• 03/03/2014

Recordomzet baggerbedrijf Deme goede zaak voor CFE

Het Oost-Vlaamse baggerbedrijf noteerde in 2013 een recordomzet van 2,53 miljard euro en nettowinst van 109,1 miljoen euro. Dankzij deze resultaten houdt ook CFE stand.

Trefwoorden: #baggerbedrijf, #CFE, #Deme, #mijnbouw, #offshore energie, #waterbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deme )

ENGINEERINGNET.BE – Deme diversifieerde haar activiteiten steeds meer richting waterbouw en milieu met vernieuwende oplossingen voor de olie- en gasindustrie, de offshore energiesector, voor de winning van aggregaten uit zee (zoals zand, grind en mineralen) en milieu oplossingen (reiniging van grond, slib en water).

Met flagship projecten in de haven van Qatar en voor de mijnbouw- en energiesector in Australië is Deme een belangrijke speler in deze markten.

De omzet van Deme steeg vorig jaar met 32% tot 2,53 miljard euro, meteen goed voor een recordomzet. Het orderboek daalde licht, van 3,31 miljard euro eind 2012 naar 3,05 miljard euro eind 2013. Met een nettowinst van 109,1 miljoen euro maakt het bedrijf meteen ook een winstsprong van 22%.

Eind vorig jaar werd CFE voor 100% eigenaar van Deme, nadat de beursgenoteerde holding Ackermans en Van Haaren (AvH) haar participatie in Deme onderbracht in de bouwgroep. In concreto stapte AvH in bij een kapitaalverhoging van CFE door haar belang van 50% in DEME in te brengen in de bouwgroep.

AvH kreeg daarvoor in ruil 550 miljoen euro CFE-aandelen en controleert nu door haar meerderheidsparticipatie zowel Deme als CFE. De vorige grootaandeelhouder, de Franse bouwgroep Vinci verkocht immers de helft van haar participatie aan AvH.

De cijfers van Deme hebben een grote invloed op de cijfers die CFE publiceerde voor 2013. De bouwpoot van CFE zit in de rode cijfers en nu AvH de lakens uitdeelt en met de resultaten van Deme kan CFE zich handhaven. De kans bestaat dat CFE zich de komende jaren meer zal profileren als aannemer van maritiem gerelateerde werken.


(Saskia Van Hoyweghen)

ACHTERGROND
CFE is een industriële Belgische groep actief in 6 sectoren: bagger- en maritieme werken, bouw, spoor- en wegeniswerken, multitechnieken, vastgoedontwikkeling, PPS samenwerkingen en concessies. De groep is actief over gans Europa en daarbuiten, voornamelijk in Afrika en het Midden-Oosten.

Deme stelt 4300 personeelsleden te werk over gans de wereld en ontving vorige maand het label Top Employer 2014 en dit voor het zesde jaar op rij.