Autobouwers zetten ontwikkeling elektrische wagen terug in vooruit

Bedrijfsnieuws 7/10/2013 14:11:28

General Motors neemt in de VS handschoen op tegen succesvolle Tesla. Maar op termijn hangen autobouwers af van chemische bedrijven en laboratoria voor ontwikkeling van krachtiger batterijen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Meerderheid Britten staat achter kernenergie, claimt NNWE

Is Noors continentaal plat nog interessant voor Belgische toeleveranciers?

Siemens kiest Groot-Brittannië voor nieuwe windturbinefabriek

Ex-Siemens CEO Peter Löscher wordt voorzitter van Sulzer-groep

Umicore opent Chinese katalysatorenfabriek

Google gaat Foxconn helpen om robots versneld in te voeren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Veilig samenwerken met Cobots

Webinar

donderdag 1 oktober 2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Keuze van de redactie

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het populaire Model S is een grote reden voor het succes van Tesla in 2013. De elektrische sedan is uitgerust met een krachtige Lithium-ion batterij, met maximaal vermogen tot 270kW.

Dit vermogen laat een versnelling toe van 0 tot 100 km/u in maar 4,2 seconden. Deze snelheid kan de auto zo’n 320 kilometer behouden, beduidend meer dan zijn concurrentie.

General Motors wilt nu, naast de elektrische Chevy Volt, een nieuw concurrerende auto op de markt brengen, die voor slechts 30.000 dollar hetzelfde rijbereik als dat van het Model S zal hebben.

Ter vergelijking: het basispakket van het Model S, uitgerust met een 60kWh accu en 306pk, kost algauw 62.800 dollar.

Maar terwijl General Motors nog geen einddatum op haar plannen kan plakken, blijven de verkoopcijfers van Tesla in Californië stijgen. Er werden dit jaar al 4.714 Tesla-modellen verkocht tegenover 4.586 Porsches en 1.258 Jaguars. Een opvallende overwinning van de elektrische markt op de traditionele brandstofmotoren en -voertuigen.

Wees Leaf
Nissan, die andere concurrent, houdt nog steeds de controle over de markt. De Nissan Leaf ging wereldwijd al 50.000 keer over de toonbank, een stuk meer dan het Model S. Nissan is trouwens zeker van haar product en beweert dat Leaf gebruikers niet meer dan 120 kilometer per dag rijden, wat haar de hoge kosten van een sterkere batterij bespaart.

Can you supercharghe that?
In Europa begint ook een en ander te bewegen op het elektrische circuit. Volkswagen AG heeft begin deze maand aangekondigd dat het alles in het werk zal stellen om de elektrische automarkt tegen 2018 te veroveren.

Met merknamen als Porsche, Audi en BMW, dat eind juli de productie van de elektrisch aangedreven i3 en de sportwagen i8 bekend maakte, is deze berichtgeving zeker niet te onderschatten.

Daarnaast werkt Mercedes-Benz ook aan een eigen project, 'e-mobility' genoemd. Op het autosalon van Parijs werden de SLS AMG Coupé Electric Drive en de B-Klasse E-Drive voorgesteld.

De SLS Coupé is meteen de sterkste elektrische auto ooit gemaakt: vier elektrisch bestuurde elektromotoren, één voor elk wiel, produceren 522kW vermogen, 709pk en slechts 0 g/km CO2. Volgens het bedrijf zullen de eerste exemplaren van de luxueuze sportwagen midden volgend jaar verschijnen.

Nochtans is Tesla zich goed aan het bewapenen. Volgens het jaarlijks verslag van financieel onderzoeksbureau Investors’ Report, dat 5.000 bedrijven wereldwijd volgt, werkt Tesla aan een uitbreiding van het Supercharging netwerk in Europa, een netwerk elektrische tankstations voor haar eigen Lithium-ion accu’s.

Zo zou, volgens het rapport, in Duitsland, België, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Luxemburg de afstand tussen elke inwoner en een elektrisch tankstation maximaal 320 km bedragen, binnen het bereik van het Model S.

Goedkopere batterij
Tesla is, ondanks de 68 miljoen dollar aan premies dat het in het eerste kwartaal van 2012 ontving omwille van het duurzame beleid van de staat Californië, nog steeds verlieslatend. Het kostplaatje van een 1kWh batterijpakket loopt gemakkelijk op tot 500 dollar. Het Model S heeft gemiddeld zeventig kWh nodig, wat de minimale kostprijs op 35.000 dollar brengt, zonder een chassis of wielen.

Tesla's Chief Technical Officer, JB Straubel, beweert echter dat ze batterijen maken voor een lagere kostprijs dan die van de industrie. Maar om over de technologie van veiligere en krachtigere batterijen te kunnen beschikken, hangt Tesla nog steeds af van de chemische bedrijven en laboratoria.

Het ontwikkelen van betere Lithium-ion batterijen, met grotere energiedensiteit en verbeterde levensduur, is één van de belangrijke projecten waarnaar wereldwijd onderzoek wordt verricht.

Eind augustus maakten technologieconcern General Electric en het Lawerence Berkley nationaal labo in de VS bekend dat ze volgend jaar een prototype voor een goedkopere, veiligere en sterkere batterij zullen maken, op basis van water en anorganische bestanddelen. Dit kan op termijn de kostprijs van Tesla modellen behoorlijk doen afnemen, en de verkoopcijfers doen stijgen. << (bron: C.H.I.P.S. StampMedia , Daniel Choukroun) (foto: Tesla)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Act&Sorb ontwikkelt recyclageoplossing voor MDF richting actief kool

Om deze nieuwe technologie, samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk om te zetten, wordt met Vlaamse steun een nieuwe fabriek met laboratorium gebouwd in Genk.

Vijf verschillende fasen gevonden in mengsels van twee stoffen

TU Eindhoven en de universiteit Paris-Seclay bewijzen een vijf-fasen-evenwicht, iets wat veel geleerden voor onmogelijk hielden vanwege de 150 jaar oude Gibbs-regel van maximaal drie fasen.

‘Certified Pick up’ zorgt voor veilig containertransport Port of Antwerp

‘Certified Pick up’ een digitale, veilige en geïntegreerde oplossing voor de vrijgave van containers gaat vanaf 1 januari 2021 van start en vervangt het huidige systeem van pincodes.

Stralingsbescherming tegen radon en natuurlijke radioactieve materialen

56 partners uit 26 verschillende landen onderzoeken de effecten van chronische blootstelling aan radon en andere natuurlijke radionucliden op mens en milieu.

Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht een tumor bestraalt en zo het gezonde weefsel rondom minimaal beschadigt. De eerste behandelingen verliepen vlot.

10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Cebeo verwerft Industrial Automation Distributor certificaat

Schneider Electric heeft begin september het Industrial Automation Distributor (IAD) certificaat overhandigd aan Cebeo, gespecialiseerde groothandel in elektrotechnisch materiaal.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners