Nieuw sluizencomplex met waterkrachtcentrale voor Harelbeke

Economie 2/10/2013 12:42:34

Harelbeke stelt stadsvernieuwingsproject voor en schuift sluizencomplex op. Cofely Fabricom mag bouwwerk realiseren inclusief waterkrachtcentrale. Zoals op het Albertkanaal in Olen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

Sweco heeft SGI Ingénieurs overgenomen

Jan Parys is nieuwe voorzitter van ORI

ORI hoofdsponsor Climate Proof Award van de Belgian Construction Awards

Extra inspanningen voor relance van de bouw- en infrastructuurprojecten

Crisisplatform voor operationele continuïteit kritische gebouwen/organisaties

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Harelbeke zal er helemaal anders uitzien nadat het stadsbestuur zijn plannen heeft uitgevoerd. Onder meer het hele sluizencomplex wordt opgeschoven, maar de werken houden ook een nieuwe stuw, renoveerde bruggen en de aanleg van een voetgangers- en fietsersbrug in. Dat moet de band van de bewoners met de rivier versterken.

Cofely Fabricom mag – zoals eerder aangekondigd – instaan voor het nieuwe sluizencomplex. Het bedrijf voerde onlangs nog een huzarenstukje uit door in Olen gigantische vijzels in de sluizen op het Albertkanaal te hijsen.

Dat complex werkt volgens het principe dat ook in Harelbeke zal toegepast worden: de waterverplaatsing via Archimedesschroeven (of vijzels) wordt gebruikt om energie op te wekken. Op de Leie kan dat ook, doordat de rivier het grootste deel van het jaar een verval van 2,2 meter heeft.

Vijzels hebben bovendien een visvriendelijker karakter in tegenstelling tot de bekendere schroefpompen, vanwege de grote waterkamers en de tragere rotatie.

Tot nu is de methode enkel in Ham en Olen toegepast. Elders in Europa zijn er enkel sluizen waarbij schroeven met een kleinere omvang en beperkter maximaal geïnstalleerd vermogen zijn. De installatie in Olen staat zelfs te boek als de grootste in Europa (Archimedesschroeven met een diameter van 4,5 meter en een lengte van 22 meter, debiet tot 5 m³/s per vijzel).

Het contract voor de opdracht is midden juni door het stadsbestuur en de nv Waterwegen en Zeekanaal met Cofely Fabricom en zijn partners van de THV Leieland getekend.

Cofely Fabricom wordt verantwoordelijk voor alle elektromechanische werken aan het nieuwe sluizencomplex, inclusief de sluis met drie deurensets en twee stuwen die het waterniveau zullen regelen.

De nieuwe sluis wordt 230 meter lang, zal uit twee delen bestaan en zal schepen tot 4.500 ton de mogelijkheid bieden ook op de Leie in Harelbeke te varen. De werken starten begin volgend jaar en zullen twee jaar duren.

Mark Dirckx, General Manager Cofely Fabricom: “In dit concrete geval wint niet alleen het economische aspect met toegankelijkheid voor grotere schepen en een betere ontsluiting van de stad, ook de gekozen technieken zijn duurzaam.” << (Bert Belmans) (foto: Cofely Fabricom, maquettefoto Harelbeke)


LEESTIP:
Cofely Fabricom monteert gigantische vijzels in sluizencomplex Olen


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners