VIL wil logistieke loonhandicap terugdringen via ’best practices’-project

Economie 19/11/2013 14:25:54

Vlaams Instituut voor de Logistiek gaat met dertien bedrijven 'best practice' productiviteitstool uitwerken om materieel en personeel beter in te zetten. Dat moet loonhandicap terugdringen.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 17/06/2020 tot 19/06/2020

World Nuclear Exhibition

Parc des expositions - Parijs

van 23/06/2020 tot 25/06/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Keuze van de redactie

(4/6) Vydraulics neemt Doedijns Group International over

(3/6) Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

(2/6) Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

(2/6) Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De hoge loonhandicap ten opzichte van onze buurlanden – om nog niet te spreken over de rest van de wereld - maakt dat bedrijven op zoek gaan naar instrumenten om hun productiviteit nog verder op te drijven.

Zo liet bijvoorbeeld het onderzoekscentrum Flanders' Drive enkele dagen geleden nog weten samen met onder meer Volvo Car Gent een methodologie ontwikkeld te hebben om de productie in de voertuig- en maakindustrie beter te organiseren (voor pc- en tabletgebruikers: zie leestip onderaan).

Op een ander aspect van het productiegebeuren, de logistieke keten, neemt nu het Vlaams Instituut voor de Logistiek ook een initiatief: het brengt 13 bedrijven samen binnen het project 'Dyplor', wat staat voor ‘Dynamische planning van logistieke resources’.

Net als Flanders' Drive, wil VIL het onderste uit de kan halen om de kosten van in dit geval het logistieke gebeuren te drukken of 'optimaliseren', zoals dat officieel heet.

De bedoeling is dat het samen met de projectdeelnemers een methodologie uitwerkt die bedrijven daarna kunnen toepassen om hun materieel en personeel beter in te zetten en dit op basis van bestaande (software)systemen. "Want een productief magazijn zorgt voor een vermindering van de kosten", zo stelt het instituut.

Daarvoor zal het VIL een nieuw model ontwikkelen, dat vervolgens bij twee van de deelnemende bedrijven zal proefdraaien.

Het VIL in een mededeling: "De hoge loonkosten in Vlaanderen maken een verhoogde productiviteit door optimale inzet van personeel en materieel extra noodzakelijk om competitief te blijven. Ons project kan daar toe bijdragen door een beter inzicht in fysieke stromen."

Dat diverse organisaties op zoek gaan naar methodes voor kostenbesparing, wijst erop dat de druk van de loonkost op de bedrijven hoog is. Projecten zoals deze kunnen daar slechts voor een deeltje beterschap in brengen.

Of, zoals de Vlaamse regering al vroeger liet weten bij de voorstelling van zijn ViA-plan: 'We botsen stilaan op de grenzen van onze productiviteit'. << (Bert Belmans) (foto: VIL)

ACHTERGROND
Dertien deelnemers, een mix van kleine en grote verladers en logistieke dienstverleners, werken mee aan het project: Borealis Polymers, Coeck Betonfabriek, DCM, Deceuninck, Fiege, Frigologix, Group Gheys, Haven Genk, Infrabel, Java, Magazijnen Hendrickx, Ontex en Still. De resultaten worden voorgesteld in het voorjaar van 2015.

FOTO
Deelnemers Kick-off meeting 14 november 2013. <<


LEESTIPS

Flanders’ Drive presenteert productiemethode voor maakindustrie (+video)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Korte­termijn­geheugen­verlies batterijloze apparaten opgelost?

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer TU Delft, heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee batterijloze apparaten tijdens korte stroomonderbrekingen de tijd kunnen onthouden.

Belg krijgt leiding over wereldwijd R&D-centrum AB InBev

Sinds kort is David De Schutter de nieuwe Global Vice President van het Global Innovation & Technology Center (GITEC) van AB InBev in Leuven, hun wereldwijde R&D-centrum.

Nieuwe ‘wervelende’ magnetische toestand in puur element periodiek systeem

De Radboud Universiteit en de Universiteit van Uppsala hebben ontdekt dat neodymium bestaat uit een zee van wervelende magneetjes die op diverse snelheden draaien en steeds veranderen.

LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Gaspar Gascon wordt CTO bij Punch Powertrain

Punch Powertrain, onafhankelijk leverancier van innovatieve en energie-efficiënte aandrijfsystemen voor autoconstructeurs, heeft Gaspar Gascon aangesteld als Chief Technology Officer (CTO).

Succesvolle testen ontgassen binnenvaartschepen in North Sea Port

North Sea Port is gestart met het testen van dampverwerkings-installaties om binnenvaarttankers met een nieuw ontwikkelde installatie veilig en gecontroleerd restdampen te laten verwerken.

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

Het ATLAS-experiment heeft in botsingen van protonen in de Large Hadron Collider op CERN aanwijzingen gevonden voor processen waarbij vier topquarks tegelijk ontstaan.

Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

Met de aansluiting van het laatste offshore windpark Seastar is Elia’s 'stopcontact op zee' nu helemaal compleet. Het schakelplatform bundelt nu de exportkabels van 4 offshore windparken.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners