• 22/11/2013

Elektriciteit: er is nog ruimte voor meer ’demand response’ bij verbruikers

'Er is nog ruimte om bij industriële elektriciteitsverbruikers het net beter te balanceren door vraagbeheersing of 'demand response'. Dat blijkt uit studie van Elia, Febeliec en EnergyVille.

Trefwoorden: #demand response, #elektriciteit, #elia, #energie, #energyville, #febeliec, #techniek, #vraagbeheersing

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De industriële verbruikers van elektriciteit die aangesloten zijn op het net van Elia, hebben nog extra potentieel om elektriciteitspieken op te vangen. Dat is de conclusie van een studie die Elia, Febeliec en EnergyVille in de zomer van 2013 hebben georganiseerd.

Door de decentrale productie (bijv. zon en wind) wordt het voor netbeheerders in België - maar ook in de rest van Europa - steeds moeilijker om het elektriciteitsnet continu te balanceren.

Bij tekorten in het aanbod bijvoorbeeld zijn er genoeg 'standby'-centrales nodig die dan kunnen inspringen, maar de broodnodige investeringen daarvoor blijven uit, stellen de drie in een mededeling: 'Dat leidt in heel Europa en dus ook in België tot groeiende onzekerheid of er wel altijd genoeg stroom zal zijn'.

Zoals geweten is dit type centrale voor (commerciële) elektriciteitsproducenten niet interessant, wegens 'onrendabel', doordat ze het grootste deel van het jaar noodgedwongen stilliggen.

Een piste – of beter 'noodscenario' dat Elia eerder al lanceerde – is dat bij dreigende blackouts zowel grote als kleine gebruikers hun stroomverbruik flexibiliseren via vraagbeheersing of slimme 'demand response'.

Sommige zeer grote verbruikers doen dit overigens al via de markt en/of via afschakelbare contracten met netbeheerder Elia.

Om dat potentieel te meten, hebben Elia, Febeliec en EnergyVille in de zomer van 2013 een rondvraag georganiseerd bij de industriële verbruikers aangesloten op het Elia-net.

Van de meer dan 100 ondervraagde ondernemingen reageerden er 29 (met 38 aansluitingspunten), goed voor een verbruik van 11,1TWh, of 13,6% van het Belgische elektriciteitsverbruik in 2012.

De bedrijven die de vragenlijst beantwoordden, blijken te beschikken over een flexibele capaciteit van 631MW, waarvan 134MW vandaag nog niet 'slim' wordt ingezet. Ter vergelijking: een gemiddelde kerncentrale levert zowat 1.000MW.

Uit de studie blijkt dat ongeveer twee derde van deze flexibele capaciteit zeer snel - binnen het kwartier - kan worden aangesproken door de netbeheerder. Maar deze capaciteit neemt doorgaans al deel aan de markt, en biedt dus geen soelaas.

Het overige derde kan pas na een 'langere' reactietijd van enkele uren worden opgeroepen, en vooral hiervan is nog een aanzienlijk deel vandaag niet gebruikt, zo blijkt.

Omdat slechts een deel van de industriegebruikers aan de rondvraag deelnam, zal dit potentieel in principe nog groter zijn. Maar de drie stellen zich niet te willen wagen aan extrapolaties op basis van de via deze studie verzamelde gegevens.

'Heel wat bedrijven hebben overigens via de vragenlijst duidelijk interesse getoond in deze problematiek en zijn vragende partij om betrokken te worden bij verdere initiatieven in deze richting', aldus een mededeling.

'In de toekomst worden mogelijk verdere analyses gemaakt, onder meer om het totale potentieel in kaart te brengen'.


(Bert Belmans)

Flexibele capaciteit in de steekproef