• 18/11/2013

Evolutie van onderhoud sinds 2006: Iets nieuws onder de zon?

Het is weer zover. We zijn bezig ons handboek Maintenance Decision Making te herwerken tot een nieuwe versie: 'Asset management: The maintenance perspective'.

Trefwoorden: #industrieel beleid, #KU Leuven, #Liliane Pintelol, #Maintenance Decision Making, #onderhoudsboek

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE -- Dat betekent alle oud materiaal door een kritische zeef halen en nieuw materiaal introduceren. Het allereerste boek dateert van 1995, het huidige van 2006, we zijn nu bijna 2014, dus geen slecht moment om even te reflecteren...

Eén ding is zeker. De allereerste versie van het boek in 1995 - toen wat een pioneersboek in het onderhoudsdomein - kon nog starten met een statement over hoe onderhoud stilaan van puur technisch management uitgroeide tot een volwaardige managementfunctie die (heel af en toe) ook wat aandacht kreeg van de directie.

Dat geldt duidelijk niet meer. Onderhoud is thans een volwaardige managementfunctie, naast bijvoorbeeld productie of marketing, die luistert naar de naam onderhoudsmanagement of maintenance management - of nog recenter - (physical) asset management.

Echt torenhoge verschillen tussen maintenance management en asset management zijn er in de praktijk meestal niet echt te merken. Asset management is wat breder, er is meer integratie met de rest van het bedrijf, …

Even stilstaan bij recente - lees tussen 2006 en nu - veranderingen misschien.
Er zijn niet echt dingen die grote golven maken zoals TPM of RCM dat deden in hun tijd. Wel wat uitbreidingen en accentverschuivingen naar meer business erin betrekken of beter verantwoorde risico-analyses.

Uiteraard wel een snelle evolutie is er op het vlak van e-maintenance. E-maintenance in de brede zijn van het woord, gaande van de datawarehouses waarop text mining kan toegepast worden om het kennisbeheer een boost te geven en waarop business intelligence kan worden losgelaten om betere storingsanalyses te kunnen doen tot het 'echte' e-maintenance, namelijk het prognostische installatiebeheer.

Dit laatste laat toe om via condition monitoring en slimme algoritmes (om bijvoorbeeld RUL, Remaining Useful Life, te voorspellen) zevenmijlsstappen te zetten bij het bepalen van de onderhoudsstrategie. Een ander vermeldenswaardige evolutie is PAS55:2008 die asset management armen en benen gaf en binnenkort tot ISO 55000 wordt.

Er zijn ook nieuwe dingen die niet echt nieuw zijn, maar gewoon in een nieuwe verpakking worden aangeboden. Denk maar aan 5S, dat we allang kennen uit TPM, maar nu in het 'nieuwe' pakket van Lean Maintenance wordt aangeboden.

Ik weet het wel, Lean Maintenance brengt ook andere concepten aan dan TPM. Muri-mura-muda bijvoorbeeld. Je kent allicht vooral de muda, een efficiënte manier zijn om verspillingen van tijd, materiaal en mensen op te sporen.

Maar geef toe, meer dan een handigheidje is dit niet. Wat wel extra potentieel heeft, is VSM (Value Stream Mapping). De toepassingen in een onderhoudscontext zijn echter nog eerder zeldzaam. Nochtans zou dit vooral voor de administratieve kant - zoals werkorderbeheer, spare parts management - wel een meerwaarde kunnen bieden.

Qua literatuur, kunnen we alleen maar gelukzalig glimlachen… Er zijn steeds meer uitstekende professionele tijdschriften, genre Uptime en - uiteraard ook - dit eigenste Maintenance Magazine. Er zijn volop academische journals die maintenance-artikels opnemen of zich zelfs specialiseren in het domein.

Ook een overvloed aan white papers, gratis te downloaden van websites van (meestal) consultants, die soms bedroevend oppervlakkig zijn, maar ook heel vaak uitstekend gestructureerd en getuigend van visie.

Ook qua boeken is er een positieve evolutie. Ik was blij te zien dat er nieuwe uitgaves waren van klassiekers als 'Maintenance, replacement and reliability' van Jardine en 'Practical reliability engineering' van O’Connor; beide boeken zijn én theoretisch goed onderbouwd én erg praktisch voor zowel onderzoek als industrie. Een ontdekking was 'Reliability engineering' van Elsayed, een stukje theoretischer, maar erg bevattelijk uitgelegd en geïllustreerd, een aanrader.

Tevens heel wat interessante boeken wat betreft het begrijpen van de grondoorzaken achter storingen, zoals 'Principles of loads en failure mechanisms' van Tinga. Wie twijfelt of een nostalgische kijk op onderhoudsmanagement als hierboven zin heeft, verwijs ik door naar Confucius (551-479 - Chinese politieker en filosoof): 'Study the past if you would divine the future'.


Liliane Pintelon is professor aan de KULeuven. Haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten richten zich op maintenance asset management in een industriële context op en medical (maintenance) logistics in een zorgcontext. Ze is auteur van o.a. het boek 'Maintenance Decision Making'.