Hoog tijd om de HoTT-visie te omarmen? - column

Columns & Blogs 6/02/2014 14:04:09

Techniekers zijn schaars, en dus moeten we zorgen dat zij beter benut worden. Dat is goed, want monteurs verliezen nog steeds veel tijd omdat hun werk vaak slecht georganiseerd is.

Lees hieronder verder   
Verwant

Coronamaatregelen en privacy - column

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

Telewerk in coronatijden - column

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Opinie: ’European Raw Materials Alliance - graven in een al diepe put?’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Hannover Messe

Hannover

van 12/04/2021 tot 16/04/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET - Maar of we ons daarom meteen tot de HoTT-visie, 'Hands on Tool Time', moeten bekeren, is een heel ander paar mouwen...

Veel mensen kunnen in hun dagelijks leven volstaan met een pizza-model van de aarde: plat en rond. De complexiteit van een globe, de plek in het heelal, en de invloed van sterren en planeten hebben zij niet nodig.

Toch is de aarde geen pizza, en als we nauwkeurig grote afstanden willen berekenen of bepaalde verschijnselen willen verklaren of voorspellen, is het pizza-model van weinig waarde. Een leek erkent dat en doet dus geen uitspraken die vragen om grondige kennis van de aarde, natuurkunde, en nog wat van die moeilijke zaken.

In onderhoud ligt dat blijkbaar anders, want ik constateer regelmatig dat wij omringd zijn door mensen die complexiteit negeren. Soms nuttig, meestal niet. Als die mensen persisteren in hun eenvoud-mantra, kan dat tot ongewenste effecten leiden. Ik noem deze houding het ‘pizza-denken’ en geef een voorbeeld.

Een voorbeeld
In 2009 las ik een artikel in een vaktijdschrift met de curieuze titel ‘Slechts 42% van werktijd is HoTT’. HoTT is de afkorting van Hands on Tool Time en geniet een toenemende belangstelling van managers en gesubsidieerde instanties die zich bezig houden met onderhoudsinnovatie.

Waarom vond ik die titel zo curieus? Nou, het was het woord ‘slechts’. Dat woord wekt de indruk dat het percentage laag is, en dat het hoger kan en moet. En impliciet staat er meer: de opdracht van een technieker is sleutelen. Handen aan het gereedschap! En dat leidt tot de conclusie van de pizza-denker: de productiviteit van monteurs kan hoger, want ze sleutelen maar 42% van hun werktijd.

Iedereen die nadenkt over productiviteit weet dat het begint met te bepalen wat het eigenlijke werk is dat gedaan moet worden en wat het resultaat van dat werk moet zijn.

Verstandige mensen hebben jaren besteed om uit te leggen dat onderhoud meer is dan sleutelen en de daaraan verbonden kosten, en dat monteurs een waardevolle bron zijn van kennis, ervaring en suggesties om onderhoud te verbeteren.

En dat het eigenlijke werk van techniekers dus meer is dan sleutelen. En dat sleutelen niet het product van onderhoud is: het gaat om beschikbaarheid en bedrijfszekerheid.

Op de goede weg
We waren op de goede weg: sleutelaars werden steeds meer gezien als medewerkers met waardevolle oren, ogen, en hersenen die ons konden informeren over het gedrag van installaties en de meestal slechte organisatie daaromheen. En dus konden helpen bij het verbeteren. Totdat de pizza-denkers de HoTT-visie omarmden: ‘gij zult méér sleutelen’.

Als we nu vilein zijn: een traag werkende technicus wordt in een HoTT-meting beloond. De kans dat je hem sleutelend aantreft (misschien zelfs omdat hij werk opnieuw moet doen omdat hij eerst heeft zitten prutsen) is groter dan bij een vakbekwame monteur die zijn sleutelwerk de eerste keer trefzeker en efficiënt uitvoert, en daardoor wat meer tijd besteedt aan verplaatsingen, en het noteren van uitvoeringsgegevens en suggesties voor verbeteringen.

Productiviteit
Over productiviteit van monteurs kan ik zeker veel meer zeggen en met meer nauwkeurigheid en nuances. Daarvoor biedt een column geen ruimte. Maar ik was oprecht verbaasd toen ik in het artikel las dat 11% van de werktijd van monteurs wordt verspild doordat officiële pauzes niet worden gerespecteerd.

En ik was nog meer verbaasd toen in hetzelfde artikel werd gesteld dat er vervolgonderzoeken (gesubsidieerd) moesten komen om best practices te definiëren om de HoTT te verhogen. En verbijsterd toen ik vernam dat deze studies zijn gelanceerd.

Want managers kunnen toch wel wat tijd en aandacht besteden aan die onterechte pauzes? Daarvoor hoeven toch geen best practices te worden ontwikkeld? Maar misschien dat onze pizzabakkers liever schuilen in de comfortzone van het gesubsidieerd laten ontwikkelen van best practices. Over die pauzes heb ik namelijk na dat artikel nooit meer iets vernomen... <<

Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhoudsmanagement, asset management en productiviteitsverhoging. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Het Naams ziekenhuis CHR Sambre et Meuse heeft in samenwerking met ENGIE en RenoWatt werken uitgevoerd, die het energieverbruik van het ziekenhuis aanzienlijk reduceerden.

SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Uit onderzoek van UTwente blijkt dat krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’, de prestaties van windmolenparken kunnen verbeteren.

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, won deze award voor haar Innovatieve toolbox om metaalverontreiniging aan Belgische kust te meten.

Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

Feronyl sloot met vliegtuigbouwer Lockheed Martin een meerjarencontract voor O&O van hittebestendige materialen voor toepassingen in straalmotoren en hypersonische toestellen.

Peter Leijnen: ”Puur techniek” - topingenieur

Vorige kerst ving de innoverende elektromotorenbouwer Magnax uit Deinze 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Wij spraken met Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van Magnax.

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners