Elektriciteit: er is nog ruimte voor meer ’demand response’ bij verbruikers

Economie 22/11/2013 13:10:17

'Er is nog ruimte om bij industriële elektriciteitsverbruikers het net beter te balanceren door vraagbeheersing of 'demand response'. Dat blijkt uit studie van Elia, Febeliec en EnergyVille.

Lees hieronder verder   
Verwant

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Ontwikkeling vliegtuigbrandstoffen uit biomassa

Kostenverlaging mogelijk voor geothermische stadsverwarming

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De industriële verbruikers van elektriciteit die aangesloten zijn op het net van Elia, hebben nog extra potentieel om elektriciteitspieken op te vangen. Dat is de conclusie van een studie die Elia, Febeliec en EnergyVille in de zomer van 2013 hebben georganiseerd.

Door de decentrale productie (bijv. zon en wind) wordt het voor netbeheerders in België - maar ook in de rest van Europa - steeds moeilijker om het elektriciteitsnet continu te balanceren.

Bij tekorten in het aanbod bijvoorbeeld zijn er genoeg 'standby'-centrales nodig die dan kunnen inspringen, maar de broodnodige investeringen daarvoor blijven uit, stellen de drie in een mededeling: 'Dat leidt in heel Europa en dus ook in België tot groeiende onzekerheid of er wel altijd genoeg stroom zal zijn'.

Zoals geweten is dit type centrale voor (commerciële) elektriciteitsproducenten niet interessant, wegens 'onrendabel', doordat ze het grootste deel van het jaar noodgedwongen stilliggen.

Een piste – of beter 'noodscenario' dat Elia eerder al lanceerde – is dat bij dreigende blackouts zowel grote als kleine gebruikers hun stroomverbruik flexibiliseren via vraagbeheersing of slimme 'demand response'.

Sommige zeer grote verbruikers doen dit overigens al via de markt en/of via afschakelbare contracten met netbeheerder Elia.

Om dat potentieel te meten, hebben Elia, Febeliec en EnergyVille in de zomer van 2013 een rondvraag georganiseerd bij de industriële verbruikers aangesloten op het Elia-net.

Van de meer dan 100 ondervraagde ondernemingen reageerden er 29 (met 38 aansluitingspunten), goed voor een verbruik van 11,1TWh, of 13,6% van het Belgische elektriciteitsverbruik in 2012.

De bedrijven die de vragenlijst beantwoordden, blijken te beschikken over een flexibele capaciteit van 631MW, waarvan 134MW vandaag nog niet 'slim' wordt ingezet. Ter vergelijking: een gemiddelde kerncentrale levert zowat 1.000MW.

Uit de studie blijkt dat ongeveer twee derde van deze flexibele capaciteit zeer snel - binnen het kwartier - kan worden aangesproken door de netbeheerder. Maar deze capaciteit neemt doorgaans al deel aan de markt, en biedt dus geen soelaas.

Het overige derde kan pas na een 'langere' reactietijd van enkele uren worden opgeroepen, en vooral hiervan is nog een aanzienlijk deel vandaag niet gebruikt, zo blijkt.

Omdat slechts een deel van de industriegebruikers aan de rondvraag deelnam, zal dit potentieel in principe nog groter zijn. Maar de drie stellen zich niet te willen wagen aan extrapolaties op basis van de via deze studie verzamelde gegevens.

'Heel wat bedrijven hebben overigens via de vragenlijst duidelijk interesse getoond in deze problematiek en zijn vragende partij om betrokken te worden bij verdere initiatieven in deze richting', aldus een mededeling.

'In de toekomst worden mogelijk verdere analyses gemaakt, onder meer om het totale potentieel in kaart te brengen'. << (Bert Belmans) (foto: Elia)


Flexibele capaciteit in de steekproef


LEESTIPS

De resultaten van de studie bindt u hier (pdf):

Demand-Response-Survey-results

En verder nog:
10 MW van Vlaamse REstore voor Elia's hoogspanningsnet

Elia: Stroompannes dreigen op windstille dagen als de zon niet schijnt…

Wat zegt het Elia-afschakelplan precies – de officiële 'fact sheet'

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners