Geo-engineering heeft maar weinig impact op klimaat

Economie 3/03/2014 11:15:33

Nieuw onderzoek suggereert dat geo-engineering waarschijnlijk meer neveneffecten heeft dan dat het de opwarming van de aarde kan afremmen.

Lees hieronder verder   
Verwant

VLIZ North Sea Award 2020 gewonnen door Camille Gaulier

Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

Natuur blijkt betere bodemsaneerder dan gedacht

Doorbraak gerecycleerd plastic blijft uit

CO2 uit de zee halen met ontzoutingsinstallaties

Antwerpse Veolia-vestiging produceert 100% groene stroom uit afval

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – Ondanks goede politieke intenties en akkoorden, slagen we er (om heel wat verschillende en complexe redenen) niet in om broeikasgassen significant te verminderen, integendeel ze nemen nog steeds toe.

Er wordt daarom steeds meer gesproken over andere manieren om in te grijpen en broeikasgassen artificieel te verminderen.

Geo-engineering is het bewust ingrijpen in het functioneren van de aarde veelal met als doel klimaatverandering tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van spiegels in de ruimte om het zonlicht terug te kaatsen of het aangroeien van plankton om koolstofdioxide op te nemen door oceanen te bemesten. Over de lange termijn effecten bestond echter nog weinig informatie.

Onderzoekers verbonden aan het Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel onderzochten op basis van computer simulaties de lange termijn gevolgen van verschillende geo-engineering methodes. Ze toonden aan dat deze methoden ofwel amper een impact hebben op de opwarming van de aarde zolang CO2 emissie hoog blijft. Ofwel, als ze al een impact zouden hebben, zouden de neveneffecten vele malen schadelijker zijn.

“Het probleem met eerder onderzoek was dat in de meeste gevallen methodes bestudeerd werden met verschillende assumpties en met verschillende componenten van het aardsysteem. Dit maakt het moeilijk om de impact en neveneffecten met elkaar te vergelijken,” stelt Dr. Keller. “Wij wilden verschillende geo-engineering methodes bestuderen op basis van dezelfde assumpties en hetzelfde aardsysteemmodel.”

Voor deze studie kozen de onderzoekers 5 bekende geo-engineering methodes: de reductie van inkomende zonnestraling, het bebossen van woestijngebieden in Noord Afrika en Australië, drie technieken om de capaciteit van de oceaan om CO2 op te nemen te verhogen.

Daarnaast bekeken ze ook hoe de aarde zou reageren zonder ingrijpen, op basis van het emissie scenario dat gebruikt wordt door het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN.

Het onderzoek wees uit dat zelfs onder ideale omstandigheden, de mogelijke voordelen van de 5 methodes zeer beperkt zijn. Alleen een doorgedreven, continue reductie van zonnestraling zou de opwarming van de aarde significant kunnen afremmen. De bebossing van de Sahara en de Australische outback zou zelfs de opwarming in de hand werken. “De bossen zouden CO2 uit de atmosfeer halen maar tezelfdertijd zou het aardoppervlak donkerder worden zodat het meer warmte vasthoudt,” beweert Dr. Keller. Gelijkaardige neveneffecten werden vastgesteld voor de andere methodes.

De onderzoekers waarschuwen ook dat moest een geo-engineering project om politieke of financiële reden plots worden afgebroken, de aarde versneld zou opwarmen met mogelijk catastrofale gevolgen. << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: aangeplant plankton voor de kust van Argentinië / Wikipedia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

SUSiEtec voor holistische benadering digitale transformatie

Kontron SUSiEtec introduceert holistische digitaliserings­oplossingen, waardoor machinebouwers, systeemintegratoren en fabrikanten hun digitale transformatie­doelstellingen sneller kunnen bereiken. Het portfolio biedt eenvoudige toegang tot nodige IoT/embedded computer­hardware, softwaretools en software­ontwikkelings­omgeving. >>

Partners