• 03/03/2014

Geo-engineering heeft maar weinig impact op klimaat

Nieuw onderzoek suggereert dat geo-engineering waarschijnlijk meer neveneffecten heeft dan dat het de opwarming van de aarde kan afremmen.

Trefwoorden: #broeikas, #CO2 uitstoot, #geo-engineering, #GEOMAR, #opwarming aarde

Lees verder

Nieuws

( Foto: aangeplant plankton voor de kust van Argentinië / Wikipedia )

ENGINEERINGNET – Ondanks goede politieke intenties en akkoorden, slagen we er (om heel wat verschillende en complexe redenen) niet in om broeikasgassen significant te verminderen, integendeel ze nemen nog steeds toe.

Er wordt daarom steeds meer gesproken over andere manieren om in te grijpen en broeikasgassen artificieel te verminderen.

Geo-engineering is het bewust ingrijpen in het functioneren van de aarde veelal met als doel klimaatverandering tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van spiegels in de ruimte om het zonlicht terug te kaatsen of het aangroeien van plankton om koolstofdioxide op te nemen door oceanen te bemesten. Over de lange termijn effecten bestond echter nog weinig informatie.

Onderzoekers verbonden aan het Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel onderzochten op basis van computer simulaties de lange termijn gevolgen van verschillende geo-engineering methodes. Ze toonden aan dat deze methoden ofwel amper een impact hebben op de opwarming van de aarde zolang CO2 emissie hoog blijft. Ofwel, als ze al een impact zouden hebben, zouden de neveneffecten vele malen schadelijker zijn.

“Het probleem met eerder onderzoek was dat in de meeste gevallen methodes bestudeerd werden met verschillende assumpties en met verschillende componenten van het aardsysteem. Dit maakt het moeilijk om de impact en neveneffecten met elkaar te vergelijken,” stelt Dr. Keller. “Wij wilden verschillende geo-engineering methodes bestuderen op basis van dezelfde assumpties en hetzelfde aardsysteemmodel.”

Voor deze studie kozen de onderzoekers 5 bekende geo-engineering methodes: de reductie van inkomende zonnestraling, het bebossen van woestijngebieden in Noord Afrika en Australië, drie technieken om de capaciteit van de oceaan om CO2 op te nemen te verhogen.

Daarnaast bekeken ze ook hoe de aarde zou reageren zonder ingrijpen, op basis van het emissie scenario dat gebruikt wordt door het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN.

Het onderzoek wees uit dat zelfs onder ideale omstandigheden, de mogelijke voordelen van de 5 methodes zeer beperkt zijn. Alleen een doorgedreven, continue reductie van zonnestraling zou de opwarming van de aarde significant kunnen afremmen. De bebossing van de Sahara en de Australische outback zou zelfs de opwarming in de hand werken. “De bossen zouden CO2 uit de atmosfeer halen maar tezelfdertijd zou het aardoppervlak donkerder worden zodat het meer warmte vasthoudt,” beweert Dr. Keller. Gelijkaardige neveneffecten werden vastgesteld voor de andere methodes.

De onderzoekers waarschuwen ook dat moest een geo-engineering project om politieke of financiële reden plots worden afgebroken, de aarde versneld zou opwarmen met mogelijk catastrofale gevolgen.


(Saskia Van Hoyweghen)