• 21/03/2014

IT-specialisten over Big Data: ”kleur buiten de lijntjes”

'Big data' is niet zomaar het zoveelste buzzword, stelden IT-specialisten op een recent seminarie: "Maar standaardrecepten bestaan niet." Enkele concrete tips.

Trefwoorden: #agoria, #big data, #Erik Duval, #ICT, #Luciad, #Sirris, #Sogeti

Lees verder

Techniek

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Dat 'big data' niet zomaar het zoveelste buzzword is in de managementwereld, maar een sleutel tot bedrijfsinnovatie, werd op 13 maart uitvoerig bewezen tijdens het Agoriaseminarie 'Data Driven Innovation, Innovating new Business Models, Products and Services’.

De sprekers brachten geen standaardrecepten mee, maar deden een oproep tot out-of-the-box denken. En ze zetten hun publiek op weg met een aantal concrete tips.

Omarm data, ze zitten overal
“Big data zijn alomtegenwoordig. Maar wie denkt dat de gegevensstroom vandaag zijn hoogste debiet heeft bereikt, heeft het grondig mis”, steekt professor Erik Duval, computerwetenschapper aan de KU Leuven, van wal.

“Het aantal devices in onze leefomgeving die continu data produceren, zal het volgende decennium alleen toenemen.”

Bart Adams van het Leuvense softwarebedrijf Luciad beaamt deze stelling. De afgelopen vijf jaar zag hij de datastroom in de lucht- en ruimtevaart al exponentieel toenemen, maar hij voorspelt een verdere explosie: “Met 50 miljard geconnecteerde devices wereldwijd tegen 2020 zullen onze fysieke en virtuele wereld nog veel meer versmelten dan vandaag al het geval is.”

Laat analysten en domeinexperten met elkaar spreken
Dat bedrijven onnoemelijk veel kunnen bijleren op basis van al die data, hoeft geen betoog. Maar ze missen soms de juiste competenties om tot een grondige analyse en de juiste interpretaties te komen.

“Digital natives mogen de nieuwe technologieën dan perfect in de vingers hebben, ze vertonen doorgaans weinig interesse in de geproduceerde data of de achterliggende processen”, aldus Elena Tsiporkova van Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie dat ondernemingen helpt bij het realiseren van technologische innovaties.

“Bovendien komen bedrijven niet tot nieuwe inzichten door simpelweg aan ‘datacrunching’ te doen. Een grondige domein- en sectorkennis zijn onontbeerlijk. Daarom moeten data-analyse en domeinexpertise hand in hand gaan.”

Breng complementaire competenties samen
Wereldwijd IT-dienstverlener Sogeti is alvast gestart met een transformatie van de organisatie om kruisbestuiving tussen expertisedomeinen te bevorderen.

“Nieuwe structuren en platformen stimuleren de uitwisseling van ideeën tussen de verschillende silo’s. Concreet zetten we in samenwerking met Innoviris en twee universiteiten een project op om vanuit databronnen de veiligheid van bedrijfsprocessen te optimaliseren”, legt Innovation & Transformation Officer Paul Poelmans uit.

“Zowel binnenshuis als in de samenwerking met externen leggen we competenties zoveel mogelijk samen. We voelen dat dat noodzakelijk is om ook in de toekomst vernieuwende oplossingen te kunnen garanderen.”

Sluit je data niet af van de buitenwereld
Ook serial entrepreneur en innovatiespecalist Toon Vanagt houdt een pleidooi voor samenwerking en transparantie op het vlak van big data. “Veel ondernemingen zitten vandaag als een kloek op hun data, waardoor ze onvoldoende de kansen grijpen om er nieuwe inzichten uit te putten”, aldus Toon Vanagt. “Wie zijn bestanden hermetisch afsluit van de buitenwereld, gaat voor de status quo. Wie daarentegen continu naar nieuwe invalshoeken zoekt, zal er op termijn in slagen om de puntjes met elkaar te verbinden.”


(Ferdinand Casier, Agoria)