Daniel Dobbeni nieuwe voorzitter van Agoria Renewable Energy Club

personalia 23/01/2014 9:24:42

Ex-CEO van Elia wordt nieuwe voorzitter van club die Belgische energietechnieken promoot in buitenland. 'Duurzame energie is geen vervang- maar een echte groeimarkt. We staan pas aan begin'.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – De Agoria Renewable Energy Club - AREC - verenigt meer dan 100 Belgische bedrijven uit de sector van de hernieuwbare energie. De exportclub is speciaal opgericht voor Belgische ondernemingen die actief zijn op exportmarkten.

'Overal in de wereld wordt volop geïnvesteerd in hernieuwbare energie', stelt Agoria, 'en de kans is groot dat Belgische bedrijven betrokken zijn in deze projecten'. In offshore windenergie bijvoorbeeld staan Belgische engineering- en constructiebedrijven met de windparken in de Noordzee als referentie mee aan de wereldtop.

Dobbeni volgt Jan Declercq van de transformatorgroep CG Power - het vroegere Pauwels Trafo - op. De nieuwe voorzitter is al jarenlang actief in de energiewereld, onder meer als oud-CEO van netbeheerder Elia en als oud-voorzitter van European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E).

Bij zijn aftreden bij Elia in 2012 gaf hij aan het 'op zijn zestigste wat rustiger te willen doen' als consulent. Daar lijkt hij alvast niet in geslaagd: hij is momenteel vice-voorzitter van de GO15, die werelds 16 grootste elektriciteitsleveranciers verenigt, voorzitter van Coreso, van KIC Inno Energy en nu dus ook van AREC.

De overheidsdoelstellingen om het aandeel van hernieuwbare energie in de wereld te verhogen, zijn volgens Dobbeni slechts een startpunt. “We staan pas aan het begin van een omwenteling. We zitten niet in een vervang- maar in een echte groeimarkt, met steeds meer toepassingen en innovaties.”

Dobbeni hoopt dan ook dat er voldoende jongeren technologiestudies willen aanvatten om te komen werken in deze sector: “In middelbare technische scholen kan je bijvoorbeeld denken aan een applicatie rond hernieuwbare energie binnen mechanica. Het is een kwestie van de jeugd te motiveren.” << (Bert Belmans) (foto: Agoria, Daniel Dobbeni)

ACHTERGROND
Volgens een studie werken er in ons land al 15.000 mensen in deze industriële sector, een aantal dat tegen 2020 zal stijgen tot 25.000. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners