben gekost. Eind augustus verweet de federatie de regering al eens geen stappen ondernomen te hebben om orde op zaken te zetten.

Bij de publicatie van de index voor september (0,89 procent op jaarbasis) is het weer raak: er is nog altijd niets gebeurd. 'Het VBO en de andere werkgeversorganisaties keurden daarom in de indexcommissie het indexcijfer van de maand september af', laat de federatie weten.

'We vrezen dat de regering de hervorming van de telecomindex wil uitstellen tot januari 2014. Dat is veel te laat, want intussen zullen weer een aantal bedrijfssectoren sneller dan nodig een loonindexering moeten doorvoeren'. Waaronder uiteraard ook de technologiebedrijven, waarvan de federatie de spreekbuis is.

Ook de overheid zelf betaalde door de hogere inflatie naar verluidt niet minder dan 600 miljoen euro teveel aan lonen en uitkeringen.

Agoria stelt nog vast dat de inflatie in ons land de laatste maanden lager blijft liggen dan in de buurlanden: 'Zo maken we eindelijk iets goed van het opgebouwde inflatieverschil van de laatste jaren. Toch blijft dit verschil nog altijd meer dan 4% bedragen'.

“De index moet zo snel mogelijk worden aangepast aan de realiteit van de telecomprijzen,” zegt Paul Soete, CEO van Agoria. “Alleen op die manier wordt vermeden dat bedrijven te veel blijven betalen<< (Bert Belmans) (foto: Agoria, Paul Soete)


LEESTIP:
Agoria: 'index daalt, maar foute berekening telecomindex niet rechtgezet'

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners