Mogen camerabeelden van bewakingscamera’s voortaan gebruikt worden? - column

Columns & Blogs 25/11/2013 10:08:09

Als bedrijfsleider plaats u een bewakingscamera, maar u vraagt zich af of de beelden van deze camera later mogen gebruikt worden indien er zich een diefstal voordoet?

Lees hieronder verder   
Verwant

Overmacht en corona - column

Slimmer automatiseren in industrie met AI-gestuurde robots - column

Coronamaatregelen en privacy - column

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

Telewerk in coronatijden - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Een bewakingscamera moet aangegeven worden door de 'verantwoordelijke voor de verwerking' bij de Privacy Commissie.

Concreet gaat het om diegene die de beslissing neemt om een bewakingscamera te installeren en is het deze persoon die de aangifte zal moeten doen. Indien u nu als bedrijfsleider het initiatief neemt om een bewakingscamera te plaatsen, dan moet u bij de aangifte aan de Commissie ook uiteenzetten waarom u deze camera wenst te gebruiken.

U kunt dus bijvoorbeeld aanhalen dat hij zal gebruikt worden ter bescherming van uw bedrijf of uzelf. Ook ter beveiliging van uw klanten kan u hem plaatsen. Plaatst men een bewakingscamera op een locatie die niet toegankelijk is voor het publiek en die uitsluitend dienst doet voor een persoonlijk en huishoudelijk gebruik, dan dient voor een dergelijke camera geen aangifte te worden gedaan.

Moeten bezoekers weten dat er een camera hangt?
Ja, dit is noodzakelijk. U bent ertoe gehouden om bij de ingang van uw zaak of bedrijf een door de wet voorgeschreven pictogram te plaatsen. Op die manier brengt u uw klanten/bezoekers in kennis van het feit dat er een bewakingscamera aanwezig is.

De beelden gebruiken?
Opdat de Camerawet van toepassing zou zijn, moet het gaan om een 'bewakingscamera' waarbij het doel van deze camera het uitoefenen is van 'bewaking en toezicht'.

Wordt een bewakingscamera geplaatst in een niet-besloten plaats (bijvoorbeeld op de openbare weg, op de markt) dan is het mogelijk dat deze beelden bekeken worden in real time en is dit uitsluitend toegestaan onder toezicht van de politiediensten, opdat de bevoegde diensten onmiddellijk kunnen ingrijpen bij misdrijf, schade, overlast of verstoring van de openbare orde.

Het opnemen van beelden is uitsluitend toegestaan teneinde bewijzen te verzamelen van overlast of van feiten die een misdrijf opleveren of schade veroorzaken en daders, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren.

Wordt de bewakingscamera geplaatst in een voor het publiek toegankelijke besloten plaats (bijvoorbeeld een bedrijf, handelszaak) dan is het mogelijk om de beelden te bekijken in real time en is dit uitsluitend toegestaan om 'onmiddellijk te kunnen ingrijpen bij misdrijf, schade, overlast of verstoring van de openbare orde'.

Ook hier is het opnemen van beelden uitsluitend toegelaten teneinde bewijzen te verzamelen van overlast of van feiten die een misdrijf opleveren of schade veroorzaken en daders, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren.

Ons Hof van Cassatie spreekt zich uit over het gebruik van de beelden!
Tot voor kort was het vrij onduidelijk wat er met de camerabeelden kon en mocht begonnen worden. Deze onzekerheid werd onlangs door ons Hof van Cassatie weggeveegd daar het stelde dat de camerabeelden bruikbaar zijn zowel voor u als bedrijfsleider als voor uw klanten/bezoekers!

Concreet houdt dit in dat indien u als bedrijfsleider het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een inbraak in uw bedrijf, de politie de beelden van uw camera mag gebruiken. Zo ook indien uw klant zelf het slachtoffer wordt van een misdrijf.

Bovendien kunnen deze beelden later door de rechter gebruikt worden als effectief bewijsmiddel. Laten we wel opmerken dat indien de beelden door uw klant wensen gebruikt te worden, u de beelden niet aan hem rechtstreeks mag geven, maar wel aan de politie!

Waar vooral op letten?
Opdat u deze camerabeelden zou kunnen gebruiken, is het vooral noodzakelijk dat u in orde bent met de bepalingen voorgeschreven door de Camerawet. Dit betekent dat u zeker aangifte moet gedaan hebben van uw camera en dat u uw klanten/bezoekers in kennis stelt van het gebruik van een camera door het aanbrengen van het pictogram. Alleen dan kunt u met een gerust hart de beelden gebruiken mocht dit nodig zijn! <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners