Investeren in Belgisch maakbedrijf steeds minder interessant

Economie 2/10/2013 15:11:09

Investeren in een Belgisch technologiebedrijf is hoe langer hoe minder interessant. Agoria: “Had ons land de Duitse loonkostenevolutie gevolgd, dan hadden we vandaag 30.000 banen meer”.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Cool & Comfort Conferences 2020

CEME Charleroi

donderdag 17 september 2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Technologiefederatie Agoria loopt niet hoog op met de schuchtere opleving die zich sinds enkele maanden aftekent. "Geen reden tot juichen want we halen nog lang niet het niveau van een jaar geleden,” aldus CEO Paul Soete. De verwachting is dat de activiteit van de technologiebedrijven dit jaar met 3,5 percent zal dalen.

Uiteraard verdedigt de federatie de standpunten van zijn leden, de sector van de technologiebedrijven. Daar zijn de spelregels wat anders dan in bepaalde andere economische sectoren. Maakbedrijven zijn bijvoorbeeld vrij sterk afhankelijk van het buitenland en vooral de Duitse economie.

Agoria vergelijkt daarom graag de situatie met Duitse ondernemingen. “Doordat de loonkosten in België te snel zijn gestegen, is onze rentabiliteit omlaag gegaan, wat duidelijk gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en de investeringen. Als we onze loonkosten zoals Duitsland beter onder controle hadden gehouden, dan hadden we vandaag 30.000 banen meer.”

Om de vinger aan de pols te houden, voerde Agoria bij 719 ondernemingen, met 142.253 werknemers, een studie uit naar hun rentabiliteit in de periode 2007-2012. De conclusie is duidelijk: in 2012 gaat de rentabiliteit opnieuw achteruit en voor 2013 wordt geen stabilisatie verwacht.

Of, met andere woorden: de studie wijst uit dat investeren in een technologiebedrijf in België hoe langer hoe minder rendabel wordt. Een investeerder realiseert dus steeds minder Return-On-Investment. Dat is geen goed nieuws.

Enerzijds omdat beginnende ondernemers wel twee keer zullen nadenken voor ze een technisch of technologisch (productie)bedrijf in de markt zetten, anderzijds omdat buitenlandse firma's ons land links zullen laten liggen als er uitbreidings- of andere investeringsplannen op tafel komen.

De al in België gevestigde technologiebedrijven doen wat ze kunnen, en trachten hun dalende rentabiliteit op te vangen door minder te investeren. Een vicieuze cirkel, want dat staat het economische herstel precies in de weg. Vooral in de deelsectoren Production & Mechatronics en Energy Systems is de terugval van de investeringen naar verluidt onrustwekkend groot.

De oorzaken van de dalende rendementen zijn alom bekend. Er zijn de loonkosten: in tred met de dalende omzetten, stegen die stelselmatig (alleen in 2012 als +3,2%).

Er is de hoge belastingdruk: onder andere als gevolg van de maatregelen rond de notionele interestaftrek zal deze aan de rentabiliteit blijven knagen, met directe gevolgen voor de werkgelegenheid.

Er is de afhankelijkheid van de export en de internationale conjunctuur die niet van aard is om ondersteuning te bieden: de internationale handel is sinds eind 2011 aanzienlijk gekrompen. Vooral de sector Materials Technology heeft bijzonder sterk te lijden onder deze situatie.

Er zijn de directe gevolgen van 'onvoorziene' omstandigheden: de sluiting van Ford Genk, waarvan de sector Transport Systems & Solutions het eerste slachtoffer is, maar die ook heel wat onderaannemers in de metaalverwerking onder druk zet. Er was de de strenge winter waardoor de technische systemen voor de bouw minder afzet vonden.

Maar er zijn ook deelsectoren die er niet op achteruit gaan: Information & Communication Technology (ICT) en Contracting bijvoorbeeld. Dat laat zich grotendeels verklaren door het feit dat steeds meer klanten hun projecten outsourcen. Ook de sectoren vliegtuigbouw, veiligheid en defensie doet het ‘structureel’ goed.

… en 2014?
Verschillende indicatoren zoals het ondernemersvertrouwen wijzen op een schuchtere opleving tijdens de laatste twee maanden. 'Het is verre van indrukwekkend, maar verschillende indicatoren gaan wel dezelfde richting uit', stelt Agoria.

Ook de productie- en de exportcijfers lijken hun dieptepunt bereikt te hebben in het eerste trimester.'Maar het is nog volkomen voorbarig om van een echte heropleving te spreken', stelt de federatie. 'We kunnen hoogstens stellen dat er zich een technisch herstel aftekent'.

Of, anders gezegd: vertrekkende van een erg zwak niveau van het eerste semester van 2013, is de kans vrij groot dat het in 2014 beter zal gaan dan in 2013, maar het is weinig waarschijnlijk dat we opnieuw het niveau van 2012 halen. << (Bert Belmans) (foto: Siemens)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

John Cockerill lanceert het fonds Industrya voor industriële transformatie, samen met FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM. Met een incubator en accelerator voor start-ups en scale-ups.

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Partners