Nieuw sluizencomplex met waterkrachtcentrale voor Harelbeke

Economie 2/10/2013 12:42:34

Harelbeke stelt stadsvernieuwingsproject voor en schuift sluizencomplex op. Cofely Fabricom mag bouwwerk realiseren inclusief waterkrachtcentrale. Zoals op het Albertkanaal in Olen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ingenieursbureau Betic onder dak bij VK Architects & Engineers

Sweco heeft SGI Ingénieurs overgenomen

Jan Parys is nieuwe voorzitter van ORI

ORI hoofdsponsor Climate Proof Award van de Belgian Construction Awards

Extra inspanningen voor relance van de bouw- en infrastructuurprojecten

Crisisplatform voor operationele continuïteit kritische gebouwen/organisaties

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Harelbeke zal er helemaal anders uitzien nadat het stadsbestuur zijn plannen heeft uitgevoerd. Onder meer het hele sluizencomplex wordt opgeschoven, maar de werken houden ook een nieuwe stuw, renoveerde bruggen en de aanleg van een voetgangers- en fietsersbrug in. Dat moet de band van de bewoners met de rivier versterken.

Cofely Fabricom mag – zoals eerder aangekondigd – instaan voor het nieuwe sluizencomplex. Het bedrijf voerde onlangs nog een huzarenstukje uit door in Olen gigantische vijzels in de sluizen op het Albertkanaal te hijsen.

Dat complex werkt volgens het principe dat ook in Harelbeke zal toegepast worden: de waterverplaatsing via Archimedesschroeven (of vijzels) wordt gebruikt om energie op te wekken. Op de Leie kan dat ook, doordat de rivier het grootste deel van het jaar een verval van 2,2 meter heeft.

Vijzels hebben bovendien een visvriendelijker karakter in tegenstelling tot de bekendere schroefpompen, vanwege de grote waterkamers en de tragere rotatie.

Tot nu is de methode enkel in Ham en Olen toegepast. Elders in Europa zijn er enkel sluizen waarbij schroeven met een kleinere omvang en beperkter maximaal geïnstalleerd vermogen zijn. De installatie in Olen staat zelfs te boek als de grootste in Europa (Archimedesschroeven met een diameter van 4,5 meter en een lengte van 22 meter, debiet tot 5 m³/s per vijzel).

Het contract voor de opdracht is midden juni door het stadsbestuur en de nv Waterwegen en Zeekanaal met Cofely Fabricom en zijn partners van de THV Leieland getekend.

Cofely Fabricom wordt verantwoordelijk voor alle elektromechanische werken aan het nieuwe sluizencomplex, inclusief de sluis met drie deurensets en twee stuwen die het waterniveau zullen regelen.

De nieuwe sluis wordt 230 meter lang, zal uit twee delen bestaan en zal schepen tot 4.500 ton de mogelijkheid bieden ook op de Leie in Harelbeke te varen. De werken starten begin volgend jaar en zullen twee jaar duren.

Mark Dirckx, General Manager Cofely Fabricom: “In dit concrete geval wint niet alleen het economische aspect met toegankelijkheid voor grotere schepen en een betere ontsluiting van de stad, ook de gekozen technieken zijn duurzaam.” << (Bert Belmans) (foto: Cofely Fabricom, maquettefoto Harelbeke)


LEESTIP:
Cofely Fabricom monteert gigantische vijzels in sluizencomplex Olen


Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners