Nieuw lichtlaboratorium van VUB-onderzoeksgroep BPhot is wereldtop (+video)

Onderzoek & Wetenschap 2/10/2013 11:56:06

Dit is Belgisch. Nieuw fotonicalab in Gooik bevestigt status van professor Hugo Thienpont en team als wereldtop in lichtonderzoek. En het moet prototypes betaalbaar maken voor Vlaamse KMOs.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling slim nanodeeltje tegen antibiotica-resistente infecties

Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Bij monde van prof Hugo Thienpont maakte de Vrije Universiteit Brussel eerder al bekend een Europese toppositie te claimen in het onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen – fotonica - zoals lasers en LED’s.

Thienpont wil de Vlaamse maakindustrie naar eigen zeggen meer slagkracht geven, en vooral hightech wetenschapsonderzoek toegankelijker maken voor KMOs. Die ontwikkelen, afgeschrikt door de te hoge prijzen van technische prototypes, nog te weinig initiatieven. BPhot maakte eerder al werk van de ‘popularisering’ van fotonica, door eind vorig jaar een speciale leerkit voor scholen te ontwikkelen.

Het nieuwe fotonicalab in Gooik moet daar verandering in brengen. Het laboratorium van zijn onderzoeksgroep, B-Phot, heeft een gloednieuw lichtlab laten bouwen in een volledig gerenoveerd 'wetenschappelijk' gebouw.

Dat was nodig was omdat voor de beoogde apparatuur een zeer speciale ruimte nodig was: een 2.000m² grote, temperatuursgestabiliseerde, trilling- en stofvrije omgeving. In het lab staat zelfs apparatuur die uniek is in de wereld. Eentje ervan werd speciaal met een Boeing ingevlogen vanuit de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat technische KMOs in het lab prototypes laten maken waarmee ze direct aan de slag kunnen. Dat kan alles zijn wat met licht en lasertechnologie te maken heeft, bijvoorbeeld microlenzen, optische vezelhouders, microvloeistofkanaaltjes en andere componenten, die bovendien op één plastic substraat kunnen geïntegreerd worden.

Op die manier ontstaan bijvoorbeeld 'labs-on-chips' of 'optofluidic componenten' en kunnen functionaliteiten gerealiseerd worden op een kleine oppervlakte, die anders een – peperdure - labo-infrastructuur zouden vergen.

Zo zijn de lichtonderzoekers er bijvoorbeeld onlangs in geslaagd om plastic microchips te maken die via fluorescentie of via verschillende soorten optische spectroscopie de concentratie van gevaarlijke stoffen in oplossing meten.

BPhot is bovendien één van de weinige laboratoria ter wereld die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van polymeergebaseerde optische componenten, met als unieke pluspunt dat ze in massa kunnen gefabriceerd worden uit hightech plastics die biocompatibel of bioafbreekbaar zijn, en dat in grote aantallen én aan lage kostprijs. << (Bert Belmans) (foto: BPhot)

ACHTERGROND
Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, is één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven. De fotonica-onderzoeksgroep B-Phot, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, staat te boek als toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld en legt zich toe op nieuwe lichtbronnen, zoals lasers voor medische toepassingen en LEDs voor energiezuinige verlichting, efficiënte zonne-energiecollectoren, optische lab-on-chips met toepassing in medische diagnose en waterkwaliteitscontrole, optische datacommunicatie op een chip, en 3-dimensionale beeldschermen. <<


Video:


LEESTIP:
100 Vlaamse scholen krijgen experimenteerkit over fotonica (+video)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners