• 28/02/2014

Sirris investeert 850.000 euro in infrastructuur voor ’smart factory’

Collectief centrum van technologische industrie investeert in machines voor precisiebewerkingen en robots. Maar ook in het buitenland is race naar Smart Manufacturing volop aan gang.

Trefwoorden: #baxter, #flanders drive, #fmtc, #ingrid lieten, #maakindustrie, #made different, #ontwikkeling, #research, #sirris, #smart factory, #techniek

Lees verder

research

( Foto: YouTube / Rethink Robotics )

ENGINEERINGNET.BE - Sirris opent in Hasselt / Diepenbeek een volledig vernieuwde test- en ontwikkelruimte voor bedrijven. Als een van de eerste in Europa heeft het collectief centrum van technologische industrie in België een zogenaamde Baxter-robot in huis gehaald. Met deze machine willen de ingenieurs een vlottere samenwerking tussen mens en machine bestuderen.

Baxter is slechts een klein – maar wel het meest opvallende– onderdeel van de compleet vernieuwde testruimte. In totaal pompte Sirris er 850.000 euro in, waarvan 750.000 euro naar machines voor precisiebewerkingen op microniveau ging en 100.000 euro naar 'smart production'-toepassingen (zoals robotica).

Die injectie moet Belgische bedrijven klaarstomen voor wat in de maakindustrie ‘Advanced Manufacturing’ wordt genoemd, wat staat voor slimme, digitale vormen van fabricage en productie.

Overigens is de 'sense of urgency' om de stap naar meer digitale productie te zetten, geen louter Belgische aangelegenheid. Europa heeft zijn eigen programma 'Factory of the Future', en ook in de ons omringende landen worden volop initiatieven ontwikkeld, zowel met private als overheidsmiddelen.

Zo riep een groep van multinationals Noord-Nederland onlangs nog uit tot 'Region of Smart Factories', en lanceerde bondskanselier Merkel al haar Duitse 'Industrie 4.0'-plan. In België gaat het om projecten zoals de Factory of the Future en Made Different.

Al deze plannen hebben één doel voor ogen: een traject naar meer productiviteitswinst uitstippelen, want de mogelijkheden om nog efficiënter te produceren met de bestaande technieken naderen hun bovengrens, waarschuwen alle stakeholders.

En voor productiebedrijven die in hun internationale verkoop dagelijks oog in oog staan met concurrentie die goedkoper kan produceren in de lageloonlanden, is het een ernstige bedreiging dat ze de hoge loonkost niet langer kunnen compenseren met een nog hoge productiviteit via automatisering en 'lean production'.

Sirris: 'Na geslaagde proefprojecten samen met 5 bedrijven voor precision manufacturing en 15 voor smart production, stellen we nu onze infrastructuur in Diepenbeek volledig ter beschikking van de maakindustrie'.

Voorbeelden van de beschikbare toptechnologieën zijn de spraakmakende Baxter-robot (het derde exemplaar in Europa), het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me van Mitutoyo (een primeur voor België) en een precisiecel, met een hightech frees- en meetmachine voor bewerkingen op microniveau (eveneens de eerste in ons land).


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De nieuwe test- en ontwikkelruimte van Sirris maakt deel uit van het Onderzoekscentrum voor de Maakindustrie – SOC Maakindustrie – in Limburg. Daar behoren verder ook de onderzoekscentra Flanders’ DRIVE (voertuigindustrie) en FMTC (mechatronica) toe. Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten maakte er in 2014 een extra 8,4 miljoen euro aan middelen voor vrij, bovenop de 7 miljoen reguliere middelen die reeds waren voorzien.