Slimme sensor voor tegengaan voedselverspilling

Economie 25/11/2013 10:34:03

NXP Semiconductors en Wageningen UR hebben met 14 partners een chip ontwikkeld voor het monitoren van de houdbaarheid van voedsel.

Lees hieronder verder   
Verwant

FrieslandCampina investeert in duurzame rPet-lijn in Aalter

VIB en ILVO lanceren incubator voor agrobiotech-starters

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Colruyt Group ontwikkelt unieke Vertical Farm

Belg krijgt leiding over wereldwijd R&D-centrum AB InBev

Yvon Guérin wordt nieuwe CEO van Vandemoortele

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De jaarlijkse verliezen aan voedsel in de logistieke keten bedragen alleen al 25 miljard euro, terwijl bijvoorbeeld daar bovenop elk Nederlands huishouden nog eens voor zo'n 300 euro aan eten weggooit. Brood, fruit en sla behoren tot de meest bederfelijke producten.

NXP Semiconductors en de Nederlandse Wageningen UR starten daarom met 14 partners een project om een oplossing te vinden voor het tegengaan van voedselverspilling. Zij hebben een sensor ontwikkeld die de temperatuur, luchtvochtigheid, pH en relevante gassen registreert die uit voedsel vrijkomen.

Dat maakt deze sensor uniek, omdat sensoren voorheen alleen de temperatuur en vochtigheid konden meten van het voedsel. Deze sensor zit in een handige tag die op eenvoudige wijze te bevestigen is aan bijvoorbeeld kratten, dozen of pallets waar eten in zit.

Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelde daarbij modellen voor het bepalen van het verloop aan kwaliteit voor verschillende producten zoals aardbeien en avocado’s.

Deze data geeft zeer actuele en precieze informatie over de versheid en de houdbaarheid van de producten. Daardoor is het mogelijk om te bepalen wat nog wel houdbaar is en wat niet en zo voedselverliezen tegen te gaan.

De sensor heeft de naam ‘Pasteur Sensor Tag’ meegekregen en is ontwikkeld in het kader van het project Pasteur van Catrene. Catrene is een cluster van de Europese ICT industrie, dat innovatieve R&D-projecten op het gebied van de nano-elektronica in Europa ondersteunt.

De Pasteur Sensor Tag heeft al een eerste prijs gewonnen: de Food Valley Award 2013. De sensor is nu klaar voor introductie in de retail.

Het volgende doel is het geschikt maken van de sensor voor gebruik door particulieren zodat deze ook voortaan precies weten hoe lang hun producten nog houdbaar zijn. << (Lydia Heida) (foto: Youtube, screenshot video Food Valley NL)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners